Τα ρολόγια κατάδυσης της Seiko είναι τόσο δημοφιλή που τείνουν να κάνουν άλλα μοντέλα από τη μάρκα να φαίνονται λιγότερο σημαντικά… κάτι που δεν είναι. Απλώς η μάρκα ήταν τόσο δραστήρια σε αυτόν τον τομέα, με αμέτρητα ορόσημα, πατέντες ή καινοτομίες, που τα υπόλοιπα φαίνονται λιγότερο… πρωτοποριακά.
Όμως, τα καταδυτικά ρολόγια εμφανίστηκαν μόλις το 1965 στο Seiko και πριν από αυτό, η μάρκα είχε ήδη διάφορα ειδικά σχεδιασμένα μοντέλα οργάνων αφιερωμένα στους επαγγελματίες. Ένας από αυτούς είναι το Alpinist. Δημιουργήθηκε το 1959, το Seiko Laurel Alpinist μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο σπορ ή επαγγελματικό ρολόι της Seiko.
Το Alpinist είναι ένα ρολόι που σχεδιάστηκε ειδικά από τον Seiko για το «Yama-Otoko», μια ιαπωνική λέξη για ορεινούς τύπους. Ήταν επίσης η πρώτη προσπάθεια του Seiko να δημιουργήσει ένα αθλητικό ρολόι και ως εκ τούτου, θα έπρεπε να θεωρηθεί σημαντικό. Κυκλοφόρησε το 1959, αυτό το ρολόι θα οδηγήσει σε πολλές γενιές ρολογιών Alpinist.
Ένα ρολόι με κίνηση 17 κοσμημάτων Seikosha, με μια σχετικά απλή αλλά ανθεκτική θήκη 3 τμημάτων, το Laurel Alpinist του 1959 παραδόθηκε σε ένα λεγόμενο λουράκι Bund, ενισχύοντας τις προθέσεις του για στιβαρότητα. Η θήκη από ανοξείδωτο ατσάλι έχει μέγεθος 35mm και συμπληρώνεται από κρύσταλλο πλεξιγκλάς με μεγάλο θόλο.
Το πιο διακριτικό στοιχείο του Alpinist είναι το εντυπωσιακό και πολύ τολμηρό καντράν του με μεγάλους τριγωνικούς δείκτες στις 12, 3, 6 και 9, καθώς και δείκτες που εφαρμόζονται σε μπαστούνι και ένα εσωτερικό λευκό λεπτό κομμάτι. Υπήρχε μια εντυπωσιακή ποσότητα φωτεινού υλικού στο καντράν, καθώς και στους δείκτες, και πάλι με μια απότομη σχεδίαση Daupine.
Αργότερα θα υπάρχουν περισσότερα ρολόγια με το όνομα Alpinist, όπως τα μοντέλα Champion στα μέσα της δεκαετίας του 1960, και στη συνέχεια το όνομα κατά κάποιον τρόπο ξεχάστηκε. Ωστόσο, επέστρεψε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κάτω από τη γραμμή Prospex με τρία ρολόγια – το μαύρο SCVF005, την κρέμα SCVF007 και το αστέρι της σειράς, το πράσινο SCVF009.
Κυκλοφόρησε το 1995, αυτή η συλλογή δεν έδινε φόρο τιμής στον πρόγονό της, αλλά σχεδιάστηκε για άλλη μια φορά για εξερευνητές και έρχεται με πολλαπλά ειδικά σχεδιασμένα χαρακτηριστικά, με κύριο να είναι ο συνδυασμός μιας επιπλέον κορώνας στις 4 η ώρα και μια εσωτερική στεφάνη με κλίμακα πυξίδας. Είναι επίσης αισθητή λόγω των καθεδρικών δεικτών και του συνδυασμού τριγωνικών δεικτών και αραβικών αριθμών. Αυτό το ρολόι, αν και κατασκευάστηκε μόνο για δύο χρόνια, αργότερα κέρδισε την λατρεία του κοινού.
Αντίθετα με τη σύγχρονη σειρά SPBxxx , που προορίζονται να φέρουν το στυλ του Alpinist του 1959, αλλά είναι μοντέρνα κομμάτια με πολλούς τρόπους, αυτό το SJE085 έχει μια πιο καθαρή vintage ατμόσφαιρα, είτε για την εμφάνιση, τις αναλογίες ή τη συνολική αίσθηση στον καρπό.
Είναι ένα ρολόι που θέλει να ξαναζωντανεύσει την αρχική ιδέα της Alpinist, «σε κάθε λεπτομέρεια», όπως εξηγείται από το brand. Βασικά, είναι ένα τυπικό ρολόι εξερεύνησης, που προορίζεται να προσφέρει ανώτερη αντίθεση σε όλες τις συνθήκες, εξαιρετικά εύκολη ανάγνωση χρόνου με μια ματιά και αρκετή αντοχή για να διαχειριστεί τις περιπέτειες. Κάτι που η Rolex γνωρίζει πολύ καλά, με τη συλλογή Explorer. Και όπως ακριβώς και η τελευταία έκδοση του Explorer.
Πράγματι, αυτό το νέο SJE085 είναι μικρό, τουλάχιστον η περίπτωση μόνο είναι μικρό (ish). Εάν το αρχικό μοντέλο είχε μέγεθος περίπου 35 mm, αυτή η νέα εκ νέου κατασκευή θα παραμείνει στην ίδια περιοχή με διάμετρο 36,6 mm, ενώ το πάχος, που εξηγείται κάπως από την αυτόματη κίνηση, βρίσκεται λογικά στα 11,1 mm. Ακόμα καλύτερη είναι η μέτρηση lug-to-lug, ακριβώς κάτω από 44 mm. Συνολικά, η θήκη είναι συμπαγής – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι μικρό, καθώς ο ιμάντας πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ.
