Κριτικές

Rolex GMT-Master II

Ρολόι Rolex GMT-Master II
Ανδρικό ρολόι Rolex GMT-Master II

Η Rolex έχει αναβαθμίσει το δημοφιλές ρολόι, το GMT-Master II, από χάλυβα με μπλε και μαύρο πλαίσιο “Batman”. Δοκιμάσαμε ένα από τα πρώτα κομμάτια που διατέθηκαν, με βραχιόλι Jubilee και μια νέα κίνηση.

Rolex GMT-Master II, Κωδ. 126710BLNR

Ο μπλε και μαύρος συνδυασμός χρωμάτων στη στεφάνη αυτού του Rolex GMT-Master II οδήγησε τους οπαδούς του να το ονομάσουν “Batman”. Η τρέχουσα έκδοση με ένα βραχιόλι Jubilee και ένα νέο κίνημα εισήχθη το 2019. Ο προκάτοχός του με αυτά τα ίδια χρώματα εμφανίστηκε το 2013 και ήταν το πρώτο μοντέλο Rolex με κεραμικό σκελετό δύο τόνων. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός χρωμάτων δεν υπήρχε προηγουμένως.

Το πρώτο GMT-Master II του 1954 ήταν με γαλάζια και κόκκινη 24ωρη κλίμακα και αργότερα ονομάστηκε “Pepsi” λόγω αυτού του συνδυασμού χρωμάτων. Αυτά τα χρώματα επιλέχθηκαν πρώτα για να διακρίνουν σαφέστερα την ημέρα και τη νύχτα στη δεύτερη ζώνη ώρας.

Αυτές και άλλες προδιαγραφές προέρχονταν από την Pan Am Airways, που ζήτησε το μοντέλο. Νέα αεριωθούμενα αεροπλάνα καθιστούσαν τις διηπειρωτικές πτήσεις μικρότερες και πιο δημοφιλείς, και με τον αυξανόμενο αριθμό πτήσεων προήλθε αύξηση της επιθυμίας για ρολόγια με μια διπλή ζώνη ώρας. Η δημοτικότητα του GMT-Master μεγάλωσε και από το πολύχρωμο και άμεσα αναγνωρίσιμο σκελετό του. Αργότερα, υπήρχαν περισσότερες δεσμευμένες εκδόσεις όπως το μαύρο και κόκκινο μοντέλο “Coke”.

Σήμερα, το GMT-Master II σε χάλυβα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις που διαφέρουν μόνο στο χρώμα των σκελετών τους: το Pepsi και το Batman. Και τα δύο διαθέτουν μια νέα κίνηση και το πέντε-σειρές Jubilee βραχιόλι που κάποτε ήταν αποκλειστικά για τα μοντέλα Datejust μόνο. Η Rolex είχε προηγουμένως εξοπλίσει το GMT-Master II με το πιο σπορ τρισδιάστατο βραχιόλι Oyster για τα μοντέλα GMT-Master II χρυσού και Rolesor (χάλυβα και χρυσό).

Η Rolex σχεδίασε το βραχιόλι Jubilee το 1945 για την Datejust. αλλά ήδη από το 1959, το GMT-Master ήταν επίσης διαθέσιμο με ένα προαιρετικό Jubilee βραχιόλι. Όπως και το βραχιόλι Oyster για το GMT-Master II, οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι γυαλισμένοι και οι εξωτερικοί σύνδεσμοι φινιρισμένοι.

Batman ή Pepsi;

Ο συνδυασμός χρωμάτων στο Batman είναι κάπως πιο δεσμευτικός. Το Pepsi ακολουθεί περισσότερο το πρωτότυπο.
Το Jubilee βραχιόλι είναι πολύ άνετο να φορεθεί. Οι μικροί σύνδεσμοί της  δεν τραβούν τις λεπτές τρίχες του καρπού. Το βραχιόλι Oyster είναι επίσης άνετο χάρη στους κυρτούς συνδέσμους του. Το βραχιόλι και η θήκη είναι ακόμα κατασκευασμένα από μη διαβρωτικό ανοξείδωτο ατσάλι 904L, το οποίο η Rolex ξεκίνησε πρόσφατα να καλεί “Oystersteel“.

