Χαρακτηριστικά

Seiko caliber 6139: Ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος

Seiko 6139 Automaticω Chronograph
Ανδρικό ρολόι Seiko 6139 Automaticω Chronograph

Είναι γνωστό ότι οι ελβετικές εταιρείες εργάζονταν πυρετωδώς τη δεκαετία του 1960 για να αναπτύξουν έναν αυτοέναρχο χρονογράφο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν οι Ιάπωνες ανταγωνιστές τους ήξεραν για αυτές τις προσπάθειες. Η Seiko άρχισε να εργάζεται στα αυτοκατανεμημένα Calibers 6139 και 6138 το 1967, παρόλο που μέχρι τότε μεγάλο μέρος της βιομηχανίας ρολογιών εστίαζε την προσοχή του στην τεχνολογία χαλαζία.

Χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια για την ανάπτυξη του Caliber 6139.

Εξαιρετικά μικρό, είχε διάμετρο 27,4 mm και ύψος 6,5 mm. Ο κεντρικός του άξονας ήταν ένας στροφέας με κεντρική τοποθέτηση, ο οποίος δούλευε σε συνδυασμό με τον καινοτόμο μαγικό μοχλό της Seiko (εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμη), ένα σύστημα με δυνατότητα κλικ που μπορεί να χρησιμοποιήσει την κινητική ενέργεια του ρότορα ανεξάρτητα από το πώς γυρίζει ο ρότορας. Αφού κουρδίστηκε πλήρως, το ρολόι θα λειτουργούσε για 36 ώρες με το χρονογράφο ενεργοποιημένο.

Seiko 6139 – Αυτόματος Χρονογράφος

Seiko-6139 Sports Automatic-Chronograph
Ανδρικό ρολόι Seiko-6139 Sports Automatic-Chronograph

Για να βελτιώσουν την απόδοση του ρυθμού, οι προγραμματιστές του βαθμονομητή έδωσαν στο υπόλοιπο συχνότητα 3 Hz (21.600 vph), αντί για τα τότε τυπικά 2.5 Hz (18.000 vph). Άλλες τεχνικές προδιαγραφές περιελάμβαναν έναν τροχό στήλης για τον έλεγχο των λειτουργιών του χρονογράφου, έναν μετρητή για 30 λεπτά που πέρασαν στο “6” και κάθετη ζεύξη.

Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό ήταν αρκετά καινοτόμο εκείνη την εποχή: το ντεμπούτο του εδώ προηγήθηκε σημαντικά την πρεμιέρα του στα ελβετικά ρολόγια. Εκτός από την εμφάνιση ημερομηνίας, η Seiko εξοπλίζει επίσης αυτό το μοντέλο με δίγλωσσο (ιαπωνικά και αγγλικά) δείκτη για την ημέρα της εβδομάδας.

Seiko 6138 Χρονογράφος Caliber

Το Caliber 6138 (παραπάνω) χρησιμοποιήθηκε σε δύο αυτογραφούμενους χρονογράφους που κυκλοφόρησε το 1970 η Seiko (παρακάτω), με μικρά δευτερόλεπτα και μετρητές που πέρασαν.

Το νέο κίνημα, που στεγάζεται σε ένα ρολόι που ονομάζεται 5 Speed-Timer, εμφανίστηκε σε καταστήματα στα μέσα Μαΐου του 1969. Ως εκ τούτου, η Seiko κέρδισε τον αγώνα για να φέρει τον πρώτο αυτόματο χρονογράφο στην αγορά. (Δύο ανταγωνιστές, η Zenith και μια κοινοπραξία άλλων ελβετικών εταιρειών – Breitling , Heuer, Hamilton-Buren και Dubois Dépraz – έφεραν αυτόματους χρονογράφους στην αγορά αργότερα μέσα στο έτος.)

Caliber 6138, με πάχος 7,9 mm, έκανε το ντεμπούτο του το 1970. διέφερε από το Caliber 6139, επειδή είχε ένα δείκτη δευτερολέπτου και ένα μετρητή για 12 ώρες που πέρασαν. Η Seiko ενσωμάτωσε επίσης το Caliber 6138 σε ένα λεγόμενο “bullhead” μοντέλο, παρόμοιο με το χειροκίνητο-bullhead του Omega, με ώθηση στην κορυφή της θήκης αντί στο πλάι.

Seiko 6138 Speedtimer Χρονογράφος

Seiko 6138 Speedtimer Chronograph
Ανδρικό ρολόι Seiko 6138 Speedtimer Chronograph

Παρεμπιπτόντως, η Seiko μπορεί επίσης να διεκδικήσει την τιμή που έστειλε τον πρώτο αυτο-τυλιγμένο χρονογράφο στο διάστημα.

Όταν ο Αμερικανός αστροναύτης William Reid Pogue πέταξε στην αποστολή Skylab-4 το 1973 έως το 1974, φορούσε ένα ρολόι (που σήμερα ονομάζεται «Pogue Seiko») που τροφοδοτείται από τον Caliber 6139.

Μία σκέψη στο“Seiko caliber 6139: Ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος”

Αφήστε μια απάντηση