Χαρακτηριστικά

7 στιγμές ορόσημο στην ιστορία των ρολογιών χειρός

Ωρολογοποιός John-Harwood 1926
Άγγλος ωρολογοποιός John-Harwood 1926

Σήμερα είναι συνηθισμένο ένας άντρας να φορά ένα ρολόι στον καρπό του, αλλά ήταν μια διαφορετική ιστορία πριν από περίπου 100 χρόνια. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε το 1914 και έληξε το 1918, έφερε στο πεδίο της μάχης πολλά καινούργια – αεροπλάνα, αέριο μουστάρδας, στρατιωτικές δεξαμενές.

Έφερε επίσης κάτι νέο στην πολιτική κοινωνία: τα ρολόγια χειρός, παλαιότερα περιοριζόταν σε κυρίες, έγινε εξοπλισμός στρατιωτικών ζητημάτων, αντικαθιστώντας τα ρολόγια τσέπης σε δημοτικότητα μεταξύ των κυρίων. Στρατιώτες που επέστρεψαν στο σπίτι από τον πόλεμο έφεραν μαζί τους τη συνήθεια να φοράνε ρολόι, ξεκινώντας έτσι τη συναρπαστική ιστορία του ρολογιού χειρός, μια εφεύρεση που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε 7 στιγμές ορόσημων από τα πρώτα 100 χρόνια της ιστορίας του ρολογιού χειρός.

1. Χρονογράφος Breitling

1915: Ο Breitling κυκλοφορεί έναν από τους πρώτους χρονογράφους που φοριούνται στον καρπό. Διαθέτει κάτι καινούργιο: ένα κουμπί στις 2 η ώρα, ξεχωριστό από το περίβλημα, και όχι ενσωματωμένο σε αυτό όπως στους χρονογράφους τσέπης της εποχής.

Ρολόι Breitling χρονογράφος 1915
Ανδρικό ρολόι Breitling χρονογράφος 1915

2. Cartier Tank

1919: Ο Cartier παρουσιάζει το ρολόι Tank. Η εταιρεία αναφέρει ότι το σχήμα των πλευρών εμπνευσμένο από τα σχήματα των στρατιωτικών δεξαμενών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ρολόι Cartier Tank 1919
Ανδρικό ρολόι Cartier Tank 1919

3. LeCoultre & Cie. Και Jaeger Reverso

1931: Η ελβετική εταιρεία LeCoultre & Cie και η γαλλική εταιρεία Jaeger συνεργάζονται για να παρουσιάσουν το Reverso, του οποίου η θήκη μπορεί να γλιστρήσει πλαγίως και να αναστραφεί για να προστατεύσει τον κρύσταλό της. (Οι δύο εταιρείες θα συγχωνευθούν το 1937.)

Reverso 1931
Ανδρικό ρολόι Le-Coultre Cie Jaeger-Reverso 1931

4. Ο John Harwood σχεδιάζει τον μηχανισμό περιέλιξης

1926: Η Fortis παρουσιάζει το πρώτο ρολόι χειρός με αυτόματο στροφέα περιέλιξης. Ο μηχανισμός εκκαθάρισης σχεδιάστηκε από τον Βρετανό ωρολογοποιό John Harwood, ο οποίος τον κατασκεύασε με βάση αυτόν που σχεδίασε ο Abraham-Louis Perrelet για ρολόγια τσέπης τον 18ο αιώνα.

Ωρολογοποιός John-Harwood 1926
Άγγλος ωρολογοποιός John-Harwood 1926

5. Το πρώτο  IWC Pilot

1936: Η IWC Schaffhausen λανσάρει το πρώτο ρολόι πιλότων, το οποίο ονομάζει Special Watch for Pilots. Έχει περιστρεφόμενη στεφάνη για μέτρηση χρόνων που έχουν παρέλθει.

Ρολόι IWC pilots 1936
Πρώτο ανδρικό ρολόι IWC pilots 1936

6. Πρώτοι αυτόματοι χρονογράφοι

1969: Παρουσιάζονται οι πρώτοι αυτόματοι χρονογράφοι στον κόσμο. Ένα, το Caliber 6139, το πρώτο που βγήκε στην αγορά, είναι από τη Seiko. Ένα άλλο, το πλέον διάσημο El Primero, είναι από τη Zenith. και ένα τρίτο, το Caliber 11, είναι το έργο μιας κοινοπραξίας εταιρειών: Heuer-Leonidas, Breitling, Dubois Dépraz, Büren και Hamilton.

Ρολόι Zenith-El-Primero-1969
Η κίνηση του ανδρικού ρολογιού Zenith-El-Primero-1969

7. Το νέο Cosmograph Daytona της Rolex

2000: Η Rolex λανσάρει μια νέα έκδοση του Cosmograph Daytona που περιέχει το νέο Caliber 4130 στο εσωτερικό. Η εισαγωγή σημαίνει ότι όλα τα μηχανικά ρολόγια μάρκας Rolex έχουν τώρα εσωτερικές κινήσεις.

Rolex Daytona 2000
Ανδρικό ρολόι Rolex-Cosmograph-Daytona 2000

Αφήστε μια απάντηση