Brands

Omega | Ελβετικός κατασκευαστής ρολογιών πολυτελείας

Από το εργοστάσιο της Omega

Ελβετικός κατασκευαστής ρολογιών πολυτελείας

Η Omega ιδρύθηκε το 1848 από τον Louis Brandt στο La Chaux-de-Fonds της Ελβετίας. Γνωστό ως La Generale Watch Co. εκείνη την εποχή, o Brandt συγκέντρωσε ρολόγια τσέπης από ανταλλακτικά που προμήθευαν τοπικοί τεχνίτες. Οι δύο γιοι του, ο Louis-Paul και ο César, ανέπτυξαν εσωτερική κατασκευή το 1894 που επέτρεψε την ανταλλαγή ανταλλακτικών.

Αυτά τα ρολόγια διατέθηκαν στο εμπόριο με την επωνυμία Omega, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της La Generale Watch Co. Η επιτυχία των ρολογιών με επωνυμία Omega προκάλεσε τη μητρική της εταιρεία να το γυρίσει ως τη δική της οντότητα το 1903, όταν η Omega Watch Co. επίσημα ιδρύθηκε .

Τη στιγμή του θανάτου και των δύο γιων το 1903, η Omega παρήγαγε 240.000 ρολόγια ετησίως με 800 υπαλλήλους και ο Paul-Emile Brandt ήταν μεταξύ αυτών που ανέλαβαν. Έγινε ένας από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες της εταιρείας, η οποία σήμερα είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες ελβετικές μάρκες πολυτελείας. Αποδεκτή από πολλούς ως ανταγωνιστής της Rolex, η Omega έχει γίνει η επιλογή για στρατιωτικούς σε όλο τον κόσμο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη NASA και πιο πρόσφατα τον James Bond.

Τώρα είναι θυγατρική του ομίλου Swatch και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Omega είναι η Raynald Aeschlimann με την εταιρεία να εδρεύει στο Biel / Bienne της Ελβετίας.

Η  Omega δεν έχει ένα, αλλά πολλά θρυλικά μοντέλα στο χαρτοφυλάκιό του. Το 1962, αρκετοί αστροναύτες επισκέφτηκαν ένα κατάστημα ρολογιών στο Χιούστον του Τέξας για να βρουν ένα ρολόι για τις διαστημικές πτήσεις τους στον Ερμή. Όλοι έφυγαν με τα μοντέλα Omega Speedmaster και σηματοδότησαν την έναρξη του ταξιδιού της μάρκας στο διάστημα (αυτές οι ιδιωτικές αγορές ξεκίνησαν μαζί τους στις πτήσεις Mercury).

Η NASA δοκίμασε τελικά ρολόγια από τις Omega, Rolex και Longines-Wittnauer. Το 1965, το Speedmaster ανακηρύχθηκε νικητής και πιστοποιήθηκε ως έτοιμο για όλες τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

Το 1969, ένα Speedmaster Professional Chronograph, που φορούσε ο Buzz Aldrin, έγινε το πρώτο ρολόι που πάτησε στη Σελήνη. Αν και το μοντέλο είναι γενικά γνωστό ως «Moonwatch» σήμερα, αναπτύχθηκε αρχικά χωρίς να έχει σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό. Είναι σχεδιασμένο ως αγωνιστικός και αθλητικός χρονογράφος, Ονομάστηκε “Speedy” και συνέχισε την αθλητική φήμη της μάρκας ως επίσημος χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1957, ήταν μέρος ενός τρίο μοντέλων γνωστών ως Professional Collection, αποτελούμενο από τους Speedmaster, Seamaster 300 (το πρωτότυπο κυκλοφόρησε το 1948) και Railmaster. Το πρώτο Speedmaster, με αναφορά CK2915, εξακολουθεί να φαίνεται εκπληκτικά σύγχρονο μετά από περισσότερα από 60 χρόνια. Ο χρονογράφος τριών καταχωρητών ονομάστηκε «Ταχύτητα» λόγω του εξωτερικού πλαισίου ταχυμέτρου (το πρώτο ρολόι που το χαρακτηρίζει) και «Master» για το ότι είναι ρολόι επαγγελματικού προσανατολισμού.

Το Speedmaster είναι από τους πιο περιζήτητους χρονογράφους σήμερα. Στην πραγματικότητα, το πρώτο κίνημα Speedmaster, το θρυλικό Caliber 321, αναπαράχθηκε με ακρίβεια από την εταιρεία το 2019 τόσο για τους λάτρεις των Ωμέγα ρολογιών όσο και για τους χρονογράφους.

Ο Buzz στη σελήνη με Omega Speedmaster
Ο Buzz αγγίζει την επιφάνεια της Σελήνης, με ένα Omega Speedmaster 105.012, που αργότερα ονομάστηκε «Moonwatch»

Ένα άλλο θρυλικό μοντέλο είναι το Seamaster, που κυκλοφόρησε το 1948 για να συμπέσει με την 100ή επέτειο της Omega. Είναι το παλαιότερο συνεχές μοντέλο στο χαρτοφυλάκιο της μάρκας. Το 1963, το Seamaster 300 (μέρος της τριλογίας της Επαγγελματικής Συλλογής) χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα του Jacques Cousteau στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ αποδεικνύει ότι οι δύτες θα μπορούσαν να παραμείνουν υποβρύχιοι σε περιβάλλοντα κορεσμένου αερίου για εκτεταμένες περιόδους χωρίς ζημιά.

