Νέα

Που φτιάχνονται τα Rolex ; Δείτα τα εργοστάσια

Rolex-Head-Office-Geneva
Rolex-Head-Office-Geneva

Όπως όλες οι εταιρείες ρολογιών πολυτελείας, η Rolex κατασκευάζει τα ρολόγια της στην Ελβετία. Αυτό φαίνεται από τη μικρή εκτύπωση στο κάτω μέρος κάθε επιλογέα Rolex, καθώς και από τα περισσότερα άλλα ελβετικά ρολόγια. Στο καντράν, θα βρείτε τη μικρή αλλά σημαντική εκτύπωση “Swiss Made”

Πού κατασκευάζονται τα ρολόγια Rolex;

Η Rolex SA είναι, όπως υποδηλώνουν τα δύο γράμματα μετά το όνομα, μια εγγεγραμμένη εταιρεία στην Ελβετία, με έδρα ειδικότερα τη Γενεύη.

Η Rolex ιδρύθηκε αρχικά το 1905 ως Wilsdorf και Davis και ξεκίνησε στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά η εταιρεία καταχώρησε τη Rolex ως το εμπορικό σήμα των ρολογιών της το 1908 και έγινε η Rolex Watch Co. Ltd. το 1915.

Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Rolex μετέφερε τις δραστηριότητές της στη Γενεύη της Ελβετίας για να αποφύγει τη βαριά φορολογία. Η νέα εταιρεία καταχωρήθηκε το 1920 ως “Montres Rolex SA”, η οποία τελικά έγινε Rolex SA.

Η Rolex παράγει περίπου ένα εκατομμύριο ρολόγια ετησίως, και με μια τόσο τεράστια παραγωγή, χρειάζεται τεράστιες και καλά σχεδιασμένες εγκαταστάσεις.

Στην πραγματικότητα, η Rolex δεν διαθέτει μόνο ένα εργοστάσιο όπου παράγει τα ρολόγια της. Θυμηθείτε ότι η Rolex είναι μια εταιρεία ρολογιών που κατασκευάζει ουσιαστικά κάθε μέρος των ρολογιών της. Αυτή η στρατηγική τους επιτρέπει να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο στην αλυσίδα παραγωγής. Κατά τη συνεχή επιδίωξη της Rolex να μεταφέρει τα πάντα, έχουν αποκτήσει πολλές εταιρείες που ήταν προηγουμένως εξωτερικές στη Rolex. Μία από αυτές ήταν η εταιρεία που παρήγαγε προηγουμένως συγκεκριμένα μηχανικά μέρη της Rolex.

Η Rolex διαθέτει τέσσερα εργοστάσια από τα οποία κατασκευάζουν όλα τα ανταλλακτικά για τα ρολόγια τους, καθώς και διαχειρίζονται τη λειτουργία τους.

Διαβάστε : Πως ξεχωρίζεις ένα γνήσιο Rolex – Ο απόλυτος οδηγός

Τα τέσσερα εργοστάσια της Rolex είναι:

Les Acacias: Βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Arve από τη Γενεύη.
Plan-Les-Ouates: Το Κεντρικό Εργαστήριο, Κάνοντας Θήκες, και Gold Foundry
Chêne-Bourg: Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Plan-Les-Ouates
Bienne: Εκεί δημιουργούνται τα Rolex Movements
Rolex Les Acacias: Η πιο εικονική εγκατάσταση

Les Acacias

Η πιο εικονική και πιθανώς γνωστή εγκατάσταση Rolex είναι αυτή που βρίσκεται στο Les Acacias. Ο λόγος είναι ότι αυτό το κτίριο χρησιμεύει ως έδρα του Rolex, και είναι επίσης εκεί όπου βρίσκονται όλα τα ανώτερα στελέχη. Σε αυτό το κτίριο πραγματοποιείται η ανάπτυξη, το μάρκετινγκ, η έρευνα και οι επικοινωνίες της Rolex, ωστόσο, υπάρχει και κάποια παραγωγή.

Το κτίριο εγκαινιάστηκε το 1965 και ανακαινίστηκε το 2002 και το 2006. Το κτίριο αποτελείται από δύο μονάδες παραγωγής 10 ορόφων, και ίσως το πιο ιδιαίτερο πράγμα για το κτίριο είναι το γεγονός ότι το γυαλί στην πρόσοψη είναι κατασκευασμένο σε πράσινο χρώμα Rolex.

