Κριτικές

Κριτική – Rolex Oyster Perpetual Datejust 41

Ρολόι Rolex Datejust 41
Ανδρικό ρολόι Rolex Datejust 41

Όταν έκανε πρεμιέρα το 1945, το Rolex Datejust ήταν το πρώτο αυτόματο, στεγανό ρολόι χειρός. Ενσωμάτωσε όλες τις καινοτομίες που είχε αναπτύξει η Rolex για ρολόγια χειρός μέχρι εκείνη τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ημερομηνίας σε ένα παράθυρο στις 3 η ώρα, όπου η ημερομηνία άλλαζε αυτόματα τα μεσάνυχτα. Για να επιτευχθεί αυτό το επίτευγμα, οι ενδιάμεσοι τροχοί στην κίνηση χρησιμοποιούσαν έναν μηχανισμό ελατηρίου που προωθούσε τον δίσκο ημερομηνίας.

Το Datejust ονομάζεται για αυτήν τη στιγμιαία εναλλαγή ημερομηνίας “just-in-time”

Φακός του Rolex Datejust
Ο μεγεθυντικός φακός του Rolex Datejust

Χάρη σε ένα κινητό δακτύλιο στο νέο αυτόματο Caliber 3235 της Rolex, το οποίο τροφοδοτεί το Oyster Perpetual Datejust 41, η ημερομηνία μπορεί να επαναφερθεί χειροκίνητα, γρήγορα και όποτε το επιθυμείτε. Απλώς τραβήξτε την κορώνα προς τα έξω στη μεσαία θέση, γυρίστε την αριστερόστροφα και η ημερομηνία προχωρά ομαλά και με ακρίβεια.

Οι εργονομικές βελτιώσεις που έκανε η Rolex σε αυτό το διαμέτρημα, στη διεπαφή για την πραγματοποίηση χειροκίνητων ρυθμίσεων, είναι πολύ αισθητές στην πράξη. Το στέλεχος περιέλιξης στέκεται με ασφάλεια σε κάθε θέση, ώστε ο χρόνος να μπορεί να επαναφερθεί με ακρίβεια.

Ο δείκτης λεπτών μπορεί να τοποθετηθεί με την άκρη του τέλεια εφαπτομένη στον επιθυμητό δείκτη. Ο δείκτης δευτερολέπτων  μπορεί να σταματήσει εύκολα σε ολόκληρο το λεπτό επειδή το βιδωτό στέλεχος του κοχλίας εισάγεται σε έναν μακρύ σωλήνα και το ξεβιδωμένο στέμμα είναι εύκολο να πιαστεί. Το βίδωμα της στεφάνης και πάλι είναι πολύ ασφαλές, με αισθητή αντοχή στο ελατήριο.

Στεφάνη Rolex Datejust
Η στεφάνη του Rolex Datejust

Η αλληλεπίδραση του συστήματος Twinlock με τη θήκη Oyster εγγυάται ότι το Datejust μπορεί να αντισταθεί σε πίεση έως και 10 bar, η οποία αντιστοιχεί στις συνθήκες σε βάθος 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού. Δύο μονωτές βοηθούν στη διασφάλιση της στεγανότητας: ο ένας βρίσκεται στην κορώνα περιέλιξης ενώ ο άλλος βρίσκεται μέσα στο σωλήνα.

Μια γραμμή κάτω από το λογότυπο Rolex στο στεφάνι του χάλυβα Datejust δείχνει ότι το ρολόι διαθέτει το σύστημα Twinlock. Οι θήκες Gold Oyster έχουν δύο κουκκίδες στην κορώνα για να υποδείξουν την παρουσία του συστήματος Twinlock, ενώ οι θήκες πλατίνας έχουν μία κουκκίδα.

Η πρόσφατα σχεδιασμένη θήκη Oyster της Datejust έχει ένα μεσαίο κομμάτι από ένα μοναδικό μπλοκ από ανοξείδωτο ατσάλι 904L. Μια λεία, γυαλισμένη στεφάνη από ανοξείδωτο ατσάλι που περιβάλλει ένα επίπεδο τζάμι ζαφείρι σφραγίζει τη θήκη από ψηλά.

Ο μεγεθυντικός φακός Cyclops πάνω από το παράθυρο ημερομηνίας δεν προστέθηκε στο Datejust μέχρι το 1954. Εκτελεί τον πρακτικό του σκοπό χάρη στο μεγεθυντικό του αποτέλεσμα και την αντιανακλαστική επεξεργασία και στις δύο επιφάνειές του. Ο μεγεθυντικός φακός Cyclops, ο οποίος προστέθηκε στο Datejust το 1954, είναι ένα διακριτικό χαρακτηριστικό των ρολογιών Rolex και είναι πολύ πρακτικό στην καθημερινή χρήση.