Η θήκη αυτού του Prospex 1959 Alpinist είναι επίσης, από άποψη σχήματος, εμπνευσμένη από το αρχικό μοντέλο με μια λεπτή και γωνιακή στεφάνη, έναν κρύσταλλο ζαφείρι σε σχήμα κουτιού που μιμείται την εμφάνιση του αρχικού πλεξιγκλάς και λεπτές, πολύπλευρες προεξοχές. Ο ανοξείδωτος χάλυβας που χρησιμοποιείται εδώ είναι τελείως στιλβωμένος, που μπορεί να είναι πιστός στο αρχικό ρολόι, αλλά οδηγεί σε μια ορισμένη «στιλπνότητα» και λάμψη που σίγουρα θα χρειαζόταν λίγο φθορά, απλώς για να δώσει στο ρολόι μια πιο στιβαρή αίσθηση. Συνολικά, η εκτέλεση είναι πολύ τακτοποιημένη και ακριβής, χωρίς περιθώρια προσέγγισης.
Το καντράν του αρχικού ρολογιού Alpinist ήταν το πιο εντυπωσιακό μέρος του, και αυτό ισχύει και πάλι με αυτήν την αναδημιουργία. Εφαρμόζεται πάνω από ένα γυαλιστερό, συνήθως μαύρο καντράν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 είναι οι χαρακτηριστικοί δείκτες του ρολογιού Laurel. Το καντράν διαθέτει τριγωνικούς δείκτες στις 3, 6, 9 και 12 (το τελευταίο είναι μεγαλύτερο) με τμηματική εκτέλεση, με γυαλισμένες μεταλλικές επιφάνειες και μεγάλη ποσότητα LumiBrite – το εξαιρετικά φωτεινό φωταυγές υλικό της Seiko – βαμμένο σε λευκό. Δεν υπάρχει fauxtina εδώ.
Οι υπόλοιποι δείκτες, τα πιο κλασικά μπαστούνια, καθώς και τα αιχμηρά χέρια ντουφίν, είναι και πάλι πιστά στο αρχικό ρολόι. Και όλα εκτελούνται με ακρίβεια.
Αυτό που δεν είναι πιστό είναι το παράθυρο ημερομηνία. Ενώ η παρουσία του έχει νόημα για τα μοντέρνα μοντέλα εκ νέου ερμηνείας, θα προτιμούσα αυτό το SJE085 να είναι ένα ρολόι μόνο για χρόνο. Τουλάχιστον, η ημερομηνία αναμιγνύεται καλά στο καντράν, με τον τόνο σε τόνο και χωρίς μεταλλικό πλαίσιο. Επίσης, εάν η «αυτόματη» αναφορά χρησιμοποιεί vintage γραμματοσειρά, γιατί να μην έχει το λογότυπο Alpinist; Αλλά εκτός από αυτά τα δύο στοιχεία, το καντράν είναι πολύ ελκυστικό, παρέχει εξαιρετική αντίθεση και μια vintage αίσθηση που δεν φαίνεται υπερβολική.
Στο εσωτερικό της θήκης είναι το διαμέτρημα 6L35, μια αυτόματη κίνηση που είναι γνωστή ως υψηλού επιπέδου λήψη του κινητήρα αυτόματης περιέλιξης από τη μάρκα. Παρουσιάστηκε το 2018, αυτό το κίνημα αναπτύχθηκε για να είναι πιο λεπτό από τα παραδοσιακά κινήματα της μάρκας, και επίσης να είναι μια εναλλακτική λύση για τους Ελβετούς ομολόγους, δηλαδή το ETA 2892 – με σχεδόν ίδιες διαστάσεις. Χτυπώντας στα 4Hz, με απόθεμα ισχύος 45 ωρών, έχει ύψος 3,7 χιλιοστά και διαθέτει στάση-δευτερόλεπτα και ημερομηνία γρήγορης ρύθμισης. Προσαρμόζεται εδώ στα -10 / + 15 δευτερόλεπτα / ημέρα και παρόλο που κρύβεται κάτω από μια σφραγισμένη θήκη, είναι όμορφα διακοσμημένη.
Τώρα έρχεται ο ιμάντας. Η ιδέα του Seiko ήταν να προσφέρει κάτι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποίησε ο Yama-Otoko στα ρολόγια Laurel Alpinist. Αυτό σημαίνει ένα καφέ δερμάτινο λουράκι μοσχαριού με δύο μέρη, με ένα αυθεντικό, διακριτικό ράψιμο και κάτω από ένα γκρι δερμάτινο προστατευτικό μανσέτα. Αν μπορώ να χαιρετίσω την προσπάθεια όσον αφορά το σχεδιασμό και την τόλμη, το πρόβλημα για μένα είναι ότι αυτή η μανσέτα κατά κάποιο τρόπο αναιρεί τη δροσερή, συμπαγή θήκη, καθιστώντας το ρολόι αρκετά μεγάλο στον καρπό. Προσωπικά, θα αφαιρούσα αυτή τη μανσέτα και θα φορούσα το ρολόι μόνο στον παραδοσιακό ιμάντα.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΤΙΜΗ
Το Seiko Prospex 1959 Alpinist Re-create SJE085 θα είναι μια περιορισμένη έκδοση 1.959 τεμαχίων, διαθέσιμη από τις Seiko Boutiques και επιλεγμένους συνεργάτες λιανικής πώλησης παγκοσμίως τον Αύγουστο του 2021. Η τιμή του θα είναι:
- 3.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των φόρων) και
- 2.900 USD (χωρίς φόρους).
Μία σκέψη στο“Το νέο Seiko Prospex 1959 Alpinist – SJE085”