Χαρακτηριστικά

Το ανανεωμένο Rolex Sea-Dweller

Ρολόι Rolex Sea-Dweller soldier
Ανδρικό ρολόι Rolex Sea-Dweller soldier

Η Rolex έκανε πρεμιέρα στο πρώτο ρολόι των δυτών , το Submariner, το 1953. Το Sea-Dweller, το οποίο ακολούθησε το 1967, είχε σχεδόν πανομοιότυπο σχέδιο. Αλλά επειδή κατασκευάστηκε για επαγγελματίες δύτες, είχε μια ακόμη πιο ανθεκτική θήκη και μια βαλβίδα ηλίου που αναπτύχθηκε από τη Rolex. Η Rolex κυκλοφόρησε ένα νέο μοντέλο το 2017 για να γιορτάσει την 50ή επέτειο του Sea-Dweller. Αντικαθιστά την προηγούμενη έκδοση , η οποία έκανε το ντεμπούτο του το 2014.

Ρολόι Rolex Sea-Dweller soldier
Ανδρικό ρολόι Rolex Sea-Dweller soldier

 

Οι αλλαγές στο Rolex Sea-Dweller

Οι αλλαγές είναι ασυνήθιστα πολλές και εκτεταμένες για το Rolex. Τα κόκκινα γράμματα που αναφέρουν το όνομα “Sea-Dweller” θυμούνται τους ομολόγους τους στο αρχικό μοντέλο. Η βελτιωμένη κατασκευή της Rolex Caliber 3235 χρησιμοποιείται εδώ για πρώτη φορά σε ένα σπορ μοντέλο. Οι πιο αισθητές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη διάμετρος της θήκης, η οποία έχει αυξηθεί από 40 mm σε 43 mm, και ο μεγεθυντικός φακός “Cyclops” στον κρύσταλλο πάνω από την ημερομηνία. Αυτός ο φακός δεν είχε συμπεριληφθεί ποτέ σε κανένα προηγούμενο Sea-Dweller .

Οι κακοπροαίρετοι μπορεί να επικρίνουν το γεγονός ότι το Sea-Dweller έρχεται τώρα με έναν μεγεθυντικό φακό, επειδή αυτό το μοντέλο δεν είχε ποτέ στο παρελθόν. Μαζί με τη σημαντικά διευρυμένη θήκη, αυτό οδηγεί σε μια αλλαγή που ξεπερνά σαφώς τις προσεκτικές τροποποιήσεις που συνήθως εκτελεί η Rolex στα μοντέλα της και αυτός είναι ο λόγος για τη σταθερή αξία των vintage ρολογιών Rolex. Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές δεν έβλαψαν ποτέ το Sea-Dweller. Τόσο το νέο μοντέλο όσο και ο προκάτοχός του, που δεν ήταν μπεστ σέλερ, είναι πλέον πολυπόθητα και διαπραγματεύονται σε τιμές πολύ πάνω από τη λιανική τιμή του κατασκευαστή.

Ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου είναι επίσης επιτυχής. Τώρα μοιάζει περισσότερο με μια μεγαλύτερη έκδοση του Submariner διαμέτρου 40 mm , η οποία στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μειονέκτημα. Στην πραγματικότητα, αυτός ο νεοφερμένος είναι ακόμη πιο πειστικός με ένα πλήρες σετ λεπτών διαδρομών κατά μήκος της στεφάνης των δυτών και το όνομά του τυπωμένο με κόκκινα γράμματα κάτω από το κέντρο του καντράν. Η Rolex έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στις αναλογίες εδώ παρά στο Deepsea και το Submariner. Οι ωτίδες είναι στενότερες, γεγονός που καθιστά τη θήκη πιο κομψή και λιγότερο γωνιακή. Αυτό ισχύει επίσης για το βραχιόλι, το οποίο φαίνεται κάπως στενό στο Deepsea, αλλά είναι σχετικά ευρύτερο και, ως εκ τούτου, έχει μια πιο αρμονική εμφάνιση στο νέο Sea-Dweller.

