Seiko Ιαπωνική ανεξάρτητη εταιρεία ρολογιών
Η Seiko ιδρύθηκε το 1881 από τον Kintarō Hattori, ο οποίος άνοιξε ένα κατάστημα ρολογιών και κοσμημάτων, K. Hattori, στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Το 1892 άρχισε να κατασκευάζει ρολόγια τοίχου με την επωνυμία Seikosha, που σημαίνει “House of Exquisite Workmanship”.
Το 1895 δημιούργησε το Time Keeper, το πρώτο ρολόι τσέπης της μάρκας και το 1913 δημιούργησε το πρώτο ρολόι της Ιαπωνίας, το Laurel. Μόνο το 1924 το “Seiko” εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ρολόγια και το 1929 ένα ρολόι τσέπης Seiko έγινε το επίσημο “Railway Watch” της National National Railway.
Η Seiko βελτίωσε την ανθεκτικότητα των κινήσεών της το 1956 με το Diashock, ένα ανθεκτικό σε κραδασμούς σύστημα που προστάτευε τον άξονα ισορροπίας-στελέχους από κρούσεις και μειωμένη τριβή για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη απόδοση του τροχού ισορροπίας. Καθώς οι δεκαετίες περνούσαν, η Seiko έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της βιομηχανίας με τεχνολογικές και μηχανικές εξελίξεις και ευδοκίμησε κατά τη διάρκεια της κρίσης του quartz που εξοστράκισε πολλούς άλλους. Η Seiko παρέμεινε οικογενειακή επιχείρηση με τον Shinji Hattori, εγγονό του ιδρυτή, ως τρέχοντα CEO.
Η Seiko παρουσίασε περισσότερα «παγκόσμια ρολόγια» από οποιαδήποτε άλλη μάρκα και ο συνδυασμός μηχανικών εξελίξεων και ηλεκτρονικής / τεχνολογίας υπολογιστών ξεχωρίζει πραγματικά την εταιρεία. Ενώ πολλές ευρωπαϊκές μάρκες ανταγωνίζονταν μεγάλες επιπλοκές, εξαιρετικά λεπτές κινήσεις και εξωτικά υλικά, η εστίαση του Seiko στον χαλαζία και την ψηφιακή τεχνολογία το κράτησε στην αιχμή και κατά συνέπεια βοήθησε στην ανάφλεξη της κρίσης quartz της δεκαετίας του 1970 και του 1980.
Στην πραγματικότητα, η Seiko ανακάλυψε κυριολεκτικά το ρολόι quartz το 1969 με το Quartz Astron. Ήταν ακριβές σε πέντε δευτερόλεπτα το μήνα (100 φορές πιο ακριβές από τα μηχανικά ρολόγια της ημέρας) και έτρεχε συνεχώς για ένα ολόκληρο έτος (250 φορές περισσότερο από τα περισσότερα μηχανικά ρολόγια). Ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εξέλιξη στην ωρολογοποιεία του 20ού αιώνα.
Εκατό χρυσά ρολόγια πουλήθηκαν εντός της πρώτης εβδομάδας έναντι 1.250 USD (η τιμή ενός μεσαίου μεγέθους αυτοκινήτου τότε). Η επανάσταση του quartz είχε αρχίσει και ήταν θέμα χρόνου να πέσουν οι τιμές πολύ κάτω από τους μηχανικούς ομολόγους. Η Seiko ακολούθησε το 1973 με το πρώτο εξαψήφιο ρολόι quartz LCD, το πρώτο ψηφιακό ρολόι πολλαπλών λειτουργιών το 1975 και το 1982, το πρώτο ρολόι με ενσωματωμένη οθόνη τηλεόρασης.
Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις σηματοδότησαν μια νέα εποχή ωρολογοποιίας με ακρίβεια, εκλεπτυσμό και «μαγεία» υπολογιστών που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για την παραδοσιακή ωρολογοποιία, την οποία κατέστρεψε για σχεδόν δύο δεκαετίες. Η Seiko ακολούθησε το 1973 με το πρώτο εξαψήφιο ρολόι χαλαζία LCD, το πρώτο ψηφιακό ρολόι πολλαπλών λειτουργιών το 1975 και το 1982, το πρώτο ρολόι με ενσωματωμένη οθόνη τηλεόρασης.
Η Seiko δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της και συνέχισε να επικεντρώνεται και στα μηχανικά ρολόγια. Το 1960, η μάρκα ξεκίνησε τη ναυαρχίδα της σειράς, Grand Seiko. Το πρώτο ρολόι αντιπροσώπευε το αποκορύφωμα της ιαπωνικής μηχανικής ωρολογοποιίας και ήταν ανταγωνιστικό με Ελβετούς και Ευρωπαίους αντιπάλους. Η μάρκα κέρδισε τόσο ισχυρή φήμη που η Seiko έγινε ο επίσημος χρονομετρητής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964 (και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992).
