Κριτικές

Κριτική: Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master

Ρολόι Rolex Yacht-Master
Ανδρικό ρολόι Rolex Yacht-Master

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε προσεκτικά τη σύγχρονη έκδοση του Oyster Perpetual Yacht-Master της Rolex , με μαύρο Cerachrom bezel και βραχιόλι Oysterflex.

Μια αδιάβροχη θήκη Oyster, μεγάλοι δείκτες ωρών και έντονοι λεπτοδείκτες αποτελούν βασικά στοιχεία του Submariner της Rolex , το οποίο εισήχθη το 1953 και κατασκευάστηκε για χρήση υποβρύχια. Αντίθετα, το σκάφος Yacht-Master της Rolex, το οποίο ξεκίνησε το 1992, είναι ένα πολυτελές ταμπόν – επίσης χειροποίητο. 

Αλλά για να απολαύσετε αυτή την πολυτέλεια θα χρειαστεί να πληρώσετε σχεδόν 25.000 € για την 40-mm Everose χρυσό και Cerachrom κεραμική έκδοση που εμφανίζεται εδώ. Οι εκδόσεις ανοξείδωτου χάλυβα του Yacht-Master κοστολογούνται περίπου 13.000 € λιγότερο.

Ο Yacht-Master ήταν το πρώτο ρολόι της συλλογής επαγγελματικών οστράκων της Rolex για να έρχεται σε τρία διαφορετικά μεγέθη: 29, 35 και 40 mm. Το μοντέλο που δοκιμάσαμε,  προσφέρεται σε δύο μεγέθη: 37 και 40 mm. Επιλέξαμε τη μεγαλύτερη έκδοση, η οποία μετρήθηκε σε διάμετρο ακριβώς 40,19 mm και ύψος 11,49 mm (εξαιρουμένου του μεγεθυντικού φακού “Cyclops” για την ημερομηνία).

Ρολόι Rolex Yacht-Master RG
Ανδρικό ρολόι Rolex Yacht-Master RG

Ο γνωστός φακός της Cyclops είχε πατενταριστεί από το Rolex το 1953 και εισήχθη το 1954 στην Datejust. Αυτή η μεγεθυντική συσκευή είναι κατασκευασμένη από ζαφείρι, όπως το κρύσταλλο του ρολογιού, και έχει μη αντανακλαστική επίστρωση και στις δύο πλευρές. Η ημερομηνία πτώσης περνάει ακριβώς τα μεσάνυχτα.

Το ρολόι τροφοδοτείται από ένα διαμέτρημα, το Rolex 3135, που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο σκάφος Yacht-Master το 1992. Το 3135 έκανε το ντεμπούτο του το 1988 στο Submariner. Το μπλε Parachrom ισορροπία άνοιξη προστέθηκε στο κίνημα το 2005, πέντε χρόνια μετά εισήχθη για πρώτη φορά στην κοσμογράφου Daytona. Το παραμαγνητικό κράμα του, αντιστέκεται στις αλλαγές που προκαλούνται από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και τα μαγνητικά πεδία.

Το ελατήριο ισορροπίας Parachrom είναι λεπτότερο από την ανθρώπινη τρίχα και έως 10 φορές πιο ανθεκτικό στις κραδασμούς από ένα συμβατικό ελατήριο ζυγοστάθμισης. Παρέχεται με ένα υπερβολικό στρώμα, προσαρτάται σε ένα μεγάλο τροχό ζυγοστάθμισης με μεταβλητή ροπή αδράνειας. 

Ρολόι Rolex Caliber 3135
Ανδρικό ρολόι Rolex Caliber 3135

Οι λεπτές ρυθμίσεις γίνονται χρησιμοποιώντας τέσσερις χρυσές ρυθμιστικές βίδες Microstella. Ο τροχός εξισορρόπησης υποστηρίζεται από μια γεφυροπλαστική. Η όλη κατασκευή εξασφαλίζει τα αποτελέσματα των ρυθμών που φέρνουν το Yacht-Master (καθώς και τα άλλα ρολόγια στη συλλογή Oyster) στην τάξη του “Superlative Chronometer Officially Certified.” Αυτά τα λόγια στο dial yacht-master σημαίνουν ότι το ρολόι έχει υποστεί 15 ημέρες και νύχτες των δοκιμών από την COSC εκτός από μια σειρά δοκιμών που διεξήγαγε η Rolex στο δικό της εργαστήριο. 