Ρολόι Rolex Sea-Dweller kinisi
Ανδρικό ρολόι Rolex Sea-Dweller kinisi

Το ύψος (15 mm) αντιστοιχεί στη διάμετρο. Το Deepsea φαίνεται ογκώδες συγκριτικά και το Submariner φαίνεται σχεδόν πολύ λεπτό για σπορ ρολόι. Συνολικά, το νέο Sea-Dweller είναι μια σύγχρονη και όμορφη ερμηνεία ενός ρολογιού δυτών της Rolex.

Η βαλβίδα ασφαλείας

Λειτουργικά, το νέο Rolex Sea-Dweller παραμένει πιστό στον εαυτό του. Η στεγανότητα παραμένει 1.220 μέτρα. Περιττό να πούμε, η θήκη είναι εξοπλισμένη με βαλβίδα ηλίου, αν και αυτό το χαρακτηριστικό είναι πραγματικά απαραίτητο μόνο για επαγγελματίες δύτες που αποσυμπιέζονται μέσα σε θάλαμο υπό πίεση όταν ασχολούνται με καταδύσεις κορεσμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα ρολόι δύτη περιβάλλεται από το αέριο αναπνευστικό μείγμα, το οποίο περιέχει ήλιο. Υπό πίεση, τα άτομα ηλίου μπορούν να διαχέονται μέσω των μονωτών ρολογιού και να διεισδύουν στη θήκη του, από την οποία δεν μπορούν να διαφύγουν μετά.

Αυτό το πρόβλημα επηρέασε τα ρολόγια που φορούσαν δύτες στο πρόγραμμα Sealab του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να ερευνήσει τις επιπτώσεις που έχουν η υψηλή πίεση και διάφορα αναπνευστικά αέρια στον άνθρωπο. Όταν η πίεση μειώθηκε στον θάλαμο αποσυμπίεσης, οι κρύσταλλοι αυτών των ρολογιών πέταξαν. Ένας από τους δύτες της Sealab είπε στον Rolex για αυτό το πρόβλημα και πρότεινε να συμπεριληφθεί μια βαλβίδα για την απελευθέρωση της υπερβολικής πίεσης επιτρέποντας στο ήλιο που είχε διεισδύσει στην θήκη να διαφύγει χωρίς να προκαλέσει ζημιά. Κατά συνέπεια, η Rolex ανέπτυξε τη βαλβίδα ηλίου, την οποία πολλές μάρκες συμπεριέλαβαν αργότερα στα ρολόγια τους.

Η Rolex συνεργάζεται με την Comex, τη γαλλική ειδική σε εργασίες κατάδυσης, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η Rolex παρείχε τα ρολόγια σε όλους τους δύτες της Comex, οι οποίοι μοιράστηκαν τις επαγγελματικές τους εμπειρίες και βοήθησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ρολογιών της Rolex. Η Comex τοποθετεί υποθαλάσσια καλώδια, εκτελεί υποβρύχια εργασία σε πλατφόρμες πετρελαίου και μπορεί να ανυψώσει βυθισμένα πλοία. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιπετειώδεις εργασίες, η Comex ανέπτυξε τα απαραίτητα εργαλεία και πειραματίστηκε με διάφορα μείγματα αναπνευστικών αερίων. Η Comex έθεσε πολλά ρεκόρ για βάθος κατάδυσης – και το Sea-Dweller του Rolex μοιράστηκε τις δοκιμασίες, επειδή ήταν πάντα δεμένο στους καρπούς των δυτών.

Μερικές από τις διαφημίσεις της Rolex για το Sea-Dweller επέστησαν την προσοχή σε αυτά τα επιτεύγματα της δημιουργίας δίσκων. Για παράδειγμα, δύο δύτες πέρασαν 50 ώρες μέσα σε θάλαμο υπό πίεση σε βάθος 610 μέτρων το 1972. Οι δύτες βαθέων υδάτων Comex στη συνέχεια βυθίστηκαν σε βάθος άνω των 500 μέτρων. Και ένας δύτης Comex κατέβηκε σε βάθος 701 μέτρων μέσα σε θάλαμο υπό πίεση το 1992. Η Comex χρειαζόταν πραγματικά τη βαλβίδα ηλίου Sea-Dweller και τη μεγαλύτερη αντίσταση πίεσης (σε βάθος 610 μέτρα εκείνη τη στιγμή) σε σύγκριση με το Submariner.