Το Secure Lock

Η Rolex δεν συνδυάζει ένα κούμπωμα Oyster με το βραχιόλι Jubilee εδώ, όπως συμβαίνει με τα ρολόγια της Datejust, αλλά χρησιμοποιεί το πτυσσόμενο κούμπωμα του Oysterlock όπως και στα αθλητικά του μοντέλα. Έχει μια πρόσθετη μπάρα ασφαλείας αλλά  και τα δύο έχουν την επέκταση Easylink που μπορεί να επιμηκύνει το βραχιόλι έως και 5 mm. Αυτός ο πρακτικός μηχανισμός είναι χρήσιμος όταν οι υψηλότερες θερμοκρασίες ή η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσουν το μέγεθος του καρπού. Ένας μισός κρίκος μπορεί να ξεδιπλωθεί από το κούμπωμα για να γίνει το βραχιόλι πιο μακρύ, χωρίς εμφανή διαφορά στην εμφάνισή του.

Το κούμπωμα υψηλής ποιότητας στο βραχιόλι Jubilee είναι σχεδόν τέλειο, τόσο στη δουλειά του όσο και στην ευκολία λειτουργίας του. Η μπάρα ασφαλείας αναδιπλώνεται όταν κλείνει. Το άνοιγμα της ράβδου ασφαλείας με την ανύψωση της στεφάνης Rolex αποκαλύπτει ένα μοχλό που είναι επίσης εύκολο να ανυψωθεί για να ανοίξει πλήρως το κούμπωμα.

Ρολόι Rolex GMT-Master II Batman buckle
Ανδρικό ρολόι Rolex GMT-Master II Batman κορώνα

Rolex GMT-Master II “Batman” – η κορώνα

Η κορώνα περιέλιξης είναι επίσης απλή στη χρήση για να περιστρέψει το ρολόι μετά το ξεβίδωμα από την θέση κλειδώματος. Στην πρώτη θέση τραβήγματος, ο κανονικός δείκτης ώρας μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε ωριαίες αυξήσεις για να ρυθμίσετε μια νέα ώρα ζώνης. Η ημερομηνία θα ακολουθήσει επίσης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Στη δεύτερη θέση τραβήγματος, μπορεί να ρυθμιστεί ο δείκτης των λεπτών. Έτσι, ο 24ωρος δείκτης χρησιμοποιείται καλύτερα για την ώρα της ημέρας και / ή για το GMT για τους πιλότους, ενώ ο κανονικός δείκτης δείχνει την τοπική ώρα. Το GMT-Master II είναι γνωστό για αυτή την πρακτική λειτουργία παρακολούθησης ταξιδιού. Πολλοί άλλοι κατασκευαστές ρολογιών προσφέρουν μόνο μια γρήγορη προσαρμογή του 24ωρου δείκτη, το οποίο είναι ενοχλητικό όταν ταξιδεύετε.

Επιπλέον, με το GMT-Master II, είναι δυνατόν να ρυθμίσετε προσωρινά κάποια άλλη ζώνη ώρας χρησιμοποιώντας τη στεφάνη. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στις ΗΠΑ και εργάζεστε με μια εταιρεία στην Ευρώπη, απλά γυρίστε τη στεφάνη έτσι ώστε το GMT-Master II να δείχνει την ώρα στην επιθυμητή ζώνη ώρας για να γνωρίζει τη διαθεσιμότητα της επαφής σας με μια ματιά. Συνολικά, το GMT-Master II προσφέρει εξαιρετικά χρήσιμες λειτουργίες ζώνης ώρας.

