Κριτικές

Κριτική: Omega Seamaster Diver 300M Co-Axial Master Chronometer

Omega seamaster diver 300
Omega seamaster diver 300

Η ιστορία του Omega Seamaster Diver 300M

Πάνω από 25 χρόνια πριν, το Seamaster 300 της Omega σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στην υποβρύχια ιστορία της μάρκας.  Το 1993, ο κόσμος των ρολογιών αναμφισβήτητα βρισκόταν στην τάση ενός άλλου ρυθμού. Την ίδια χρονιά, η Intel ξεκίνησε να μεταφέρει τα πρώτα τσιπ Pentium και η Swatch ξεκίνησε το Trésor Magique, το πρώτο Swatch με θήκη πλατίνας, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX) με τιμή $ 1.618.

Στο ύψος της τρέλας της Swatch, ο όγκος των εξαγωγών “μη μεταλλικών ρολογιών” από την Ελβετία αυξήθηκε σε 798,7 εκατομμύρια CHF (που, θεωρητικά, θα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 20% των ακαθάριστων πωλήσεων του ομίλου Swatch 1993), πριν υποχωρήσουν απότομα μέχρι το 2000, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Ομίλου και της Ομοσπονδίας της Swiss Watch Industry (FH). Με άλλα λόγια, το 1993, ο κόσμος ήταν περισσότερο ερωτευμένος με το Swatch από ποτέ, αλλά οι άνθρωποι άρχισαν επίσης να ετοιμάζονται για την θριαμβευτική επιστροφή του μηχανικού ρολογιού.

Η Omega του Ομίλου Swatch ήταν αποφασισμένη να προετοιμαστεί για αυτήν την αντιστροφή της τάσης. Την άνοιξη του 1993, η μάρκα Bienne κυκλοφόρησε το Seamaster Professional 300, τόσο ως ρολόι τριών δεικτών, όσο και ως μοντέλο χρονογράφου, το οποίο έγινε το πρώτο ρολόι κατάδυσης από την Omega με χειροκίνητη βαλβίδα απελευθέρωσης ηλίου.

Το Seamaster 300 όχι μόνο σηματοδότησε την επιστροφή του εμπορικού σήματος στον κόσμο των καταδυτικών ρολογιών, αλλά επίσης ανάγκασε τη μακρόχρονη συμμετοχή της μάρκας με το franchise James Bond. Από το 1995 (Goldeneye) , ο Βρετανός κατάσκοπος και το Seamaster του ήταν αδιαχώριστοι και η συνεργασία έγινε μια από τις πιο αναγνωρισμένες και επιτυχημένες χορηγίες της Omega σε όλο τον κόσμο. Το Seamaster χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Roland Specker (ο οποίος πέτυχε παγκόσμια ρεκόρ ελεύθερων καταδύσεων σε ένα βάθος 80 μέτρων (στη λίμνη Neuchâtel το 1993 που φορούσε το ρολόι).

Omega Seamaster Professional 300M
Omega Seamaster Professional 300M

Η επιστροφή του Omega Seamaster Diver 300M

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του το 1993, η Omega παρουσίασε μια ανανεωμένη συλλογή από περισσότερα από δώδεκα νέα μοντέλα Seamaster Diver 300M, συμπεριλαμβανομένων έξι ρολογιών από ανοξείδωτο χάλυβα και οκτώ σε συνδυασμό ανοξείδωτου χάλυβα και χρυσού κατά τη διάρκεια του Baselworld 2018.

Όλα τα κουμπιά είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό και διατίθενται σε μαύρο, μπλε χρώμα ή χρώμιο PVD. Το χαρακτηριστικό μοτίβο κύματος έχει επίσης επανεισαχθεί (τώρα χαραγμένο με λέιζερ) και οι δείκτες έχουν ανασηκωθεί και γεμιστεί με Super-LumiNova. Ακόμη και οι λαβές του σκελετού έχουν υποβληθεί σε λεπτή αναδιαμόρφωση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα ρολόγια περιλαμβάνουν τώρα το νέο Caliber 8800 πιστοποιημένο με METAS (Ελβετικό Εθνικό Μετρολογικό Ινστιτούτο), ορατό μέσω της θήκης από ζαφείρι. Η εσωτερική κίνηση είναι ανθεκτική στα μαγνητικά πεδία που φτάνουν τα 15.000 gauss, διαθέτει ελεύθερη ζυγοσταθμισμένη ισορροπία με ελατήριο ισορροπίας πυριτίου και Co-Axial διαφυγή της μάρκας. Είναι διακοσμημένο με γυαλισμένο φινίρισμα με κύματα της Γενεύης σε αραβουργήματα και προσφέρει ένα αποθεματικό ισχύος 55 ωρών. Το παράθυρο ημερομηνίας μεταφέρθηκε στις 6η ώρα.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, η τέταρτη γενιά του Seamaster 300 προσφέρει ένα ελαφρώς παχύτερο και μεγαλύτερο μέγεθος θήκης 42 mm, μια κωνική βαλβίδα απελευθέρωσης ηλκίου στις 10:00 και ένα επανασχεδιασμένο βραχιόλι ή λουράκι από καουτσούκ. Ενώ τα μοντέλα της κύριας συλλογής χρησιμοποιούν κεραμικά για τις περιστρεφόμενες επιφάνειες κατάδυσης (γεμάτες με λευκό σμάλτο), το Seamaster Diver 300M Titanium Tantalum Limited Edition (Κωδ. 210.60.42.20.99.001) χρησιμοποιεί βάση τανταλίου που κρατά δαχτυλίδι Sedna Gold και είναι κατασκευή Caliber 8806 (η πιο πρόσφατη έκδοση του 8800).