Το πίσω μέρος της θήκης δεν είναι πολύ συναρπαστικό: δεν παρέχει πληροφορίες για κανένα από τα χαρακτηριστικά του Datejust, όπως η αντοχή του στο νερό, τα υλικά του ή ο αριθμός αναφοράς του. Επιπλέον, η πλάτη μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με ένα ειδικό κλειδί, το οποίο οι εξουσιοδοτημένοι ωρολογοποιούς της Rolex γλιστρούν κατά μήκος της άκρης του caseback.

Δυστυχώς, το Caliber 3235 παραμένει αόρατο σε υποψήφιους θαυμαστές που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο. Είναι κρίμα, γιατί αυτό το κίνημα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Διαθέτει όλα τα ωραία χαρακτηριστικά ενός διαμετρήματος Rolex:

  • διακριτικά διαμορφωμένες γέφυρες,
  • επιχρυσωμένα καλύμματα,
  • κόκκινους τροχούς οπισθοπορείας στον μηχανισμό αυτόματης περιέλιξης και
  • όμορφο φινίρισμα, όπως μοτίβα ηλιοφάνειας, βουρτσισμένα ματ μέρη, μερικές λοξές άκρες και γυαλισμένα κεφάλια στις βίδες.
Σύστημα Rolex Datejust easylink
Ανδρικό ρολόι Rolex Datejust με σύστημα easylink

Η Rolex εγκαινίασε μια νέα γενιά μηχανικών κινήσεων το 2015 με δύο μοντέλα πολύτιμων μετάλλων: το Day-Date 40 και το Datejust Pearlmaster 39. Αυτό ακολούθησε το 2016 από μια δίχρωμη έκδοση του Datejust 41 και το 2017 από το Datejust 41 από ανοξείδωτο ατσάλι και το νέο Sea-Dweller 43 mm.

Δεκατέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας προστατεύουν το Caliber 3235, το οποίο σηματοδοτεί ένα νέο πρότυπο απόδοσης για την επωνυμία όσον αφορά:

  1. την ακρίβεια ρυθμού,
  2. το αποθεματικό ισχύος,
  3. την αντίσταση σε κρούση,
  4. την αντίσταση στα μαγνητικά πεδία,
  5. την ευκολία ρύθμισης και
  6. την αξιοπιστία.

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του (Caliber 3135), το 90 τοις εκατό των εξαρτημάτων του έχει αναθεωρηθεί και βελτιστοποιηθεί: από το κεντρικό ελατήριο και το βαρέλι έως τον μηχανισμό αυτόματης περιέλιξης, και από το γρανάζι μετάδοσης έως τη διαφυγή. Το τελευταίο φέρει το όνομα Chronergy και είναι μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Rolex καινοτομία.

Το Chronergy escapement έχει γωνιακό προσανατολισμό, σκελετό τροχό διαφυγής, μικρότερα ρουμπίνια και μεγαλύτερες επιφάνειες επαφής.

Rolex Datejust 41 χρονισμός2
Σύστημα χρονισμού του Rolex Datejust 41

Η Chronergy διαφυγής αυξάνει την αποτελεσματικότητα της διαφυγής μοχλού κατά 15 τοις εκατό. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν τη μισή ώθηση στην αυτονομία του κινήματος, το οποίο τώρα ξεπερνά κατά πολύ τις 48 ώρες του Caliber 3135. Το Caliber 3235 συγκεντρώνει ένα απόθεμα ισχύος περίπου 70 ώρες.

Το υπόλοιπο μερίδιο της αύξησης επιτεύχθηκε με την αλλαγή γεωμετρίας. Αντί να τακτοποιούνται σε μια συνεχή γραμμή, όπως στο παρελθόν, τα στοιχεία της διαφυγής τίθενται τώρα σε γωνία, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη μόχλευση. Ο τροχός διαφυγής σκελετοποιείται για να ελαφρύνει το βάρος του και να μειώνει την αδράνεια του. Οι πέτρες ρουμπινιού παλετών έχουν αραιωθεί στα 125 μικρόμετρα, μείωση 50% σε σύγκριση με τις προηγούμενες.

Και οι επιφάνειες επαφής των δοντιών τροχού διαφυγής διπλασιάστηκαν. Εξάλλου, η κατασκευή από κράμα νικελίου-φωσφόρου διασφαλίζει ότι η απόδραση Chronergy δεν είναι ευαίσθητη στις μαγνητικές παρεμβολές.

