Χαρακτηριστικά

Rolex Daytona: 55 χρόνια ιστορία

Ρολόι Rolex Daytona 1988
Ανδρικό ρολόι Rolex Daytona 1988

Rolex Daytona – 1963

Το Rolex Cosmograph 6239 έκανε το ντεμπούτο του το 1963. Ονομάστηκε “Daytona”.

Το 1955, η Rolex ξεκίνησε τον χρονογράφο αναφοράς 6234. Ούτε το “Κοσμογράφος” ούτε η “Daytona” εμφανίστηκαν στον πίνακα. Το ρολόι είχε ετικέτα “Χρονογράφος”. Η Rolex έβγαζε στην αγορά περίπου 500 από αυτά τα ρολόγια κάθε χρόνο μέχρι το 1961, όταν η αναφορά έπαυσε.

Το μοντέλο αυτό δεν ήταν πολύ επιτυχημένο: είτε αυτό όσο και άλλοι πρώιμοι χρονογράφοι Rolex συχνά σκονίζονταν στα ράφια των αντιπροσώπων, επειδή άλλοι κατασκευαστές είχαν καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό ως ειδικοί χρονογράφων. Σήμερα οι λεγόμενοι “Pre-Daytonas” είναι σπάνιοι και δυσεύρετοι.

Ρολόι Rolex Daytona 1963
Ανδρικό ρολόι , το μοντέλο Rolex Daytona του 1963

Rolex Daytona 1965

Η ευρεσιτεχνία 6240 (1965) είχε βιδωτά ωστήρια και μια στεφάνη με μαύρη ακρυλική επένδυση. Οι πρώτες κούρσες αυτοκινήτων διοργανώθηκαν στην παραλία της Daytona, Fla., το 1902. Πολλά νέα ρεκόρ ταχύτητας τέθηκαν τα επόμενα χρόνια.

Ο Sir Malcolm Campbell της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων: φορούσε ρολόγια Rolex στην πίστα από το 1930, όταν και κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας. Ο Campbell έγραψε μια επιστολή ευχαριστίας στη Rolex το 1931, λέγοντας στην εταιρεία ότι ήταν πολύ εντυπωσιασμένος από την ανθεκτικότητα του Oyster.

Η παλιά πίστα Daytona ήταν εν μέρει κατά μήκος της αμμώδους παραλίας και εν μέρει κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.
Η νεότερη διαδρομή της πίστας Daytona, που σχημάτιζε επιμήκη ωοειδή με ελαφρά κλίση, ήταν εν μέρει κατά μήκος της παραλίας και εν μέρει κατά μήκος του θαλάσσιου οδικού άξονα. Το 1959 ο αγώνας διεξήχθη αποκλειστικά σε άσφαλτο: συγκεκριμένα, στο νέο ανοικτό Διεθνές Speedway της Daytona.

Ρολόι Rolex Daytona 1965
Ανδρικό ρολόι Rolex Daytona του 1965

Rolex Daytona – Paul Newman

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων, ο λεγόμενος “Paul Newman” από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 είχε μια αντίθετη κλίμακα για τα δευτερόλεπτα χρονογράφου.

Η Rolex υπηρέτησε για πρώτη φορά ως Επίσημος Χρονομετρητής της Daytona το 1962, ένα χρόνο πριν από το ντεμπούτο του Cosmograph Reference 6239. Αυτό το ρολόι σχεδιάστηκε ρητά για τους οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων, γεγονός που εξηγεί γιατί η κλίμακα του ταχυμέτρου στη στεφάνη είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τα αντίστοιχά της στα περισσότερα άλλα ρολόγια.

Η αναφορά 6239 προσέλκυσε έναν διάσημο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Paul Newman δεν ήταν απλώς ένας ηθοποιός: ήταν επίσης ένας εξαιρετικά επιτυχημένος οδηγός αγωνιστικής. Κατά την ακμή του, είχε ακόμη και το δικό του αγωνιστικό σταθερό. Το ρολόι του Daytona τον συνόδευσε στις κούρσες του. Στη δεκαετία του ’80, οι συλλέκτες έδωσαν το ψευδώνυμο “Paul Newman” σε αυτή την αναφορά, το οποίο μπορεί να αναγνωριστεί κυρίως από την αντίθεση χρωματισμένη δευτερόλεπτα κλίμακα κατά μήκος της περιφέρειας του καντράν.

