Κριτικές

Κριτική του ανανεωμένου Rolex Sea-Dweller

Ρολόι Rolex Sea-Dweller
Ανδρικό ρολόι Rolex Sea-Dweller

Η Rolex παρουσίασε το πρώτο της ρολόι , το Submariner, το 1953. Το Sea-Dweller, το οποίο ακολούθησε το 1967, είχε σχεδόν ταυτόσημη σχεδίαση. Όμως, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε για επαγγελματίες δύτες, είχε μια ακόμη πιο ανθεκτική στην πίεση περίπτωση και μια βαλβίδα ηλίου που αναπτύχθηκε από την Rolex. Η Rolex κυκλοφόρησε ένα νέο μοντέλο το 2017 για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της Sea-Dweller. Αντικαθιστά την προηγούμενη έκδοση, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2014.

Οι αλλαγές είναι ασυνήθιστα πολυάριθμες και εκτεταμένες για το Rolex. Τα κόκκινα γράμματα που γράφουν το όνομα “Sea-Dweller” θυμίζουν το αρχικό μοντέλο. Η βελτιωμένη κατασκευή του Rolex Caliber 3235 χρησιμοποιείται εδώ για πρώτη φορά σε ένα σπορ μοντέλο. Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η μεγαλύτερη διάμετρος της θήκης, η οποία έχει αυξηθεί από 40 mm σε 43 mm, και ο μεγεθυντικός φακός “Cyclops” στον κρύσταλλο πάνω από την ημερομηνία. Αυτός ο φακός δεν είχε συμπεριληφθεί ποτέ σε κανέναν προηγούμενο Sea-Dweller .

Πολλοί μπορεί να επικρίνουν το γεγονός ότι το Sea-Dweller έρχεται τώρα με μεγεθυντικό φακό, επειδή αυτό το μοντέλο δεν είχε ποτέ στο παρελθόν. Μαζί με τη σημαντικά διευρυμένη θήκη, αυτό οδηγεί σε μια αλλαγή που σαφώς υπερβαίνει τις προσεκτικές τροποποιήσεις που συνήθως αναλαμβάνει η Rolex στα μοντέλα της και που είναι ο λόγος για τη σταθερή αξία των vintage ρολογιών Rolex. Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές δεν έχουν ποτέ βλάψει το Sea-Dweller. Τόσο το νέο μοντέλο όσο και ο προκάτοχός του, ο οποίος δεν υπήρξε βέλτιστος πωλητής, είναι πλέον ανυπόμονα επιτηδευμένα και διαπραγματεύονται σε τιμές πολύ υψηλότερες από τη λιανική τιμή του κατασκευαστή.

Ρολόι Rolex Sea-Dweller, movement
Ανδρικό ρολόι Rolex Sea-Dweller, movement

Ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου είναι επιτυχής. Τώρα μοιάζει περισσότερο με μια μεγαλύτερη έκδοση του Submariner με διάμετρο 40 χιλιοστών, πράγμα που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μειονέκτημα. Στην πραγματικότητα, αυτός ο νεοφερμένος είναι ακόμα πιο πειστικός, με ένα πλήρες σετ λεπτών κτυπήματος κατά μήκος του bezel και το όνομά του τυπωμένο με κόκκινα γράμματα κάτω από το κέντρο του καντράν. Το Rolex προσέδωσε μεγαλύτερη προσοχή στις αναλογίες εδώ απ ‘ότι στο Deepsea και το Submariner. Τα ωτία είναι στενότερα, γεγονός που καθιστά την θήκη πιο κομψή και λιγότερο γωνιακή. Αυτό ισχύει και για το βραχιόλι, το οποίο φαίνεται κάπως στενό στο Deepsea, αλλά είναι σχετικά ευρύτερο και επομένως έχει μια πιο αρμονική εμφάνιση στο νέο Sea-Dweller.

Το ύψος (15 mm) είναι μια καλή αντιστοιχία για τη διάμετρο. Το Deepsea φαίνεται ογκώδες από τη σύγκριση και το Submariner φαίνεται σχεδόν πάρα πολύ λεπτό για ένα αθλητικό ρολόι.

Συνολικά, το νέο Sea-Dweller είναι μια σύγχρονη και όμορφη ερμηνεία ενός ρολογιού Rolex για δύτες.

Λειτουργικά, ο νέος Sea-Dweller παραμένει πιστός στον εαυτό του. Η υδατοστεγανότητα παραμένει 1.220 μέτρα. Περιττό να πούμε ότι η θήκη είναι εξοπλισμένη με βαλβίδα ηλίου, αν και αυτό το χαρακτηριστικό είναι πραγματικά απαραίτητο μόνο για τους επαγγελματίες δύτες που αποσυμπιέζουν μέσα σε θάλαμο υπό πίεση κατά την κατάδυση κορεσμού. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα ρολόι δύτη περιβάλλεται από το αέριο μείγμα, το οποίο περιέχει ήλιο.  Κάτω από την πίεση, τα άτομα του ήλιου μπορούν να διαχέονται μέσα από τους μονωτήρες ενός ρολογιού και να διεισδύουν στην περίπτωσή τους, από τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν μετά.