Αυτό ισχύει επίσης για το μπλε Parachrom, το οποίο «αναπνέει» μέσα στο Caliber 3235 και είναι κατασκευασμένο από κράμα νιόβιου-ζιρκονίου-οξυγόνου. Αυτό το μικρό ελατήριο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι παραμένει σταθερό παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τους κραδασμούς, καταλήγει σε ένα βελτιστοποιημένο Rolex overcoil και τοποθετείται σε μεγάλη ισορροπία με μεταβλητή ροπή αδράνειας. Η ισορροπία μπορεί να ρυθμιστεί λεπτομερώς περιστρέφοντας τέσσερα χρυσά παξιμάδια Microstella κατά μήκος της στεφάνης.

Rolex Datejust 41 κίνηση
Calibre 3235 του Rolex Datejust 41

Η ισορροπία κυμαίνεται με μια νέα γεωμετρία, προσφέροντας μεγαλύτερη αντίσταση στα μαγνητικά πεδία και προστατεύεται από το σύστημα αντι-σοκ Paraflex της Rolex. Οι ταλαντώσεις συμβαίνουν κάτω από μια σταθερή γέφυρα με μεγαλύτερη αντίσταση κρούσης, ένα βελτιστοποιημένο σύστημα ρύθμισης ύψους και νέα ολοκληρωμένη προστασία για τον τροχό ζυγοστάθμισης.

Η ημερομηνία αλλάζει αμέσως τα μεσάνυχτα και οι χειροκίνητες διορθώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν όποτε το επιθυμείτε.

Όπως όλα τα μοντέλα Rolex, είναι πιστοποιημένο με το πρότυπο ακριβείας της Rolex, το οποίο επαναπροσδιορίστηκε το 2015. Αυτός ο κανόνας είναι πιο αυστηρός από οποιοδήποτε από τα γενικά έγκυρα πρότυπα στη βιομηχανία ρολογιών. Για παράδειγμα, η Rolex επιμένει ότι ο ρυθμός ανοχής της κίνησης μετά την εγκατάσταση στο εσωτερικό της θήκης δεν πρέπει να ξεπερνά τα ± 2 δευτερόλεπτα την ημέρα.

Αυτό το δοκιμάσαμε στη μηχανή χρονισμού και στη συνέχεια σε εξοπλισμό που προσομοιώνει τις συνθήκες καθημερινής φθοράς σε έναν καρπό. Καμία από τις μετρημένες τιμές μας δεν ξεπέρασε το 1 δευτερόλεπτο ανά ημέρα. Η απόδοση παρέμεινε επίσης εντός αυτών των στενών ορίων περισσότερο από δύο ημέρες μετά την εξάντληση του καθορισμένου αποθέματος ισχύος και μετά από έκθεση σε μαγνητικό πεδίο 1.000 gauss. Ο ρυθμός κυμάνθηκε ελαφρώς ενώ βρίσκεται υπό την άμεση επίδραση των μαγνητικών πεδίων, αλλά ομαλοποιήθηκε αμέσως μετά και χωρίς απομαγνητισμό.

Το βραχιόλι Oyster προσαρτάται στην θήκη όπου το λογότυπο Rolex στέφει το καντράν. Το βραχιολάκι ταιριάζει απρόσκοπτα στα πρόσφατα σχεδιασμένα κομμάτια σύνδεσης που είναι σταθερά αγκυρωμένα μεταξύ των ωτίδων. Το βραχιόλι τριών σειρών αποτελείται από συμπαγή, μερικώς γυαλισμένα και μερικώς σατινέ στοιχεία από ανοξείδωτο ατσάλι 904L. Αρκετά από αυτά τα μέρη βιδώνονται κοντά στο κούμπωμα έτσι ώστε το μήκος του βραχιολιού να μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα.

Το πτυσσόμενο κούμπωμα Oysterclasp είναι εξοπλισμένο με το σύστημα επέκτασης Easylink, ένα σύστημα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Rolex που επιτρέπει στο μήκος του βραχιολιού να μεταβάλλεται εύκολα έως και 6 mm.

Συνολικά, το Datejust 41 συνδυάζει τις τελευταίες εξελίξεις από τη μάρκα Rolex, όπως έκανε και ο προκάτοχός του όταν κυκλοφόρησε πριν από περισσότερα από 70 χρόνια.

Το Rolex Oyster Perpetual Datejust 41 διατίθεται στα 7.350 $.

2 σκέψεις στο “Κριτική – Rolex Oyster Perpetual Datejust 41”

Αφήστε μια απάντηση