Νέα

Ποια είναι τα πιο ακριβά ρολόγια;

Ανδρικό ρολόι Rolex Daytona
Το «Exotic» Rolex Daytona του Paul Newman πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2017 για ένα ρεκόρ 17,75 εκατομμυρίων δολαρίων / ©PHILLIPS

Παρά τις τρέχουσες ζοφερές οικονομικές προοπτικές, οι πωλήσεις πολυτελών ρολογιών ανθούν. Σύμφωνα με την Watches of Switzerland, οι παγκόσμιες πωλήσεις για το έτος έως την 1η Μαΐου αυξήθηκαν κατά 40% στα 1,28 δισ. δολάρια. Τα πιο ακριβά ρολόγια από όλα, φέρνουν τεράστια ποσά σε δημοπρασία, που συχνά ξεπερνούν την τιμή που ζητούν.

Πολλά από αυτά τα απίστευτα ρολόγια είναι επιμελώς διακοσμημένα με πολύτιμα πετράδια και μοναδικά χαρακτικά. Τα πιο σπάνιοι από όλα έχουν συχνά μια συναρπαστική ιστορία πίσω τους. Το Rolex Daytona του Paul Newman, για παράδειγμα, φέρει ένα μήνυμα από τη σύζυγό του Joanne Woodward που γράφει «Drive Carefully Me» σε σχέση με την αγάπη του για την οδήγηση αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Στη συλλογή μας με τα πιο ακριβά ρολόγια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία, υπάρχει ένα όνομα που εμφανίζεται ξανά και ξανά: Patek Philippe. Κατά τη διάρκεια της 183χρονης ιστορίας της, η οικογενειακή ωρολογοποιία της Γενεύης έχει δημιουργήσει μια ιστορική φήμη για τα όμορφα ρολόγια χειρός της. Ένα από τα αγαπημένα προϊόντα του οίκου δημοπρασιών, τα ρολόγια Patek Philippe καταλαμβάνουν όλες εκτός από μία θέση στη λίστα μας με τα πιο ακριβά ρολόγια του πλανήτη.

10. Patek Philippe 5208T — 6,23 εκατομμύρια δολάρια

Ανδρικό ρολόι 5208T Patek Philippe
Το 5208T πωλήθηκε για 6,23 εκατομμύρια δολάρια το 2017/ ©Patek Philippe

Δημιουργήθηκε ειδικά για τη διάσημη δημοπρασία Only Watch του Μονακό – τη διετή φιλανθρωπική δημοπρασία πολυτελών ρολογιών που συγκεντρώνει κεφάλαια για έρευνα στη μυϊκή δυστροφία Duchenne – το Patek Philippe Titanium 5208T πωλήθηκε για 6,23 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2017.

Μια μοναδική έκδοση από τιτάνιο του μοντέλου 5208, κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας μια παλέτα μπλε μελανιού χρώματος και διαθέτει πλάτη θήκης από κρύσταλλο ζαφείρι, λεπτομέρειες χειροποίητου γκιλόχε, χρυσούς δείκτες και χρυσό καντράν 18 καρατίων.

Πριν από τη δημοπρασία, ο Thierry Stern, Πρόεδρος της Patek Philippe είπε στον Christie’s : «Δεν είναι μόνο το Ref. 5208 ένα από τα πιο περίπλοκα ρολόγια μας στην παραγωγή, σε τιτάνιο η περίπλοκη θήκη είναι ακόμα πιο δύσκολο να κατασκευαστεί.»

9. Patek Philippe Nautilus 5711 Tiffany Blue — 6,5 εκατομμύρια δολάρια

Ανδρικό ρολόι Patek Philippe Tiffany Blue Nautilus
Το Patek Philippe Nautilus 5711 Tiffany Blue πωλήθηκε για 6,5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία / ©Phillips

Πάντα ένα που αψηφά τις προσδοκίες, όταν το Patek Philippe Nautilus Ref. Το 5711 έγινε μπεστ σέλερ, αντί να παράξει περισσότερα, ο ωρολογοποιός το διέκοψε κάνοντας τα ήδη υπάρχοντα ακόμα πιο περιζήτητα. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε τη φρενίτιδα που ακολούθησε όταν ο Patek Philippe ανακοίνωσε μια περιορισμένη έκδοση ενός νέου Nautilus 5711 – αυτή τη φορά με πρόσωπο Tiffany Blue.

Μόνο ένα τεμάχιο έχει κατευθυνθεί σε δημόσια δημοπρασία μέχρι στιγμής, με το σφυρί να κοστίζει τελικά 6,5 εκατομμύρια δολάρια (συμπεριλαμβανομένων των τελών) στα τέλη του 2021, καθιστώντας τον τον πιο πολύτιμο Ναυτίλο στον κόσμο. Όλα τα έσοδα διατέθηκαν στο The Nature Conservancy.