Το αρχικό ρολόι του Paul Newman είχε έναν λευκό δίσκο με μαύρους μετρητές που είχαν μεγάλους, ευανάγνωστους αριθμούς σε στυλ art deco.

Η άλλη παραλλαγή κλήσης, η οποία έχει μικρούς και απλούς αριθμούς στις υποδιαιρέσεις, μπορεί να αγοραστεί για τιμές που κυμαίνονται από $ 20.000 έως $ 30.000. Η αύξηση της αξίας είναι τεράστια: αυτά τα ρολόγια που πωλούνται σε δημοπρασίες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για το ποσό των 3.000 έως 4.000 $. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή τους έχει αυξηθεί σχεδόν δεκαπλάσια από τότε.

Rolex Daytona Αναφ. 6262 – 1970

Στην Αναφορά 6262 (1970), η Rolex αύξησε τη συχνότητα του ισοζυγίου σε 21.600. Το Rolex επέστρεψε σε μια στεφάνη με ένθετο ακρυλικό για το Reference 6264 (1970).

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα Paul Newman Daytona, να είστε προσεκτικοί. Είναι σχετικά απλό για έναν απατεώνας να μετατρέψει μια τυποποιημένη Daytona σε “Paul Newman”: οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα πλαστά Newman  δεν είναι εξ ολοκλήρου πρωτότυπα, δηλαδή, έχουν καλυφθεί μαζί από διάφορα επιμέρους στοιχεία.

Ρολόι Rolex Daytona-Paul Newman
Ανδρικό ρολόι Rolex Daytona-Paul Newman

Όλοι οι κλασικοί, χειροκίνητοι Daytonas περιείχαν το Valijoux Caliber 72 σε μία από τις παραλλαγές του. Η Rolex επεξεργάστηκε πλήρως αυτό το διαμέτρημα, εξοπλίζοντας το, για παράδειγμα, με τη δική του συσκευή απορρόφησης κραδασμών. Αυτό το διαμέτρημα παρήχθη σε μεγάλες σειρές, γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη ζωή των παραχαρακτών:

Μπορούμε να το βρούμε μέσα σε διαφορετικούς χρονογράφους χωρίς όνομα, τους οποίους μπορούμε να αγοράσουμε για μερικές εκατοντάδες δολάρια. (Αλλά υπάρχει ένα πλεονέκτημα για ένα διαμέτρημα που παράγεται σε μεγάλες σειρές: τα ανταλλακτικά για την κίνηση είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν.) Οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων διακυμάνσεων διαμέτρου είναι αντιληπτές μόνο υπό στενή εξέταση. Συνεπώς, τα ρολόγια που υποτίθεται ότι είναι μοντέλα Daytona πρέπει να αγοράζονται μόνο από αξιόπιστους οίκους δημοπρασιών ή αντιπροσώπους.

Rolex Daytona Αναφ. 6265 – 1971

Το Rolex άλλαξε κουμπιά με το ντεμπούτο του Reference 6240 το 1965. Αυτά σφραγίζουν την θήκη του ρολογιού σχεδόν ερμητικά με τα μοντέλα Oyster χωρίς λειτουργία χρονόμετρου. Η στεφάνη του Αναφοράς 6240 ήταν μαύρη με ακρυλικό ένθετο. Η αναφορά 6262, η οποία κατασκευάστηκε σε ένα μόνο έτος, το 1970, είναι εξαιρετικά σπάνια, σηματοδοτεί την επιστροφή του Rolex σε χαραγμένο χαλύβδινο κάλυμμα και σε κουμπιά που δεν έχουν κοπεί. Η κίνηση τροποποιήθηκε επίσης: η Rolex αύξησε τη συχνότητα του διαμετρήματος Valjoux από 18.000 σε 21.600 vph.

Ρολόι Rolex Daytona 1971
Ανδρικό ρολόι Rolex Daytona αναφορά του 1971

Rolex Daytona 1988

Το Daytona έγινε ένα ρολόι αυτοπεριέλιξης όταν η Rolex άρχισε να το εξοπλίζει με το Caliber 4030, ένα τροποποιημένο Zenith El Primero.

Αυτή η κίνηση χρησιμοποιήθηκε στο Reference 6264 από το 1970 έως το 1972. Σε αντίθεση με το 6262, το Reference 6264 είχε μία στεφάνη με ακρυλικό ένθετο και βιδωτά κουμπιά. Οι τελευταίες αναφορές με τέτοιες κινήσεις ήταν 6263 και 6265, οι οποίες κατασκευάστηκαν από το 1971 έως το 1988. Η πρώτη από αυτές είναι ιδιαίτερα πολύτιμη: η Christie πώλησε ένα από αυτά τα ρολόγια το 2013 για σχεδόν 1 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα, μια ρεκόρ .