Omega Seamaster Professional 300M back
Omega Seamaster Professional 300M back

Το 8806 μπορεί να βρεθεί και στην πρόσφατα εισαγόμενη, 43,5-mm, μεγάλη έκδοση με μαύρη κεραμική θήκη και θολωτή στεφάνη από τιτάνιο βαθμού 5 (με μαύρο κεραμικό δακτύλιο). Εκτός από τη στεφάνη, η βαλβίδα αποστράγγισης, η στεφάνη και η βαλβίδα απελευθέρωσης ηλίου αυτού του ρολογιού κατασκευάζονται επίσης από τιτάνιο.

Το μόνο αρνητικό πράγμα που παρατηρήσαμε είναι ότι από τη στιγμή που ο γκρι δίσκος τοποθετείται ουσιαστικά χαμηλότερα από το παράθυρο ημερομηνίας, η αναγνωσιμότητα δεν είναι τόσο δυνατή όσο έχουμε δει στις εκδόσεις μπλε και μαύρης πλάκας. Επίσης, θα προτιμούσαμε ένα πτυσσόμενο κούμπωμα στο λουρί από καουτσούκ, αλλά η πόρπη λειτουργεί εξίσου καλά.

Η Omega δεν προσφέρει πλέον ένα εφαρμοσμένο λογότυπο σε αυτή την έκδοση, αλλά κατά τη γνώμη μας, σε αυτή την περίπτωση το καντράν θα ήταν πολύ φορτωμένος. Οι άκρες της στεφάνης παραμένουν λίγο πολύ λείες και η βαλβίδα απελευθέρωσης ηλίου δεν είναι ακόμα απαραίτητη, εκτός και αν εργάζεστε τακτικά ως δύτης. Όμως, δεδομένου ότι αποτελεί μέρος του ρολογιού από το 1993, πιστεύουμε ότι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η Omega να υπογραμμίσει ότι είναι πράγματι ένα Seamaster που προορίζεται για “επαγγελματική” χρήση.

Εν ολίγοις, το Seamaster 300 από το 2018 είναι ίσως περισσότερο από ποτέ ένα ρολόι για καθημερινή χρήση και ένας ιδανικός (και συγκριτικά οικονομικός) τρόπος να αποκτήσετε ένα νέο Omega. Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές έχουν τώρα μια πολύ πιο vintage εικόν, είναι επίσης ένα από τα λίγα ρολόγια σε αυτή την κατηγορία με ένα σχέδιο που μοιάζει πιο σύγχρονο από ποτέ. Από αυτή την άποψη, η Omega έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά να φέρει ένα σχέδιο ρολογιών από τη δεκαετία του ’90 στο σήμερα.

Όμως, τα τελευταία 25 χρόνια, η Omega έχει επίσης κάνει μια εκπληκτική δουλειά στο να αναβιώσει το Seamaster 300 (τόσο την έκδοση 39 mm και την έκδοση 41 mm) όσο και το Planet Ocean, με τουλάχιστον 14 νέα μοντέλα Seamaster από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε.

Omega Seamaster Professional 300M back
Omega Seamaster Professional 300M back

Περιγραφή ρολογιού Omega Seamaster 300

Κατασκευαστής: Omega SA, Stämpflistrasse 96, 2504 Bienne, Ελβετία.
Αριθμός αναφοράς: 210.32.42.20.06.001.
Λειτουργίες: Ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα, ημερομηνία.
Κίνηση: Κλίμακα Caliber 8800 με αυτοαξονική διαφυγή, ανθεκτικό σε μαγνητικά πεδία έως 15.000 gauss, ισορροπία με ελατήριο ισορροπίας πυριτίου, αυτόματο τύλιγμα και στις δύο κατευθύνσεις, ρόδιο-επιμεταλλωμένα φινίρισμα με τα κύματα Γενεύη το Arabesque, 25.200 VPH, 35 κοσμήματα, 55-ωρο απόθεμα ενέργειας.
Θήκη: Ανοξείδωτος κοχλίας, βαλβίδα αποδέσμευσης ηλίου, βαλβίδα αποστράγγισης από ζαφείρι, ανθεκτικό στο νερό έως 300 m.
Ιμάντας και κούμπωμα: Μπλε λουρί από καουτσούκ, πόρπη με καρφίτσα.
Διαστάσεις: Διάμετρος = 42 mm, πλάτος ωτίδας = 20 mm
Παραλλαγές: Μπλε dial και bezel (λουρί ή βραχιόλι), μαύρη κάσα και στεφάνη (λουρί ή βραχιόλι), δίχρωμο (στεφάνη, βαλβίδα και στέμμα σε κίτρινο ή Sedna χρυσό),

2 σκέψεις στο “Κριτική: Omega Seamaster Diver 300M Co-Axial Master Chronometer”

Αφήστε μια απάντηση