8. Patek Philippe 5016A — 7,26 εκατομμύρια δολάρια

Ρολόι Patek Philippe 5016A
Το Patek Philippe 5016A είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα ωρολογοποιών / ©Patek Philippe

Όγδοο στη λίστα μας με τα πιο ακριβά ρολόγια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία είναι το Patek Philippe 5016A που πουλήθηκε στη δημοπρασία ρολογιών Philipps στη Γενεύη το 2015 για πάνω από δέκα φορές την εκτίμηση πριν από τη δημοπρασία.

Ένα από τα πιο περιζήτητα κομμάτια από τη σειρά Grand Complications του Patek Philippe (επιπλοκή είναι οποιαδήποτε άλλη λειτουργία σε ένα ρολόι εκτός από την οθόνη της ώρας), η δημοπρασία έδωσε στους πλειοδότες τη σπάνια ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους ένα πολυπόθητο μοντέλο που σταμάτησε να παράγεται το 2011.

Το ρολόι διαθέτει 506 εξαρτήματα, όλα φινιρισμένα με κόπο στο χέρι και είναι μοναδικό στο ότι συνδυάζει τρία εξαιρετικά χαρακτηριστικά: ένα tourbillon (ένας εκτεθειμένος μηχανισμός που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια), ένα λεπτό επαναλήπτη και ένα διαρκές ημερολόγιο με οθόνη φεγγαριού.

7. Patek Philippe Κωδ. 2499 – 7,68 $

Τον Απρίλιο του 2022, ένα Patek Philippe Ref. Το 2499 σε ροζ χρυσό 18 καρατίων έφτασε στα 7,68 εκατομμύρια δολάρια στην ανοιξιάτικη δημοπρασία ρολογιών του Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ. Ήταν μέρος του The Nevadian Collector – μια πώληση 38 ρολογιών και μιας παρτίδας vintage βραχιόλια Gay Freres που ανήκουν όλα σε έναν μόνο Αμερικανό συλλέκτη.

Το εντυπωσιακό ρολόι 37,5 χιλιοστών από το 1957 ήταν εξαιρετικά σπάνιο, με καντράν υπογεγραμμένο από τον ιταλικό λιανοπωλητή Gobbi Milan και ένα καφέ λουράκι για τον καρπό.

Μετά από έναν δραματικό πόλεμο προσφορών, ένας από τους τηλεφωνικούς πλειοδότες σημείωσε το ρεκόρ του ακριβότερου Ref. 2499 πωλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια.

6. Patek Philippe Gobbi Milan ‘Heures Universelles’ 2523 — 8,97 εκατομμύρια δολάρια

Μόνο επτά ρολόγια Patek Philippe Gobbi Milan δημιουργήθηκαν σε ροζ-χρυσό με μπλε κέντρα σμάλτου. Αυτός είναι ο λόγος που τον Νοέμβριο του 2019, το ρολόι έσπασε τα ασιατικά ρεκόρ δημοπρασιών όταν βγήκε στο σφυρί στο Χονγκ Κονγκ.

Δημιουργήθηκε το 1953 – πολύ πριν το Διαδίκτυο ήταν μια λάμψη στα μάτια του Tim Berners-Lee – το ρολόι μπορεί να πει στον χρήστη την ώρα σε 40 τοποθεσίες παγκοσμίως από τη Σαμόα μέχρι το Μπουένος Κριός.

Ένα από τα δύο μόλις 2523 σε ροζ-χρυσό με μπλε κέντρα σμάλτου που είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί, αυτό ήταν μοναδικό καθώς είναι το μόνο που είναι γνωστό ότι φέρει διπλή υπογραφή τόσο από τον Patek Philippe όσο και από τον Gobbi (το διάσημο κατάστημα λιανικής της Patek Philippe στο Μιλάνο.)

5. Patek Philippe Prince Mohammed Tewfik A. Toussoun Pink Gold 1518 with French Calendar – 9,57 εκατομμύρια δολάρια

Κάποτε ανήκε στον πρίγκιπα Mohammed Tewfik, αυτό το “ροζ στο ροζ” του 1518 πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για 9,57 εκατομμύρια δολάρια. Κατασκευάστηκαν σχεδόν 300 ref.1518, αλλά μόνο το ένα πέμπτο περίπου από αυτά κατασκευάστηκαν σε ροζ χρυσό και μόλις 14 από τα μοντέλα “ροζ σε ροζ” διαθέτουν καντράν σε τόνους σομόν και ασορτί ροζ θήκη. Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο ρολόι βρέθηκε στη θυρίδα ασφαλείας του Αιγύπτιου πρίγκιπα, όπου παρέμενε ανέγγιχτο για περισσότερα από 70 χρόνια.

4. Patek Philippe Stainless Steel 1518 — 11,14 εκατομμύρια δολάρια

Ο Patek Philippe Stainless Steel 1518 έχει εντυπωσιακή ιστορική σημασία ως ο πρώτος χρονογράφος διαρκούς ημερολογίου στον κόσμο. Αυτό το μοντέλο του 1943 έγινε το πιο ακριβό ρολόι χειρός που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία όταν βγήκε στο σφυρί στη δημοπρασία ρολογιών Phillips το 2016, αλλά έκτοτε ξεπεράστηκε από άλλα στη λίστα μας καθώς η συλλογή ρολογιών συνεχίζει να αυξάνεται.