Ρολόγια Rolec Sea-Dweller
Ανδρικά ρολόγια Rolec Sea-Dweller

Όπως το Submariner, το οποίο είχε διευρυνθεί λίγο πριν, το Sea-Dweller είχε ακόμη διάμετρο 40 mm το 1976. Το Submariner ήταν εξοπλισμένο με έναν μεγεθυντικό φακό πάνω από την ημερομηνία του 1966, αλλά το Sea-Dweller έκανε χωρίς αυτόν τον φακό. Η Rolex αντικατέστησε το Plexiglas με κρύσταλλο ζαφείρι το 1978 και διπλασίασε την αντίσταση πίεσης στα 1.220 μέτρα.

Το Sea-Dweller Deepsea, με διάμετρο 44 mm και αντίσταση πίεσης στα 3.900 μέτρα, αντικατέστησε τη μικρή αδελφή του το 2008. Το 2014, η Rolex θα λανσάρει το νέο Sea-Dweller 4000 σε μια θήκη 40 mm που παραμένει στεγνή στα 1.220 μέτρα και φέρει μια νέα κεραμική κλίμακα χρόνου κατάδυσης στη στεφάνη του . Αυτό το μοντέλο δεν πουλήθηκε πολύ καλά, εν μέρει επειδή ήταν πολύ πιο ακριβό από το Submariner. Μετά από μόλις τρία χρόνια στην αγορά, υποκύπτει και αντικαθίσταται από το μεγαλύτερο Sea-Dweller.

Το Rolex όχι μόνο βελτιστοποίησε τις αναλογίες του Sea-Dweller, αλλά βελτίωσε και άλλες μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η φωτεινή κουκκίδα στη στεφάνη εισάγεται και πάλι στην επιφάνεια. Αυτή η επίπεδη τοποθέτηση καθιστά την κουκίδα λιγότερο πιθανό να χτυπηθεί εάν έρθει σε σκληρή επαφή με ένα πλαίσιο πόρτας ή άλλο αντικείμενο.

Η αναγνωσιμότητα ήταν ήδη πολύ καλή, οπότε δεν υπήρχε πολύ περιθώριο βελτίωσης. Το φωτεινό υλικό “Chromalight” της Rolex λάμπει πολύ έντονα, έτσι οι οθόνες είναι επίσης ευανάγνωστες στο λυκόφως. Το γαλάζιο χρώμα φαίνεται δροσερό και δεν προκαλεί οφθαλμικό πόνο. Το τρίγωνο στις 12 η ώρα και οι ορθογώνιοι δείκτες στις 6 και 9 εξασφαλίζουν στιγμιαίο προσανατολισμό. Ο δείκτης μηδέν στη στεφάνη ανάβει επίσης έντονα. Μια φωτεινή κουκκίδα στο χέρι που κινείται γρήγορα, επιβεβαιώνει στο σκοτάδι ότι το ρολόι εξακολουθεί να λειτουργεί.

Πόρπη ρολογιού Rolex Sea-Dweller
Πόρπη του ανδρικού ρολογιού Rolex Sea-Dweller

Η Rolex έχει προσαρμόσει το πλάτος του βραχιολιού στο νέο μέγεθος του Sea-Dweller (αριστερά). Το βραχιόλι του μικρότερου ρολογιού (δεξιά) είναι πολύ πιο στενό.

Η άνεση είναι καλή. Η πίστωση για αυτό οφείλεται κυρίως στην ομαλή πλάτη της θήκης, στην ομαλή κάτω πλευρά του πτυσσόμενου κούμπωμα και στο ατσάλινο βραχιόλι. Οι μεμονωμένοι σύνδεσμοι σε αυτό το βραχιόλι είναι καμπυλωμένοι έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν άνετα στο περίγραμμα του καρπού. Τα διαστήματα μεταξύ των μεμονωμένων συνδέσμων παραμένουν αμετάβλητα στο πλάτος ακόμη και όταν το βραχιόλι κάμπτεται απότομα, διασφαλίζοντας έτσι ότι ποτέ δεν υπάρχει τσίμπημα ή τράβηγμα στις τρίχες στο πίσω μέρος του καρπού.