Το 1988, τα μηχανικά ρολόγια φαινόταν σαν τα γραφικά λείψανα μιας περασμένης εποχής, επειδή η τεχνολογία χαλαζία είχε από καιρό τους αντικατασταθεί. Εκείνη τη χρονιά, η Rolex αποφάσισε να εισαγάγει μια αυτορυθμιζόμενη Daytona. Η Rolex χρησιμοποίησε το κίνημα El Primero της Zenith, το οποίο είχε εισαχθεί το 1969. Το Rolex έκανε σημαντικές αλλαγές στο El Primero, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της συχνότητας από 36.000 σε 28.800 vph. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο αποθεματικό ισχύος και μεγαλύτερα διαστήματα συντήρησης. Η Rolex μετονομάστηκε σε κίνηση του 4030.

Rolex Daytona – 2000

Η Rolex αντικατέστησε το Caliber 4030 με το εσωτερικό Caliber 4130, που σημαίνει ότι όλες οι κινήσεις της μάρκας κατασκευάζονται τώρα από την ίδια την Rolex.

Η ζήτηση για αθλητικούς χρονογράφους ξεκίνησε αυτή τη στιγμή. Η Rolex συνέχισε να προσφέρει τα μοντέλα σε όλο τον χάλυβα και σε όλο τον κίτρινο χρυσό, τα οποία αργότερα συνδυάστηκαν με χαλύβδινες και χρυσές και λευκές και ροζ χρυσές παραλλαγές. Με τιμές που ξεκινούν από περίπου 6.000 δολάρια, τα μοντέλα χάλυβα και χρυσού από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μετά είναι πλέον το λιγότερο δαπανηρό Daytonas στην αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών.

Όλα τα μοντέλα από χάλυβα σε καλή κατάσταση είναι κάπως πιο ακριβά: οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 7.000 δολάρια.

Τα συνοδευτικά έγγραφα και ένα πρωτότυπο κουτί αυξάνουν την αξία του ρολογιού, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν την γνησιότητά του, διότι και αυτά τα εξαρτήματα είναι συχνά τεχνητά παραποιημένα.

Το 2000, η ​​Rolex ξεκίνησε το πρώτο Daytona με ένα εσωτερικό κίνημα. Το Caliber 4130, που χρησιμοποιείται ακόμα στις σημερινές Daytonas, έχει 44 κοσμήματα, ένα 72ωρο εξάρτημα ισχύος και αμορτισέρ Kif για την ισορροπία του και τον τροχό διαφυγής. Η κάθετη σύζευξη εξασφαλίζει μια ομαλή εκκίνηση για το χέρι που έχει περάσει τα δευτερόλεπτα. Η νέα κίνηση, όπως και το El Primero που αντικατέστησε, έχει μετατόπιση των τροχών στηλών .

Rolex Daytona – λευκόχρυσο

Ρολόι Rolex Cosmograph Daytona 2013
Ανδρικό ρολόι Rolex Cosmograph Daytona του 2013

Μια πλατινένια έκδοση με καφέ κεραμική στεφάνη ξεκίνησε για να γιορτάσει τα 50α γενέθλια της Daytona το 2013.
Το 4130 έχει το εσωτερικό μπλε Parachrom της Rolex για την τελευταία δεκαετία. Οι τιμές για το ρολόι είναι υψηλές, μεταχειρισμένα μοντέλα στον χάλυβα μπορεί να κοστίσει σχεδόν όσο και καινούργια (12.000 δολάρια). Η Rolex εισήγαγε μια έκδοση πλατίνας με καφέ κεραμικό πλαίσιο ($ 75.000) στη σειρά για το 2013 για να τιμήσει τα 50α γενέθλια της Daytona και το 2016 άρχισε να προσφέρει μια έκδοση με σφραγίδα από cerachrom, το ιδιόκτητο υλικό υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας.

 

Η μακροζωία της Daytona είναι αυτό που το διακρίνει ως αληθινό κλασικό.

9 σκέψεις στο “Rolex Daytona: 55 χρόνια ιστορία”

  1. Νίκος Αθανασόπουλος λέει:

    Eνδιαφέρομαι να αγοράσω ένα Rolex Daytona Cosmograph, με λευκή πλακα. Θα ήθελα να μάθω την τιμή.
    Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση