Χαρακτηριστικά

Τι είναι η μαγνητική αντίσταση στα ρολόγια

Αντιμαγνητικό ανδρικό ρολόι

Για ορισμένους συλλέκτες ρολογιών, η αναθεώρηση της λίστας προδιαγραφών είναι κρίσιμη για την επιλογή ενός ρολογιού για αγορά. Οι πιθανοί αγοραστές μπορεί να αναζητήσουν ένα ρολόι κατάδυσης με βαθμολογία βάθους αβύσσου, ένα ρολόι πιλότου που μπορεί να αντέξει σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη επιτάχυνσης από το ανθρώπινο σώμα, ή ίσως ένα ρολόι με απόθεμα ισχύος μετρημένο σε ημέρες ή εβδομάδες και όχι ώρες.

Τέτοιες προδιαγραφές είναι ένας εύκολος τρόπος για τους αγοραστές να καταλάβουν γιατί το ρολόι A κοστίζει περισσότερο από το ρολόι B. Είναι επίσης ένας τρόπος για όσους μας πουλάνε ρολόγια να μας πείσουν ότι τα δικά τους είναι ανώτερα!

Ένας αγώνας προδιαγραφών που χτίζεται μεταξύ των εμπορικών σημάτων ρολογιών με τα χρόνια είναι αυτός της μαγνητικής αντίστασης. Τα ρολόγια Rolex Milgauss υπάρχουν από τη δεκαετία του 1950 (πήρε το όνομά τους από την ικανότητά τους να αντέχουν 1.000 gauss μαγνητικής επαγωγής). Πιο πρόσφατα, η Omega έδειξε την ικανότητα των ρολογιών της να αντέχει σε 15.000 Gauss. Άλλες μάρκες όπως η Sinn διαφημίζουν ότι μερικά από τα ρολόγια τους μπορούν να αντέξουν 80.000 A / m – αυτά τα ρολόγια μπορούν να αναγνωριστούν από έναν στυλιζαρισμένο μαγνητικό πυρήνα στο καντράν.

Πολλές κινήσεις λέγεται ότι πληρούν το πρότυπο ISO 764 για μαγνητικά ανθεκτικά ρολόγια, ή το αντίστοιχο γερμανικό, DIN8309. Τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί και σχετίζονται με εσάς και το ρολόι σας;

Αντιμαγνητικό ρολόι Sinn-EZM
Αντιμαγνητικό ρολόι Sinn-EZM

Κατασκευή ενός αντι-μαγνητικού ρολογιού

Συνήθως, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μία από τις δύο μεθόδους για να κάνουν τα ρολόγια τους αντι-μαγνητικά. Η παλιά μέθοδος είναι να περιβάλλει την κίνηση σε ένα σιδερένιο κάλυμμα που εμποδίζει τα μαγνητικά πεδία να φτάσουν στην κίνηση Πολλοί άνθρωποι το περιγράφουν ότι ενεργούν ως κλουβί Faraday, αλλά τα κλουβιά Faraday προστατεύουν πραγματικά από ηλεκτρομαγνητικά πεδία και όχι μαγνητισμό.

Σύμφωνα με το Omega , αυτά τα σιδερένια κλουβιά είναι αποτελεσματικά μόνο έως 1.000 gauss, κάτι που έχει νόημα γιατί αυτό, καθώς και ένας επιλογέας χωρίς παράθυρο ημερομηνίας, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί το Milgauss. Τα κλουβιά απαιτούν επίσης μια παχύτερη θήκη και αποτρέπουν τη χρήση διαφανής θήκης για να επίδειξη της κίνησης.

Η σύγχρονη μέθοδος κατασκευής ρολογιών αντι-μαγνητικών είναι η κατασκευή της κίνησης και ειδικά η ρύθμιση εξαρτημάτων από υλικά που δεν είναι ευαίσθητα στον μαγνητισμό. Κράματα όπως το Nivarox που χρησιμοποιούνται για ελατήρια ισορροπίας ήταν αρκετά κοινά εδώ και χρόνια. Όλο και περισσότερο, οι κατασκευαστές ρολογιών μετακινούνται στο πυρίτιο για εξαρτήματα που επηρεάζουν τη χρονομέτρηση, όπως τροχοί ζεύξης / ελατήρια και τροχοί / μοχλοί διαφυγής.

Σύμφωνα με τον κύριο ωρολογοποιό στο Art of the Watch , Kelly Hunter, «Η Omega επιτυγχάνει πολύ υψηλότερη αντίσταση χρησιμοποιώντας πυρίτιο και« άμορφα παραμαγνητικά κράματα »σε ολόκληρη την κίνηση, δίνοντας 10-15x μεγαλύτερη αντίσταση από το Milgauss. Αυτό εξαλείφει επίσης την ανάγκη για ένα παχύ σίδερο κλουβί και επιτρέπει στην Omega να επιδεικνύει τις κινήσεις του.

Για να ονομάζεται ένα ρολόι αντι-μαγνητικό, πρέπει να διατηρεί ακριβή χρονομέτρηση αφού υποβληθεί σε μαγνητισμό. Για παράδειγμα, τα ρολόγια που πληρούν τα ISO 764 και DIN 8309 πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα +/- 30 δευτερόλεπτα την ημέρα μετά την έκθεση σε μαγνητικό πεδίο 4.800 A / m.