Το κούμπωμα Glidelock είναι σταθερά κατασκευασμένο και επιτρέπει στον χρήστη να προσαρμόσει ακριβώς το μήκος του βραχιολιού. Αυτό εξασφαλίζει μια γρήγορη και ευπρόσδεκτη δόση καθαρού αέρα όταν ο καρπός διογκώνεται σε μια καυτή ημέρα ή μετά από αθλητική άσκηση.

Επιπλέον, η επέκταση Fliplock επιτρέπει στον χρήστη να προσθέσει έως και 26 mm στο μήκος του βραχιολιού. Αυτό σημαίνει ότι το ρολόι μπορεί να φορεθεί πάνω από το μανίκι μιας στολής – ένα χαρακτηριστικό που μοιράζεται το Sea-Dweller με το Deepsea, αλλά το οποίο λείπει από το Submariner. Η επέκταση είναι ορατή στο Sea-Dweller επειδή προεξέχει από το κούμπωμα, είναι μακρύτερη από μια συνηθισμένη σύνδεση στο βραχιόλι. Εάν ο κάτοχος δεν είναι δύτης και δεν του αρέσει αυτή η δυνατότητα, μπορεί απλώς να καταργήσει την επέκταση.

Ανοίγοντας κατά λάθος το κούμπωμα εμποδίζεται από το βραχίονα ασφαλείας και το υποκείμενο rocker, το οποίο είναι εύκολο να ανυψωθεί. Αλλά το κούμπωμα είναι ακόμη εύκολο να λειτουργήσει, όπως είναι η άμεσα αντιληπτή στέμμα και η στεφάνη, η οποία κλικ σε κάθε μια από τις εγκοπές της με την ομαλότητα. Η χειροτεχνία είναι εντυπωσιακή εδώ, καθώς είναι σε όλο αυτό το καλοφτιαγμένο ρολόι.

Οι πλευρές του βραχιολιού και της πόρπης είναι γυαλισμένες. Οι πάνω επιφάνειες είναι σατινέ. Αυτός ο συνδυασμός στίλβωσης και σατινέ φινίρισμα διακρίνει επίσης και την κάσα.

Το διαμέτρημα του Rolex Sea-Dweller

Οι περισσότεροι πιθανοί αγοραστές επιλέγουν το Sea-Dweller λόγω των εξωτερικών χαρακτηριστικών του, αλλά η Rolex έκανε κάποιες βελτιώσεις στο εσωτερικό της υπόθεσης. Το Sea-Dweller είναι το πρώτο σπορ μοντέλο Rolex που περιβάλλει το νέο Caliber 3235, το οποίο αντικαθιστά το Caliber 3135. Ο Rolex ανέπτυξε αρχικά τη νέα γενιά διαμετρημάτων σε μοντέλα πολύτιμων μετάλλων (το Day-Date 40 και το Datejust Pearlmaster 39) το 2015, που ακολούθησε. από το δίχρωμο Datejust 41 το 2016. Το 2017, η Rolex περικύκλωσε αυτήν την κίνηση στο χάλυβα Datejust 41 και έτσι σε μοντέλα χωρίς χρυσά εξαρτήματα στις θήκες τους.

Ρολόι Rolex Sea-Dweller back
Η πίσω πλευρά του ρολογιού Rolex Sea-Dweller

Το Caliber 3235 είναι μια βελτιωμένη κίνηση με βάση τον προκάτοχό του (Caliber 3135), η οποία ήταν ήδη γνωστή για υψηλή ακρίβεια, ανθεκτικότητα και μακροζωία. Πάνω από το 90% των στοιχείων υπέστησαν αλλαγές. Η Rolex έλαβε 14 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για αυτό το διαμέτρημα.