Στο παρελθόν, το ροζ χρυσό 1518 ήταν το πιο βραβευμένο από τους συλλέκτες, αλλά η έκδοση από ανοξείδωτο ατσάλι έχει πλέον πάρει τη θέση του χάρη στη σπανιότητά του. Από το σύνολο των 281 μοντέλων 1518 που παράγονται, σήμερα μόνο τέσσερις εκδόσεις από ανοξείδωτο χάλυβα είναι γνωστό ότι έχουν ολοκληρωθεί και εξακολουθούν να υπάρχουν.

3. Το ‘Exotic’ Rolex Daytona 6329 του Paul Newman — 17,75 εκατομμύρια δολάρια

Ανδρικό ρολόι Rolex Daytona
Το «Exotic» Rolex Daytona του Paul Newman πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2017 για ένα ρεκόρ 17,75 εκατομμυρίων δολαρίων / ©PHILLIPS

Το μόνο στη λίστα μας με τα πιο ακριβά ρολόγια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία και δεν φέρει το όνομα Patek Philippe είναι το ‘Exotic’ Rolex Daytona του Paul Newman, το οποίο πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2017 για ένα ρεκόρ 17,75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Λάτρης του εμβληματικού μοντέλου Daytona της Rolex (που κατασκευάστηκε για αγώνες χρονομέτρησης αυτοκινήτων), ορισμένα ρολόγια από τη συλλογή του Newman έχουν σπάσει ρεκόρ, αλλά αυτό από το 1968 ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστό. Δόθηκε στον Newman από τη σύζυγό του, είναι χαραγμένο στο πίσω μέρος με τις λέξεις «Drive Carefully Me» μετά το ατύχημά του το 1965. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός φωτογραφήθηκε να φοράει το ρολόι τακτικά, μεταξύ άλλων σε αγώνες υψηλού προφίλ.

Δεν είχε κάθε Rolex 6329 το εξωτικό καντράν όπως αυτό του Newman, το οποίο τώρα είναι γνωστό ως «Paul Newman dial». Το καντράν κατασκευάστηκε από τη Singer και κυκλοφόρησε σε πολλά στυλ, αλλά οι συλλέκτες επινόησαν το νέο του όνομα από τον πιο διάσημο χρήστη του στη δεκαετία του 1980.

2. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication – 23,98 εκατομμύρια δολάρια

Ρολόι Henry Graves Supercomplication
Henry Graves Supercomplication – το δεύτερο πιο ακριβό ρολόι που πωλήθηκε σε δημοπρασία

Το Patek Philippe Henry Graves Supercomplication είναι το πιο ακριβό ρολόι τσέπης στον κόσμο / ©Patek Philippe
Όχι μόνο είναι το Patek Philippe Henry Graves Supercomplication το μοναδικό ρολόι τσέπης που μπήκε στη σύντομη λίστα μας, αλλά πιστεύεται επίσης ότι είναι το πιο περίπλοκο που δημιουργήθηκε ποτέ, γεγονός που εγγυάται αυτή την εντυπωσιακή τιμή.

Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί, το ρολόι πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό τραπεζίτη που το παρήγγειλε το 1925. Το χρυσό ρολόι τσέπης 18 καρατίων διαθέτει 24 επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των κουδουνισμάτων του Westminster, ένα διαρκές ημερολόγιο ακριβές στο έτος 2100 και έναν ουράνιο χάρτη για τον νυχτερινό ουρανό του New. Η πόλη της Υόρκης, όπως φαίνεται από το διαμέρισμα του Γκρέιβς στην Πέμπτη Λεωφόρο.

Το κομμάτι, που πουλήθηκε το 2014 στον οίκο Sotheby’s, εξακολουθεί να είναι το πιο ακριβό ρολόι τσέπης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

1. Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010 — 31,19 εκατομμύρια δολάρια

Ρολόι Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010
Το πιο ακριβό ρολόι που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία είναι το Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010 / ©Christie’s

Το πιο ακριβό ρολόι που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία είναι το Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010 που πωλήθηκε για 31,19 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία Only Watch στη Γενεύη το 2019.

Δημιουργημένο ειδικά για τη φιλανθρωπική δημοπρασία, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το πρώτο και μοναδικό Grandmaster Chime από ατσάλι, ένα υλικό που σπάνια χρησιμοποιείται από τον ωρολογοποιό για τη δημιουργία ενός Grand Complication.

Θεωρείται ότι είναι το πιο περίπλοκο ρολόι χειρός Patek Philippe που κατασκευάστηκε ποτέ, το εντυπωσιακό ρολόι διαθέτει 20 επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ακουστικών λειτουργιών. Δύο από αυτές είναι κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πρεμιέρες:

  • ένας συναγερμός που χτυπά την προ-προγραμματισμένη ώρα αφύπνισης και
  • ένας επαναλήπτης ημερομηνίας που ηχεί την ημερομηνία κατά παραγγελία.

Ακριβώς για να αυξήσει το ποντάρισμα της αποκλειστικότητας, το καντράν φέρει επίσης τις λέξεις «The Only One».

Αφήστε μια απάντηση