Αντιμαγνητικό ρολόι Rolex-Milgauss-6541
Αντιμαγνητικό ρολόι Rolex-Milgauss

Τι στο καλό είναι ένα gauss;

Το Gauss είναι μια μονάδα μέτρησης μαγνητικής επαγωγής, ή απλά η δύναμη ενός μαγνητικού πεδίου. Άλλες μονάδες μέτρησης για μαγνητική επαγωγή είναι οι Tesla και Amperes ανά μέτρο (A / m). Ένα Tesla ισούται με 10.000 gauss, πράγμα που σημαίνει ότι τα μοντέλα Omega 15.000 gauss μπορούν να αντέξουν 1,5 Tesla. Τα 80.000 A / m που αντισταθμίζουν τα μαγνητικά ρολόγια Sinn αντιστοιχούν σε 1.000 gauss (ίσο με το Milgauss του Rolex).

Για να το θέσω αυτό ως προς τα καθημερινά αντικείμενα, ο ενσωματωμένος μαγνήτης του iPhone 12 pro παράγει 57 έως 60 gauss. Αυτό είναι περίπου ισοδύναμο με έναν μαγνήτη ψυγείου (και τα 4.800 A / m που καθορίζονται για ένα αντιμαγνητικό ρολόι ISO). Αυτό σημαίνει ότι ένας τέτοιος μαγνήτης είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο στα περισσότερα σύγχρονα ρολόγια.

Κινήσεις όπως το ETA2824 ή το Seiko 4R36 και οι δύο πληρούν αυτό το πρότυπο. Ο φορτιστής Magsafe της Apple, ωστόσο, παράγει 123 gauss. Κρατήστε το ρολόι σας μακριά από ένα από αυτά, εκτός εάν διαθέτει σιδερένιο κλουβί που προστατεύει την κίνησή του! Λοιπόν, τι προστατεύει η κορυφαία αντι-μαγνητική κίνηση του Omega; Οι περισσότεροι μαγνήτες μαγνητικής τομογραφίας είναι για 1,5 έως 3 Tesla (15.000 έως 30.000 gauss). Έτσι, θα μπορούσατε να φορέσετε αυτό το ρολόι μέσα σε ένα μηχάνημα MRI 1,5T, θεωρητικά, και να το βγάλετε χωρίς πρόβλημα.

Αντιμαγνητικό Omega Seamaster
Αντιμαγνητικό ρολόι Omega Seamaster

Τι θα συμβεί εάν το ρολόι μου μαγνητιστεί;

Εάν το ρολόι σας δεν έχει πρόβλημα, αλλά ξαφνικά αρχίζει να λειτουργεί πολύ γρήγορα ή αργά, πιθανότατα έχει μαγνητιστεί. Το πιο κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει ο μαγνητισμός είναι ότι τα πηνία του ελατηρίου ισορροπίας κολλάνε μεταξύ τους. Επιπλέον, σύμφωνα με την Kelly, «Το απόσπασμα (τροχός διαφυγής και πιρούνι παλέτας) είναι και τα δύο παραδοσιακά κατασκευασμένα από χάλυβα και ως εκ τούτου μπορούν να μαγνητιστούν επίσης». Οποιοδήποτε από αυτά τα εξαρτήματα μαγνητιστεί, μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό κτύπου του ρολογιού.

Για να διαγνώσετε εάν συμβαίνει αυτό, η τοποθέτηση μιας πυξίδας δίπλα στο ρολόι μπορεί συχνά να υποδηλώνει μαγνητισμό. Ευτυχώς ο μαγνητισμός συνήθως δεν προκαλεί μόνιμη ζημιά. Η κίνηση όμως επηρεάζεται δυσμενώς, απαιτώντας παρέμβαση και προσαρμογή του ρολογιού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πηνία που δεν διαθέτουν κατάλληλη καμπύλη ακροδεκτών, σε κινήσεις χαμηλότερης ποιότητας.

Εκτός από αυτές τις πιο ακραίες περιπτώσεις, ένα μαγνητισμένο ρολόι μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Κάθε κατάστημα επισκευής ρολογιών θα πρέπει να μπορεί να διαγνώσει και να απομαγνητίσει γρήγορα το ρολόι σας. Εάν δεν ζείτε κοντά σε ένα κατάστημα ή είστε περισσότερο τύπου DIY, συσκευές που ισχυρίζονται ότι απομαγνητίζουν ρολόγια μπορούν να αγοραστούν σε ιστότοπους όπως το Amazon και το eBay με τιμή κάτω των 20 $.

Πόση μαγνητική αντίσταση χρειάζομαι στο ρολόι μου;

Αρχικά, τα αντι-μαγνητικά ρολόγια προωθήθηκαν σε μηχανικούς και επιστήμονες. Για πολλά άτομα, ένα ρολόι που πληροί τις βασικές αντι-μαγνητικές απαιτήσεις ISO ή DIN θα πρέπει να είναι αρκετό για να αποφευχθεί ο μαγνητισμός. Εάν είστε ένα άτομο που είχε ρολόι που είχε μαγνητιστεί στο παρελθόν, ίσως αξίζει να επενδύσετε σε ένα ρολόι με ένα σιδερένιο κλουβί που προστατεύει την κίνησή του. Περιμένω ότι τα 1.000 gauss που μπορεί να αντισταθεί θα πρέπει να είναι αρκετά για να καλύψουν οποιαδήποτε «τυπική» κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας.

Εάν, ωστόσο, τείνετε να συναντήσετε πολύ ισχυρούς μαγνήτες (ή αν είστε κάποιος που απολαμβάνει τη συλλογή ρολογιών με ακραίες προδιαγραφές), κάτι σαν τις κινήσεις Omega 15.000 gauss μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Αφήστε μια απάντηση