Τα αποδεκτά αποτελέσματα ρυθμού για ένα υπέρτατο χρονόμετρο επιτρέπουν αποκλίσεις μικρότερες από +/- 2 δευτερόλεπτα την ημέρα, ενώ η δοκιμή COSC επιτρέπει μέσες αποκλίσεις μεταξύ -4 και +6 δευτερολέπτων την ημέρα. Επιπλέον, οι δοκιμές της Rolex διεξάγονται υπό συνθήκες που αντιστοιχούν περισσότερο στις πραγματικές καταστάσεις από τις δοκιμές της COSC και διεξάγονται σε πλήρως συναρμολογημένα ρολόγια, ενώ η COSC ελέγχει μόνο τις κινήσεις.

Δοκιμάσαμε επίσης το ρολόι – πλήρως τυλιγμένο και μετά από 24 ώρες λειτουργίας – πρώτα σε πέντε θέσεις στο μηχάνημα χρονισμού και έπειτα με δοκιμή φθοράς δύο εβδομάδων στον καρπό (ή προσομοίωση σε μηχανή τυλίγματος). Στις δοκιμές μας, το Yacht-Master παρέμεινε εντός των προδιαγραφών που καθορίζει η Rolex για ένα υπερθετικό χρονόμετρο. Στον καρπό δεν έδειξε ουσιαστικά αποκλίσεις κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων. Στη μηχανή χρονισμού έδειξε κέρδος περίπου 1 δευτερόλεπτο την ημέρα με ελάχιστες διακυμάνσεις μεταξύ των θέσεων.

Ρολόι Rolex_Yacht Master RG back
Ανδρικό ρολόι Rolex_Yacht Master RG back

Οι δοκιμές που εκτελούνται από τη Rolex περιλαμβάνουν έλεγχο αντοχής στο νερό. Σε αντίθεση με τον Submariner, η αντίσταση νερού του Yacht-Master είναι “μόνο” 100 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι το Yacht-Master δεν είναι σχεδιασμένο για επαγγελματικό ρολόι κατάδυσης, το οποίο απαιτεί αντίσταση νερού τουλάχιστον 200 μέτρων.

Το αμφίδρομο πλαίσιο του Yacht-Master διατηρεί επίσης το ρολόι κατάδυσης. Η στεφάνη σε ένα ρολόι κατάδυσης συνήθως περιστρέφεται σε μία μόνο κατεύθυνση, οπότε δεν θα εμφανιστεί μικρότερος χρόνος κατάδυσης εάν επανατοποθετηθεί ακούσια. 

Αλλά η στεφάνη του Yacht-Master είναι εντυπωσιακή: διαθέτει 120 καστάνια και δείχνει βαθμολογήσεις σε διαβαθμίσεις 5 λεπτών χρησιμοποιώντας και αραβικούς αριθμούς και δείκτες γραμμής. Το πρώτο τρίμηνο έχει σαφώς καθορισμένους δείκτες λεπτών. Οι στιλβωμένες, ανυψωμένες διαβαθμίσεις στην κεραμική επένδυση είναι από αμμοβολή, ματ μαύρο φόντο. Η στεφάνη είναι κατασκευασμένη από Cerachrom, το κεραμικό υλικό της Rolex. Η κεραμική επένδυση τοποθετείται σε βαθύ αυλακωτό δαχτυλίδι από χρυσό Everose, το ροζ-χρυσό κράμα Rolex. Μια αυλακωτή στεφάνη σφραγίζει την θήκη ερμητικά και μπορεί να ανοίξει μόνο με ένα ειδικό εργαλείο.

Η κοχλιωτή κορώνα κάθεται καλά μέσα στο περίβλημα ανάμεσα σε δύο προστατευτικά στεφάνης. Η απελευθέρωση της στεφάνης της επιτρέπει να ανοίγει μακριά από το μεσαίο τμήμα, γεγονός που καθιστά εύκολο στη χρήση για χειροκίνητη περιέλιξη, ταχεία αλλαγή ημερομηνίας και ρύθμιση των χεριών.

