Νέα

Cartier Tonneau, μια σύγχρονη ματιά στο vintage παρελθόν

Ρολόι Cartier Tonneau
Ανδρικό ρολόι Cartier Tonneau

Το 2019, η Cartier κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη συλλογή Tonneau, ανανεώνοντας τη συλλογή που χρονολογείται πριν από ένα αιώνα. Το πρώτο ρολόι Tonneau αναπτύχθηκε το 1906, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα ρολόγια χειρός διαθέσιμα για τους άνδρες, κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά την αρχική ανάπτυξη του γνωστού Cartier Santos, το οποίο συχνά πιστώνεται ως το πρώτο επίσημο ανδρικό ρολόι. Η συλλογή είναι γνωστή για την θήκη”tonneau” (η γαλλική λέξη tonneau σημαίνει “βαρέλι” στα ελληνικά), η οποία είναι ένα χαρακτηριστικό σχήμα, ιδιαίτερα δημοφιλές στους λάτρεις των ρολογιών πολυτελείας σήμερα.

Η συλλογή μερικές φορές συγχέεται με την ομώνυμη συλλογή Tortue (που κυκλοφόρησε το 1912), η οποία χρησιμοποιεί επίσης καμπύλη σχεδίαση και παρόμοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αλλά διαφοροποιείται από τη μικρότερη και παχύτερη θήκη της, η οποία περιγράφεται ως κάπως λιγότερο κομψή σε σύγκριση με το μακρύτερο, λεπτότερο Tonneau.

Μέσα στην ανανεωμένη συλλογή υπάρχουν δύο σκελετοποιημένα μοντέλα διπλής ώρας, διαθέσιμα σε λευκόχρυσο και ροζ χρυσό, και δύο μοντέλα μόνο για το χρόνο που διατίθενται στα ίδια μέταλλα.  Κάθε μοντέλο χρησιμοποιεί μια θήκη 46,3 mm x 23,0 mm σε σχήμα υπογραφής της συλλογής, με πάχος 7,2 mm. Στη δεξιά πλευρά του είναι ένα στέμμα ζαφείρου που παράγεται στο στυλ υπογραφών του Cartier, αν και το μοντέλο πλατίνας διαφοροποιείται από τη χρήση ενός κόκκινου στολιδιού παρά του παραδοσιακού μπλε cabochon. Στην κορυφή και στο κάτω μέρος της θήκης υπάρχουν βίδες που στερεώνουν το βραχιόλι στις ωτίδες.

Ρολόι cartier
Ανδρικό ρολόι cartier

Το Tonneau χρησιμοποιεί στυλ “flinqué” ηλίου που ταιριάζει με την καμπύλη επιμήκη θήκη, με εφαρμοσμένους ρωμαϊκούς αριθμούς, εσωτερικό δακτυλιοειδές δαχτυλίδι και λογότυπο Cartier προς την κορυφή της πρόσοψης. Περνώντας πάνω από τον επιλογέα είναι δύο δείκτες vintage-style που παράγονται σε μπλε χάλυβα, με ένα επιπλέον δείκτη για τα δευτερόλεπτα να απουσιάζει, για να προσθέσει περαιτέρω στην απλότητα της αισθητικής του ρολογιού.

Μέσα στο Cartier Tonneau είναι το χειροκίνητο Caliber 1917 MC, ικανό για ένα 38ωρο απόθεμα ισχύος.

Η ανανεωμένη συλλογή Cartier  Tonneau σίγουρα ταιριάζει σε ένα μοντέρνο άνδρα που εκτιμά το vintage styling και ως εκ τούτου διαθέτει ένα ωραίο μείγμα από σύγχρονα ξεχωριστά στοιχεία και ιστορικές αναφορές. Όσο για τις ομοιότητες με το πρωτότυπο, θα παρατηρήσετε την κουρτινόμορφη θήκη και το στέμμα με ζαφείρι, καθώς και τους λατινικούς αριθμούς για τις ώρες, το λογότυπο και τους στυλιζαρισμένους δείκτες. Το μοντέρνο μοντέλο παίζει στην ιστορία του σχεδιασμού 100 και πλέον ετών και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί από την πρώτη προβολή.

Ρολόι Cartier Prive Tonneau
Ανδρικό ρολόι Cartier Prive Tonneau

Με τις ομοιότητες που σημειώθηκαν, η μάρκα επέλεξε σαφώς σε αυτή την έκδοση να ενημερώσει τη συλλογή σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα πολυτέλειας Cartier. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του μεγέθους της κάσας και των συνολικών διαστάσεων του και προσθέτοντας νέα στοιχεία, όπως τη σύγχρονη Cartier cabochon κορώνα στυλ, και το VIS armurieraccented lugs.

Υπέροχη είναι η αυξημένη αίσθηση της λεπτότητας στα νέα μοντέλα, ιδιαίτερα αισθητή στον δίσκο Sunray και τους αριθμούς που εφαρμόζονται, αλλά και στον εξειδικευμένο στιλβωμένο και βουρτσισμένο φινίρισμα και μοναδική χρήση των βιδών στο σχέδιο του ρολογιού. Με όλες αυτές τις σύγχρονες αναβαθμίσεις έρχεται και μια αυξημένη τιμή, με το μοντέλο πλατίνας να διατίθεται στο εμπόριο στα 26.200 δολάρια και το τριαντάφυλλο σε χρυσό έκδοση στα 22.400 δολάρια, και οι δύο κάπως υψηλότερα από άλλα μοντέλα Cartier που παράγονται.

Ρολόι Privé Tonneau
Ανδρικό ρολόι

Όταν η ημερομηνία κυκλοφορίας της συλλογής Tonneau ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2018, η επικαιροποιημένη σειρά έπρεπε να είναι γνωστή ως Privé Tonneau, με την ονομασία “Privé” να αποτελεί την αρχή της επίσημης συλλογής του Cartier. Από το σημείο αυτό, η ετικέτα Privé λείπει εμφανώς από τα εμπορικά διαθέσιμα εμπορικά ή εμπορικά υλικά της μάρκας, με αυτό το νεότερο ρολόι να ονομάζεται απλά το “Tonneau”.

Παρόλα αυτά, το νέο ρολόι υποδηλώνει τη συνεχή δέσμευση του Cartier να παράγει μοντέλα εμπνευσμένα από ιστορικά ενδιαφέροντα και επιπλέον τονίζει την ικανότητά του να παράγει εξειδικευμένα ρολόγια που αντλούν από τα πιο πρώιμα σχέδια ρολογιών χειρός. Είτε πρόκειται να καθοριστεί ή όχι η ονομασία Privé, η Cartier θα συνεχίσει να παράγει ρολόγια εμπνευσμένα από τους πλούσιους,

2 σκέψεις στο “Cartier Tonneau, μια σύγχρονη ματιά στο vintage παρελθόν”

Αφήστε μια απάντηση