Στο Les Acacias, το έργο που γίνεται από την άποψη της παραγωγής είναι η τελική συναρμολόγηση και ο τελικός ποιοτικός έλεγχος. Σε μεγάλο βαθμό, εδώ πρέπει να συναρμολογηθούν τα εξαρτήματα από τα άλλα εργοστάσια της Rolex.

Το εργοστάσιο αποτελείται από ομάδες, και κάθε ομάδα στην τελική εγκατάσταση συναρμολόγησης είναι εντελώς αυτόνομη. Επιπλέον, λειτουργούν με εναλλαγές δύο έως τριών μηνών. Τα πράγματα που γίνονται εδώ περιλαμβάνουν πράγματα όπως το συγκρότημα κλήσης & χεριών, το κρυσταλλικό συγκρότημα και τη διασφάλιση ότι δεν υπάρχει σκόνη μέσα στο ρολόι και, τέλος, φυσικά, αυστηρές δοκιμές και αφής για να διασφαλιστεί ότι κάθε ρολόι είναι στο ίδιο επίπεδο.

Η Rolex έχει τρεις στόχους με τις δοκιμές της, οι οποίες είναι η ακρίβεια, η στεγανότητα και η αυτόματη περιέλιξη.

Όταν τα ρολόγια έχουν ελεγχθεί με πίεση, ελέγχονται για ακρίβεια μέχρι 24 ώρες.

Rolex-Head-Office-Geneva

Plan-Les-Ouates: κεντρικό εργαστήριο, θήκες, βραχιόλια, χυτήριο χρυσού

Το επόμενο εργοστάσιο Rolex είναι το Plan-Les-Ouates. Αυτό είναι το εργοστάσιο όπου συμβαίνουν τα λιγότερο ευαίσθητα πράγματα. Το Les Acacias αφορά περισσότερο το λεπτό τελικό συγκρότημα και τον ποιοτικό έλεγχο, αλλά το Plan-les-Ouates είναι ένα πιο «βιομηχανικό εργοστάσιο».

Βρίσκεται σε ένα βιομηχανικό πάρκο έξω από τη Γενεύη.

Plan-Les-Ouates

Εργοστάσιο Rolex

Εδώ βρίσκεται το εμβληματικό χρυσό χυτήριο της Rolex και το εργοστάσιο στο σύνολό του είναι πολύ εντυπωσιακό, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Διαθέτει πλήρη ρομποτικά μηχανήματα απογραφής καθώς και τριβεία ίριδας για ασφάλεια.

Αυτό το εργοστάσιο χτίστηκε το 2006 και διαθέτει τις μεγαλύτερες από όλες τις εγκαταστάσεις της Rolex. Αποτελείται από έξι διαφορετικά φτερά που έχουν μήκος 65 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα και ύψος 30 μέτρα, όλα συνδέονται με έναν κεντρικό άξονα. Το κτίριο έχει ύψος 11 ορόφων, αλλά από έξω, δεν φαίνεται τόσο μεγάλο. Ο λόγος? Μόνο πέντε όροφοι φαίνονται από έξω. Τα υπόλοιπα είναι υπόγεια. Ο λόγος για αυτό είναι να διασφαλιστεί η μέγιστη διακριτική ευχέρεια και να κρατηθούν οι ανταγωνιστές μακριά.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η Rolex δεν επιτρέπει καθόλου φωτογραφίες και γι ‘αυτό δεν υπάρχουν εικόνες που να βρίσκονται στο εσωτερικό.

Υπόγεια, αυτό το εργοστάσιο διαθέτει έναν τεράστιο ανελκυστήρα που μπορεί να χωρέσει έως και πέντε τόνους για τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσα στο εργοστάσιο.

Αυτό είναι το εργοστάσιο που διαθέτει επίσης το αυτοματοποιημένο σύστημα αποθεμάτων Rolex. Το αυτοματοποιημένο σύστημα αποθεμάτων επιτρέπει σε κάποιον από το συνεργείο να λάβει ένα απαιτούμενο συστατικό εντός 6-8 λεπτών.

Διαβάστε : Από που να αγοράσω Rolex – Οδηγός για την σωστή επιλογή

Ιδιωτικό χυτήριο

Τώρα, πιθανώς η μεγαλύτερη συμφωνία αυτού του εργοστασίου είναι το γεγονός ότι έχει το δικό του χυτήριο. Ωστόσο, η Rolex είναι βασικά ο μόνος κατασκευαστής ρολογιών που έχει το δικό του χρυσό χυτήριο.