Πώς ωφελεί όλα αυτά ο χρήστης;

Η αντίσταση και η αξιοπιστία των κραδασμών έχουν αυξηθεί. Ο μηχανισμός περιέλιξης λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και γρηγορότερα συγκεντρώνει το πλήρες απόθεμα ισχύος, χάρη εν μέρει στον τρέχοντα στροφείο. Το πιο σημαντικό, το μέγιστο απόθεμα ισχύος έχει παραταθεί από τις συνηθισμένες 49 ώρες σε 70 ώρες. Η Rolex το πέτυχε αυτό κάνοντας το τοίχωμα της κάννης λεπτότερο, αφήνοντας έτσι περισσότερο χώρο στο εσωτερικό του κυλίνδρου για να φιλοξενήσει μια μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη, και εγκαθιστώντας το καινοτόμο «Chronergy» διαφυγής , η οποία επιτρέπει στον ελβετικό διαφυγής μοχλό για να λειτουργεί με 15-τοις εκατό απόδοση άνω. Αυτή η ώθηση καθίσταται δυνατή από μια αλλοιωμένη γεωμετρία και ένα σχήμα που μειώνει το βάρος.

Τα μαγνητικά πεδία δεν επηρεάζουν τον τροχό διαφυγής, ο οποίος κατασκευάζεται από κράμα νικελίου-φωσφόρου μέσω της διαδικασίας LIGA (λιθογραφία, ηλεκτρολυτική επίστρωση και χύτευση). Το νέο προσωπικό ισορροπίας παρέχει επίσης καλύτερη προστασία από μαγνητικά πεδία. Το μπλε Parachrom hairspring , το οποίο είναι κατασκευασμένο από κράμα νιοβίου-ζιρκονίου, θα είναι ένα οικείο θέαμα για τους λάτρεις, οι οποίοι θα έχουν δει σε άλλα μοντέλα Rolex.

Αυτοί οι γνώστες θα αναγνωρίσουν επίσης την απορρόφηση κραδασμών Paraflex. Αντί για τις δύο προηγούμενες βίδες, μόνο μία βίδα χρησιμοποιείται τώρα για τη ρύθμιση της κατακόρυφης αναπαραγωγής της ισορροπίας. Η ομοιόμορφη «αναπνοή» της βίδας εξασφαλίζεται από την τελική καμπυλότητα του Breguet. Η ακριβής προσαρμογή του ρυθμού χωρίς δείκτη επιτυγχάνεται περιστρέφοντας τα παξιμάδια Microstella κατά μήκος του εσωτερικού του χείλους της ισορροπίας.

Όπως τα διαμετρήματα σε όλα τα μοντέλα Oyster, αυτό κρύβεται πίσω από ένα αδιαφανές ατσάλινο περίβλημα. Όμως, παρά την απόκρυψή του, εξωραΐστηκε όμορφα. Αυτά τα στολίδια περιλαμβάνουν μια ηλιοφάνεια στον μερικώς σκελετό ρότορα και μια δεύτερη ηλιοφάνεια στη γέφυρα για τον μηχανισμό αυτόματης περιέλιξης, βουρτσισμένες ματ επιφάνειες σε χαλύβδινα εξαρτήματα, λοξότμητες άκρες σε διάφορα μέρη και γυαλισμένες κεφαλές στις βίδες.

Το 2015, η Rolex εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες για τη λεπτή προσαρμογή όλων των μοντέλων της. Εκτός από τα πιστοποιητικά χρονομέτρου που απονέμονται από την ελβετική αρχή COSC, οι ωρολογοποιοί της Rolex προσαρμόζουν τέλεια κάθε κίνηση αφού έχει εγκλωβιστεί για να διασφαλιστεί ότι διατηρεί χρόνο με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι απαιτεί η COSC. Το Rolex ανέχεται σε ημερήσια απόκλιση ρυθμού όχι περισσότερο από -2 ή +2 δευτερόλεπτα. Αυτή η απόδοση μετριέται από ένα σύστημα που προσομοιώνει πραγματικές συνήθειες φθοράς.