Στην αρχή της, το 1954, το πλαίσιο του GMT-Master II κατασκευάστηκε από Plexiglas και το χρώμα και η λευκή κλίμακα τυπώθηκαν στην κάτω πλευρά. Από το 1959 έως το 2007, η Rolex παρήγαγε τη στεφάνη από αλουμίνιο, με τα χρώματα να εφαρμόζονται μέσω μιας διαδικασίας ανοκωδικοποίησης. Ακολούθησε μια διαδρομή από κεραμικό οξείδιο του ζιρκονίου και μαζί με αυτό, προβλήματα με το χρώμα. Οι μονοχρωματικές στεφάνες αποτελούσαν πρότυπο, καθώς τα δίχρωμα κομμάτια φαίνονταν να είναι τεχνικά αδύνατα.

Ωστόσο, η Rolex συνέχισε την έρευνά της και βρήκε λύση για το πρώτο Batman το 2013. Αναπτύχθηκε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια διαδικασία για το μονόκλειστο σκελετό που προσέθεσε ένα μεταλλικό τόνο στο μισό της στεφάνης πριν από τη θερμική επεξεργασία σε έναν κλίβανο. Τα τελικά χρώματα παρήχθησαν με πυροσυσσωμάτωση σε κλίβανο στους 1.600 βαθμούς Κελσίου για περισσότερο από 24 ώρες.

Rolex GMT-Master II “Batman” – στεφάνη CU

Ένα δεύτερο πρόβλημα ήταν η επίτευξη του επιθυμητού κόκκινου χρώματος για το μπλε και κόκκινο στεφάνι Pepsi, καθώς δεν υπάρχει χρωστική ουσία με βάση τα ανόργανα στοιχεία που να παράγει πλούσιο κόκκινο χρώμα. Μετά από χρόνια έρευνας, η Rolex βασίστηκε σε ένα κεραμικό με βάση το οξείδιο του αλουμινίου και πρόσθεσε οξείδιο του χρωμίου, οξείδιο του μαγνησίου και οξείδιο σπανίων γαιών για να παράγει το κόκκινο μισό της κεραμικής στεφάνης. Για το μπλε χρώμα, το ήμισυ της στεφάνης ήταν πάλι κορεσμένο με μεταλλικό διάλυμα άλατος πριν από τη σύντηξη.

Οι στεφάνες του Batman και του Pepsi βασίζονται σε διαφορετικές κεραμικές ουσίες, οξείδιο του ζιρκονίου και οξείδιο του αλουμινίου, γεγονός που εξηγεί γιατί τα μπλε χρώματα στις δύο πλευρές φαίνονται τόσο διαφορετικά. Στο ρολόι που εξετάζουμε, το μπλε φαίνεται πολύ φωτεινότερο από το νέο μοντέλο Pepsi. Ωστόσο, το προσπίπτον φως παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψή μας για το χρώμα και όπως πάντα, υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των πλαισίων Pepsi.

Και τα δύο υλικά που σχηματίζουν την στεφάνη συμπυκνώνονται και συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πυροσυσσωμάτωσης και πρέπει να κατεργαστούν με εργαλεία διαμαντιών στις ακριβείς μετρήσεις. Για να διασφαλιστεί ότι οι αριθμοί παραμένουν τέλεια ευανάγνωστοι, ολόκληρος ο δακτύλιος είναι επικαλυμμένος με πλατίνα χρησιμοποιώντας μια διαδικασία PVD και στη συνέχεια προσεκτικά γυαλισμένο για να αφήσει τις κουκίδες και τους αριθμούς.

Και οι δύο διαδικασίες έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Rolex. Εκτός από την αντίσταση στις γρατζουνιές, τα κεραμικά στεφάνια έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα να είναι ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία και να μην εξασθενίζουν.

Ρολόι Rolex GMT-Master II Batman Caliber
Η κίνηση του ανδρικού ρολογιού Rolex GMT-Master II Batman Caliber

Rolex GMT-Master II “Batman” – κίνηση

Όπως και με την Pepsi, η νέα ζώνη ώρας Caliber 3285 χρησιμοποιείται στο ενημερωμένο Batman. Με εξαίρεση τον χρονογράφο, όλα τα ρολόγια αυτόματης περιστροφής Rolex τροφοδοτούνται από το Caliber 31xx (η παλιά έκδοση) ή το νέο Caliber 32xx με αποθεματικό ισχύος 70 ώρες αντί για 48. Σε αντίθεση με το Caliber 3186, η νέα κίνηση έχει ρουλεμάν για το ρότορα.