Ο επιλογέας έχει μια χαρακτηριστική εμφάνιση Rolex. Οι εφαρμοζόμενοι δείκτες και το επίμηκες τρίγωνο στις 12 το μεσημέρι είναι γεμάτοι με φωτεινή ουσία Rolex, Chromalight, και εμφανίζονται σε μαύρο ματ φόντο. Ο δείκτης της ώρας έχει έναν κύκλο “Mercedes” γεμάτο με Chromalight και ο δεύτερος δείκτης έχει μια φωτεινή κουκκίδα Chromalight. Η έντονη αντίθεση του ασπρόμαυρου εξασφαλίζει εξαιρετική ευκρίνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. τη νύχτα το Chromalight εκπέμπει μια μπλε λάμψη για εύκολη ανάγνωση στο σκοτάδι.

Ρολόι Rolex Yacht-Master RG lume
Ανδρικό ρολόι Rolex Yacht-Master RG lume

Αυτό το ρολόι είναι το πρώτο Rolex με βραχιόλι Oysterflex. (Χρησιμοποιούμε τον όρο “βραχιόλι” αντί για “λουρί” γιατί το Oysterflex, σε αντίθεση με τους κανονικούς ιμάντες από καουτσούκ, έχει μέταλλο στο εσωτερικό του.) Συνδυάζοντας ένα λουρί με λάστιχο δεν είναι κάτι καινούριο, να σχεδιάσει, είναι μια σημαντική καινοτομία. 

Το πατενταρισμένο βραχιόλι έχει πυρήνα από λεπίδες κράματος νικελίου-τιτανίου, τα οποία παρέχουν εξαιρετική ευκαμψία και είναι επικαλυμμένα με μαύρο ελαστομερές, συνθετικό τύπο καουτσούκ. Όταν το υλικό υπόκειται σε τάση και πίεση, επιστρέφει γρήγορα στο αρχικό του σχήμα. Αντέχει στις περιβαλλοντικές αλλαγές και είναι μακράς διαρκείας, αδιάβροχο και υποαλλεργικό – μια καλή εναλλακτική λύση για ένα μεταλλικό βραχιόλι. Το μαύρο χρώμα του βραχιολιού πηγαίνει καλά με την κεραμική στεφάνη και με την χρυσή θήκη Everose, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη, δίχρωμη εμφάνιση.

Μέσα στο βραχιόλι υπάρχει ένα πατενταρισμένο σύστημα αποσβέσεων που αυξάνει την άνεση της φθοράς. Το βραχιόλι δέχεται αλλαγές στο μέγεθος του καρπού. Το μονόπλευρο κούμπωμα Oysterlock από χρυσό Everose προσφέρει πρόσθετη ευελιξία. επιτρέπει τρεις προσαρμογές μήκους. Βίδες στερεώνουν το κούμπωμα με ασφάλεια στο βραχιόλι. Μια ράβδος ασφαλείας καθιστά το άνοιγμα του κούμπωμα πιο δύσκολο αλλά εμποδίζει το άνοιγμα του κατά λάθος.

Χαρακτηριστικά του Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master

ΕΙΔΟΣ:
Κατασκευαστής: Rolex SA, Rue François-Dussaud 3-7, 1211 Γενεύη, Ελβετία
Αριθμός αναφοράς: 116655
Λειτουργίες: Ώρες, λεπτά, κεντρικά δευτερόλεπτα, ημερομηνία, αμφίδρομη περιστρεφόμενη στεφάνη
Κίνηση: Εσωτερικό Caliber 3135, »πιστοποιημένοι, 28.800 VPH, 31 κοσμήματα, αμορτισέρ KIF, Glucydur ισορροπία με Microstella βίδες ρύθμισης, ελατήριο ισορροπίας Parachrom με εφεδρική ισχύ overcoil, 48-ωρών, διάμετρος = 28,5 mm, ύψος = 6,0 χιλιοστά
Κάσα: Everose-χρυσό  Oyster με μαύρο Κεραμικό Cerachrom βαθμονομημένη στεφάνη, κρύσταλλο ζαφείρι με μεγεθυντικό φακό Cyclops, ανθεκτικό στο νερό έως 100 μ.
Βραχιόλι και κούμπωμα: Βραχιόλι Oysterflex με αναδιπλούμενη κούμπωμα Oysterflex μονής όψης

Διαστάσεις: Διάμετρος = 40 mm, ύψος = 11 mm, βάρος = 154 g

Μία σκέψη στο“Κριτική: Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master”

Αφήστε μια απάντηση