Ρολόι Rolex Sea-Dweller valvida
Η βαλβίδα διαφυγής του Rolex Sea-Dweller

Το νέο Chronergy escapement έχει υψηλότερο βαθμό απόδοσης και επιτρέπει ένα μεγαλύτερο απόθεμα ισχύος.
Αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν όντως. Το δοκιμασμένο Sea-Dweller κέρδισε μόνο μισό δευτερόλεπτο την ημέρα στον καρπό. Επίσης, παρέμεινε καλά μέσα στις στενές ανοχές του Rolex όταν μετρήθηκε στη μηχανή χρονισμού, όπου η μέση υπολογισμένη απόκλιση ήταν ένα εντυπωσιακά μικρό κέρδος μόλις 0,2 δευτερόλεπτα ανά ημέρα. Η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των διαφόρων θέσεων δεν χρειάζεται να κρύψει το κεφάλι της: το κέρδος των 4 δευτερολέπτων είναι μια αξιοσέβαστη απόδοση, αλλά όχι αρκετά εξαιρετική για να κερδίσει το πλήρες συμπλήρωμα των πόντων στο σύστημα βαθμολογίας μας.

Μέχρι στιγμής, όλα υποστηρίζουν το νέο Rolex. Τι γίνεται όμως με την τιμή; Το νέο Sea-Dweller κοστίζει 11.350 $, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του. Η υψηλότερη τιμή βάζει αυτό το ντεμπούτο αρκετά κοντά στο Deepsea, το οποίο πωλείται για 12.050 $, και ακόμη πιο μακριά από την ημερομηνία Submariner Date, η οποία ανέρχεται σε 8.550 $. Η υψηλότερη τιμή δικαιολογείται τουλάχιστον εν μέρει από τη νέα κίνηση και τη μεγαλύτερη διάμετρο της θήκης. Αλλά ένα Submariner στα 7.500 $ ή το Datejust 41 στα 7.350 $ θα μπορούσε να έχει καλύτερη αναλογία τιμής / απόδοσης.

Από την άλλη πλευρά, ένας λάτρης του ρολογιού μπορεί να θεωρηθεί τυχερός σήμερα αν μπορεί να βρει την ευκαιρία να αγοράσει ένα Sea-Dweller στην κανονική τιμή. Τα εξουσιοδοτημένα κοσμηματοπωλεία διατηρούν λίστες αναμονής. Και όποιος θέλει να αγοράσει ένα Sea-Dweller χωρίς αναμονή πρέπει να κοιτάξει αλλού. Τα καλά νέα: Η προσφορά δεν υπερβαίνει τη ζήτηση τόσο δραστικά όσο και για το Daytona και η ανισορροπία είναι πιθανό να γίνει λιγότερο ακραία όσο περνάει ο χρόνος. Εάν μπορείτε να αγοράσετε ένα Sea-Dweller από έναν αξιόπιστο κοσμηματοπωλείο αφού περιμένετε μερικούς μήνες, μπορείτε να ενθουσιαστείτε από τη μεγαλύτερη αξία του νέου σας ρολογιού – μια αύξηση που φυσικά προσθέτει επίσης την υψηλή τιμή σε μια κολακευτική προοπτική.

Το νέο Sea-Dweller είναι το πιο όμορφο και πιο τεχνικά προηγμένο ρολόι δύτη της Rolex.

Προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό λειτουργικότητας και καταλληλότητας για καθημερινή χρήση. Και με τη νέα του κίνηση, τρέχει για τρεις και όχι μόνο δύο συνεχόμενες ημέρες χωρίς να χρειάζεται νέα δόση ενέργειας. Κοστίζει λίγο περισσότερο, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την πιθανότητα σχεδόν 100 τοις εκατό ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στην αξία. Κερδίζοντας έναν μεγεθυντικό φακό πάνω από την οθόνη ημερομηνίας του, το Sea-Dweller μπορεί να μην παρέμεινε απόλυτα πιστό στη δική του παράδοση, αλλά το γεγονός παραμένει ότι αυτό το νέο μοντέλο δεν είναι μόνο το καλύτερο Sea-Dweller όλων των εποχών: είναι επίσης οι καλύτεροι δύτες της Rolex.

Μία σκέψη στο“Το ανανεωμένο Rolex Sea-Dweller”

Αφήστε μια απάντηση