Εδώ είναι που η Rolex δημιουργεί τις δικές της φόρμουλες για τρία διαφορετικά είδη χρυσού – συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής του από ανοξείδωτο ατσάλι 904L.

Κάθε κράμα που χρησιμοποιεί η Rolex για τα ρολόγια του κατασκευάζεται εσωτερικά. Αυτό τους δίνει πλήρη έλεγχο των χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων του μετάλλου.

Για να γίνει αυτό εφικτό, το Plan-Les-Ouates διαθέτει το δικό του κεντρικό εργαστήριο το οποίο πειραματίζεται μόνο με αυτό. Στη συνέχεια κατασκευάζει τις ειδικές ενώσεις των κραμάτων Rolex.

Τέλος, αυτό το εργοστάσιο είναι επίσης όπου τελειώνουν τα ρολόγια της Rolex. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, τα ρολόγια γυαλίζονται εντελώς με το χέρι.

Η Rolex έχει μεταξύ 50 και 60 ατόμων να γυαλίζουν τις θήκες των ρολογιών Rolex ανά πάσα στιγμή.

Chêne-Bourg: Παραγωγή  Dials και ρύθμιση πολύτιμων λίθων

Το τρίτο εργοστάσιο Rolex είναι το Chêne-Bourg, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Plan-les-Ouates και κοντά στη Γενεύη.

Οι κύριες θέσεις εργασίας αυτού του εργοστασίου περιλαμβάνουν την παραγωγή dials και τη ρύθμιση πολύτιμων λίθων. Όπως και ο παράγοντας που μόλις συζητήσαμε, αυτό το εργοστάσιο αποτελείται από 10 ορόφους, αλλά μόνο πέντε βρίσκονται πάνω από το έδαφος.

Η Rolex δεν είναι ίσως γνωστή ως επί το πλείστον για τη ρύθμιση των πολύτιμων λίθων της, ωστόσο, κάνει ρολόγια σετ πολύτιμων λίθων, και ως εκ τούτου το κάνει με τελειότητα.

Bienne: Κατασκευή Rolex movements

Τέλος, έχουμε το εργοστάσιο Rolex στη Μπιέν, που βρίσκεται στα περίχωρα της Γενεύης.

Αυτό το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε πολλά μέρη που θεωρούνται εμβληματικά στην ελβετική ωρολογοποιία, όπως τα βουνά Jura και όχι τόσο μακριά από το Vallée de Joux.

Στην πραγματικότητα, η Rolex δεν είχε το εργοστάσιο αυτό μέχρι το 2004. Πριν από αυτό, το είχε μια εντελώς ξεχωριστή εταιρεία, που ανήκει στην οικογένεια Borel της εταιρείας Aegler. Σε αυτό το εργοστάσιο γίνονται οι κινήσεις της Rolex και αν ρωτάτε τους περισσότερους ανθρώπους, θα εκπλαγούν όταν άκουγαν ότι η Rolex δεν είχε στο παρελθόν το εργοστάσιο της δικής της παραγωγής.

Η Rolex απέκτησε την εταιρεία για περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια CHF.

Το εργοστάσιο είναι ένα επιβλητικό μέρος 92.000 τετραγωνικά μέτρων. Και έχετε κατά νου ότι οι κινήσεις της Rolex γίνονται εντελώς εσωτερικά, οπότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να κατασκευάσει τα εξαρτήματα προτού τα συναρμολογήσει.

Φυσικά, κάθε κίνηση συναρμολογείται με το χέρι, και όχι με κάποια μηχανή που εξακολουθούν να πιστεύουν ορισμένοι. Ωστόσο, η Rolex εξακολουθεί να λαμβάνει βοήθεια από προηγμένα μηχανήματα. Τα μηχανήματα μπορούν να δημιουργήσουν, για παράδειγμα, κενά από ορείχαλκο, χαλκό και χάλυβα, κομμένα μέσω διάβρωσης σπινθήρων.

Σε αυτό το εργοστάσιο κάνει μερικά από τα μέρη των κινήσεών της που είναι τα πιο μοναδικά σε αυτά.

Μία σκέψη στο“Που φτιάχνονται τα Rolex ; Δείτα τα εργοστάσια”

Αφήστε μια απάντηση