Το ιδιόκτητο αμορτισέρ Paraflex έχει σχεδιαστεί για βελτιωμένη απόδοση σε περίπτωση κρούσεων. Αλλά το μεγαλύτερο όφελος για τον χρήστη είναι το αυξημένο απόθεμα ισχύος – αντί δύο ημερών το ρολόι παρέχει τώρα σχεδόν τρεις ολόκληρες ημέρες ισχύος, κυρίως λόγω της πιο αποτελεσματικής διαφυγής Chronergy. Η γεωμετρία του τροχού διαφυγής βελτιστοποιήθηκε και, με τη γαλβανική διαδικασία LIGA, η Rolex θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ πιο ελαφριά εξαρτήματα.

Η κίνηση μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο χωρίς να αφαιρεθεί η κίνηση από την θήκη.

Το Rolex βελτίωσε το διαμέτρημα στις βασικές αρετές της ακρίβειας, της μακροζωίας και της ανθεκτικότητας. Τα διακοσμητικά στοιχεία περιλαμβάνουν φινίρισμα με ακτινοβολία. Η νέα κίνηση μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από μια μικρή λεπτομέρεια στον πίνακα: μια μικρή στεφάνη Rolex εισάγεται μεταξύ των δύο λέξεων “Swiss Made”.

Όπως πάντα στα Rolex, το επίσημο πιστοποιητικό χρονομέτρου από το ελβετικό γραφείο δοκιμών COSC επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο ακρίβειας σε διάφορες θερμοκρασίες και θέσεις. Τα εσωτερικά πρότυπα της εταιρείας καθορίζουν ακόμη πιο αυστηρή προσαρμογή του ημερήσιου μέσου όρου μεταξύ -2 και +2 δευτερολέπτων την ημέρα. Στη μηχανή χρονισμού, το ρολόι δοκιμής μας, ικανοποίησε αυτές τις υψηλότερες προσδοκίες και έδειξε μια μέση απόκλιση μόνο -0,5 δευτερολέπτων. Και οι έξι θέσεις παρέμειναν μεταξύ -2 και +2 δευτερόλεπτα και η μεγαλύτερη απόκλιση θέσης ήταν μόνο 4 δευτερόλεπτα. Υπήρξε μια εύχρηστη πτώση πλάτους μεταξύ των κατακόρυφων και των οριζόντιων θέσεων.

Ρολόι Rolex GMT-Master II Batman, back
Ανδρικό ρολόι Rolex GMT-Master II Batman, back

Η τιμή του GMT-Master II, 9.250 δολαρίων, παραμένει στο μεσαίο εύρος. Σχεδόν κανένας άλλος κατασκευαστής δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη Rolex από την άποψη της διατήρησης της αξίας των ρολογιών. Από τον Μάιο του 2019, αυτή η νέα έκδοση διατίθεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες – και τα επόμενα χρόνια οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα χρειαστεί να περιμένουν μεγάλες περιόδους αναμονής για παράδοση.

Λειτουργικά η Rolex προσφέρει περισσότερα από τους περισσότερους κατασκευαστές – από την επέκταση του βραχιολιού έως την προσαρμογή της ζώνης ώρας. Επίσης, η ακρίβεια, η ευκρίνεια και η άνεση στο φόρεμα είναι στα υψηλότερα επίπεδα. Θα προτιμούσαμε να δούμε μια διαφανή κάσα και τη Rolex θα παράγει αρκετά περισσότερα ρολόγια για να ικανοποιήσει τη ζήτηση.

2 σκέψεις στο “Rolex GMT-Master II”

  1. Παράθεμα: Νέο Tag Heuer Aquaracer GMT

Αφήστε μια απάντηση