Το 1965, το πρώτο ρολόι της Ιαπωνίας, το 62MAS, παρήχθη με βαθμολογία βάθους 150 μέτρα και χρησιμοποιήθηκε από την 8η Ιαπωνική Ανταρκτική Ερευνητική Αποστολή. Το 1969, ο cal. Το 6139 έγινε ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος στον κόσμο με κατακόρυφο συμπλέκτη και τροχό στήλης. Η τεχνολογία quartz άρχισε αναπόφευκτα να εμφανίζεται στο προσκήνιο με ρολόγια όπως το πρώτο αναλογικό χρονογράφο quartz το 1983,
Το 1988, η Seiko συνδυάζει μηχανικές κινήσεις και quartz με τη γραμμή KINETIC, η οποία χρησιμοποίησε ένα αυτόματο στροφείο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση (αντί να τυλίγεται παραδοσιακά ένα κεντρικό στροφείο). Αυτό ακολούθησε το πρώτο ηλιακό ρολόι το 1977 και συνέχισε την αναζήτηση του Seiko για λύση «χωρίς φόρτιση μπαταρίας».
Το 1999 η Seiko παρουσίασε το Spring Drive, το οποίο ήταν η απόλυτη σύντηξη μηχανικής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Η κίνηση λειτούργησε ως συμβατικό μηχανικό διαμέτρημα, αλλά η διαφυγή αντικαταστάθηκε με ηλεκτρονικό ρυθμιστή. Εξακολουθούσε να τροφοδοτείται από κεντρικό άξονα (όπως όλα τα μηχανικά ρολόγια), εξαλείφοντας την ανάγκη για μπαταρία, αλλά ο ρυθμιστής Tri-synchro (με IC, ηλεκτρονικό φρένο και κρύσταλλο quartz ) ρύθμισε με ακρίβεια το ξετύλιγμα του ελατηρίου, παρέχοντας εξαιρετικά ομαλή και σιωπηλή κίνηση ολίσθησης του δευτερολέπτου.
Η Seiko είναι γνωστό σήμερα για τα καινοτόμα καταδυτικά ρολόγια και το 1968 Ref. Το 6159-7001 βοήθησε στην καθιέρωση της μάρκας ως σημαντικός παίκτης. Ήταν το πρώτο ρολόι κατάδυσης με κίνηση υψηλής ταχύτητας 36.000vph (5Hz) και είχε βαθμολογία βάθους 300 μέτρων. Έχει γίνει ένα τέτοιο σημείο αναφοράς που η Seiko επανεκδίδει το ρολόι (ελαφρώς εκσυγχρονισμένο) το 2018 με το Prospex Diver 300m Hi-Beat αναφοράς SLA025.
Το 1975, ξεκίνησε τον πρώτο επαγγελματικό ρολόι δύτη στον κόσμο με θήκη τιτανίου και βαθμολογία βάθους 600 μέτρων. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, παρουσίασε το πρώτο ρολόι κορεσμού με quartz . Η Seiko έχει διατηρήσει την πλήρη εσωτερική παραγωγή (από το μηδέν) από το ρολόι χειρός Marvel του 1956 και είναι σήμερα ένας σημαντικός προμηθευτής κινήσεων. Το αυτόματο διαμέτρημα Seiko NH35A συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων τόσο για τις μικρο-μάρκες όσο και για τις καθιερωμένες μάρκες με προσιτές προσφορές. Είναι άμεσα διαθέσιμο, εύκολα συντηρείται και προσιτό με μια αστρική φήμη για αξιοπιστία και χαμηλή συντήρηση.
Απλούστερες κινήσεις όπως το Seiko 7S26 αυτόματο είναι τόσο οικονομικά αποδοτικό που ρολόγια όπως το Seiko 5 SNK809 της μάρκας μπορούν να πουληθούν στα 100 δολάρια, ένα εξαιρετικό επίτευγμα για ένα κομμάτι με εσωτερικό διαμέτρημα με επιπλοκές ημέρας / ημερομηνίας.
Η Seiko είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες σήμερα. Ενώ οι παραδοσιακές μάρκες αγωνίστηκαν να παραμείνουν σχετικές κατά τη διάρκεια της κρίσης του quartz , η Seiko ξεκίνησε ρολόγια με οθόνη τηλεόρασης, πολλαπλές λειτουργίες και υπολογιστές LCD, ρολόγια φωνητικής εγγραφής και άλλα, μαζί με καινοτόμους μηχανικούς δύτες και το Grand Seikos.
Ακόμα και ο James Bond φορούσε πολλά ρολόγια Seiko. Η επιδεξιότητα και η ευφυΐα της μάρκας τον τελευταίο αιώνα την έχουν καταστήσει ένα από τους πιο επιτυχημένους ωρολογοποιούς στην ιστορία, με ένα εκπληκτικό χαρτοφυλάκιο τόσο μηχανικών όσο και ηλεκτρονικών καινοτομιών.
Μία σκέψη στο“Seiko”