Το 1970, το Seamaster 600 δοκιμάστηκε στα 1.000 μέτρα και το όνομα Seamaster παραμένει συνώνυμο με τις επαγγελματικές καταδύσεις σήμερα.

Το Railmaster ήταν το τρίτο ρολόι στην τριλογία του Omega το 1957 και τοποθετήθηκε ως διαφορετικό είδος ρολογιού εργαλείων, σχεδιασμένο να είναι ανθεκτικό στα μαγνητικά πεδία για επιστημονικές και άλλες εξειδικευμένες εφαρμογές. Μια εσωτερική θήκη από μαλακό σίδερο (Faraday Cage) και στιβαρό καντράν προστατεύει το ρολόι από μαγνητικά πεδία έως 1.000 Gauss.

Δεν ήταν το πρώτο ρολόι που το έκανε και ήταν λιγότερο δημοφιλές από το Speedmaster και το Seamaster, που βγήκε από την παραγωγή μετά από μόλις έξι χρόνια. Μια περιορισμένη έκδοση του Railmaster κυκλοφόρησε πρόσφατα, ωστόσο είναι σχεδόν ταυτόσημη με το πρωτότυπο του 1957.

Omega Speedmaster - Seamaster 300 - Railmaster
Omega 1957 Η τριλογία Speedmaster – Seamaster 300 – Railmaster

Η Omega ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1932 όταν έγινε ο επίσημος χρονομέτρης για τους Αγώνες του Λος Άντζελες. Ήταν η πρώτη φορά που ένα εμπορικό σήμα ήταν υπεύθυνο για το σύνολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Χρησιμοποιήθηκαν τριάντα χρονογράφοι που μπορούσαν να μετρήσουν το 1/10 του δευτερολέπτου, την ακριβέστερη χρονική στιγμή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνη τη στιγμή.

Το 1948, η Omega χρησιμοποίησε ένα φωτοηλεκτρικό σύστημα χρονομέτρησης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ξεκινώντας την πρώτη σύγχρονη φωτογραφική μηχανή φινιρίσματος και βοηθώντας στην εξάλειψη της αντιπαράθεσης των «τελικών κλήσεων». Το 1952, έγινε γνωστό ως Omega Race Timer.

Συνεχίστηκαν σημαντικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού χρονισμού για κολύμπι και των οπτικών πληροφοριών χρονομέτρησης κατά τη διάρκεια των πρώτων τηλεοπτικών αγώνων και η Omega έχει παραμείνει ως ο πιο διάσημος (και κύριος) χρονομέτρης των Ολυμπιακών Αγώνων για πάνω από 80 χρόνια.

Σημαντικές εξελίξεις περιλαμβάνουν το Co-Axial escapement, που εισήχθη το 1999 με το Omega Co-Axial Caliber 2500, που χρησιμοποιείται στο σεβαστό μοντέλο De Ville. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ήταν η πρώτη σημαντική πρόοδος της βαλβίδας διαφυγής ρολογιών σε 250 χρόνια. Αυτή η νέα βαλβίδα εξαλείφει σχεδόν όλη την ολισθαίνουσα τριβή του μοχλού διαφυγής, καθιστώντας την πολύ πιο αποτελεσματική και με αποτέλεσμα μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ακρίβεια και μεγαλύτερα διαστήματα για το αναγκαίο σέρβις του ρολογιού.

Έχει γίνει βασικό μέρος πολλών ρολογιών Omega, μαζί με εξελίξεις όπως ελατήρια ισορροπίας πυριτίου (αντι-μαγνητικά και πιο ανθεκτικά), βαρέλια επικαλυμμένα με DLC για μείωση της τριβής και η πρώτη κίνηση που μπορεί να αντισταθεί σε μαγνητικά πεδία στα 15.000-gauss, το 2013.

Η εταιρεία συνδύασε πολλές από αυτές τις εξελίξεις για να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο επίπεδο πιστοποίησης, το Master Chronometer. Αυτή η πιστοποίηση ξεκινά με πιστοποίηση COSC (Official Swiss Chronometer Testing Institute) και προσθέτει οκτώ δοκιμές METAS (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας). Αυτές οι δοκιμές περιλαμβάνουν:

  1. καθημερινή ακρίβεια,
  2. πολλαπλές εξετάσεις μαγνητικού πεδίου 15.000 gauss,
  3. αντοχή στο νερό,
  4. αποθεματικό ισχύος και
  5. απόκλιση ρυθμού σε έξι θέσεις.

Το ρολόι πρέπει να διατηρεί ακρίβεια 0 / + 5 δευτερόλεπτα την ημέρα υπό όλες τις συνθήκες εξέτασης.

Διάσημη για τα ταξίδια στη Σελήνη, χρονομετρητής των Ολυμπιακών Αγώνων, κατάδυση με τον Jacques Cousteau, εκτέλεση της βαθύτερης κατάδυσης στον κόσμο (10.928μ.) στην τάφρο Mariana με το Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional, η Omega παραμένει μια από τις πιο αποδεδειγμένες και περιζήτητες πολυτελείς ελβετικές μάρκες σήμερα.

2 σκέψεις στο “Omega | Ελβετικός κατασκευαστής ρολογιών πολυτελείας”

Αφήστε μια απάντηση