Ρολόι Rolex Sea-Dweller, back
Ανδρικό ρολόι Rolex Sea-Dweller, back

Αυτό το πρόβλημα επηρέασε τα ρολόγια που φορούσαν οι δύτες στο πρόγραμμα Sealab του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τις επιπτώσεις που έχει η υψηλή πίεση και τα διάφορα αναπνευστικά αέρια στους ανθρώπους. Όταν η πίεση μειώθηκε στο θάλαμο αποσυμπίεσης, οι κρύσταλλοι αυτών των ρολογιών διαλύθηκαν. Ένας από τους δύτες του Sealab είπε στη Rolex το πρόβλημα αυτό και πρότεινε να συμπεριληφθεί μια βαλβίδα για να απελευθερωθεί η υπερβολική πίεση επιτρέποντας στο ήλιο που είχε εισχωρήσει στην θήκη, να διαφύγει χωρίς να προκαλέσει ζημιά. Έτσι, η Rolex ανέπτυξε τη βαλβίδα ηλίου, την οποία πολλά σήματα αργότερα περιέλαβαν στα δικά τους ρολόγια.

Το Rolex όχι μόνο βελτιστοποίησε τις αναλογίες του Sea-Dweller, αλλά βελτίωσε και άλλες μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η φωτεινή κουκκίδα στην πρόσοψη εισέρχεται και πάλι στην επιφάνεια. Αυτή η τοποθέτηση καθιστά την κουκίδα λιγότερο πιθανό να χτυπηθεί εάν έρθει σε επαφή με ένα πλαίσιο πόρτας ή άλλο σκληρό αντικείμενο.

Η αναγνωσιμότητα ήταν ήδη πολύ καλή, οπότε δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το φωτεινό υλικό “Ranges” της Rolex λάμπει πολύ έντονα, έτσι ώστε οι οθόνες να είναι επίσης ευανάγνωστες στο λυκόφως. Το γαλαζωπό χρώμα φαίνεται δροσερό και δεν προκαλεί διόγκωση των ματιών. Το τρίγωνο στις 12 π.μ. και οι ορθογώνιοι δείκτες στα 6 και 9 εξασφαλίζουν στιγμιαίο προσανατολισμό. Ο μηδενικός δείκτης στη στεφάνη επίσης λάμπει έντονα. Μια φωτεινή κουκκίδα στο χειροκίνητο δευτερόλεπτο επιβεβαιώνει στο σκοτάδι ότι το ρολόι είναι ακόμα σε λειτουργία.

Η άνεση είναι καλή, επίσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ομαλή πλάτη της θήκης, στην ομοιόμορφη κάτω πλευρά του πτυσσόμενου μπρασελέ και στο εύκαμπτο χαλύβδινο βραχιόλι. Οι μεμονωμένοι σύνδεσμοι σε αυτό το βραχιόλι είναι καμπύλοι έτσι ώστε να μπορούν άνετα να συμμορφώνονται με τα περιγράμματα του καρπού.

Τα διάκενα μεταξύ των μεμονωμένων συνδέσμων παραμένουν αμετάβλητα σε πλάτος ακόμη και όταν το βραχιόλι κάμπτεται απότομα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα πιαστούν τρίχες στο πίσω μέρος του καρπού. Το κούμπωμα του Glidelock είναι σταθερά χτισμένο και επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίσει με ακρίβεια το μήκος του βραχιολιού. Αυτό εξασφαλίζει μια γρήγορη και ευπρόσδεκτη δόση καθαρού αέρα όταν ο καρπός επεκτείνεται σε μια ζεστή μέρα ή μετά από αθλητική άσκηση.

Επιπλέον, η επέκταση Fliplock επιτρέπει στον χρήστη του ρολογιού να προσθέσει μέχρι και 26 χιλιοστά επιπλέον μήκος του βραχιολιού. Αυτό σημαίνει ότι το ρολόι μπορεί να φορεθεί πάνω από το μανίκι μιας κατάδυσης – ένα χαρακτηριστικό που μοιράζεται ο Sea-Dweller με την Deepsea, αλλά που λείπει από το Submariner.

Η επέκταση είναι ορατή στο Sea-Dweller επειδή προεξέχει από το κούμπωμα, είναι μακρύτερη από μια συνηθισμένη σύνδεση στο βραχιόλι. Αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι δύτης και δεν του αρέσει αυτή η δυνατότητα, μπορεί απλά να έχει αφαιρεθεί η επέκταση.

Ρολόι Rolex Sea-Dweller Deepsea 44mm 126660 D-Blue
Ανδρικό ρολόι Rolex Sea-Dweller Deepsea 44mm 126660 D-Blue

Μία σκέψη στο“Κριτική του ανανεωμένου Rolex Sea-Dweller”

Αφήστε μια απάντηση