Brands

Panerai

Ανδρικό ρολόι Panerai Submersible Bronzo

Panerai, Ελβετικός κατασκευαστής ρολογιών πολυτελείας με ιταλική καταγωγή

Η Panerai είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ωρολογοποιούς στην Ιταλία, καταδυτικά ρολόγια και στρατιωτικός εξοπλισμός. Ιδρύθηκε το 1860 από τον Giovanni Panerai στη Φλωρεντία της Ιταλίας, τότε η εταιρεία ονομάστηκε “Officine Panerai”. Εξυπηρετούσε όχι μόνο ως κατάστημα και εργαστήριο, αλλά και ως το πρώτο σχολείο ωρολογοποιίας της πόλης.

Ο εγγονός του Guido Panerai (1873–1934) επέκτεινε το ρολόι για να γίνει επίσημος προμηθευτής στη Μαρίνα Regia (το Βασιλικό Ιταλικό Ναυτικό), προμηθεύοντας τεχνικό εξοπλισμό, όργανα ακριβείας και μερικά από τα πρώτα ρολόγια κατάδυσης για στρατιωτικές δυνάμεις – το μοντέλο Radiomir. Αυτό θα συνεχιστεί από το 1936 έως το 1993, όταν η μάρκα θα κυκλοφορήσει διεθνώς και στο κοινό. Το 1997, η μάρκα θα εξαγοραστεί από τον όμιλο Vendôme, αργότερα γνωστό ως Richemont. Το 2002,

Ανδρικό ρολόι Panerai Radiomir
Ανδρικό ρολόι Panerai Radiomir vintage

 

Η Panerai, επίσης γνωστή ως “Officine Panerai”, είναι μια μάρκα από μόνη της. Ενώ τα ρολόγια Panerai είναι διαθέσιμα στο κοινό μόνο από το 1993, η μάρκα έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία, που συνδέεται κυρίως με το Βασιλικό Ναυτικό της Ιταλίας.

Η μάρκα ξεκίνησε ως ένα απλό εργαστήριο που δημιουργήθηκε το 1860 από τον Giovanni Panerai, στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Ο «αξιωματούχος» του δεν ήταν μόνο ένα κατάστημα και εργαστήριο για ρολόγια αλλά ήταν επίσης το πρώτο σχολείο ωρολογοποιίας της πόλης. Το κύριο βήμα στην ιστορία του Panerai θα γίνει το 1916, αφού ο Guido Panerai (εγγονός του ιδρυτή) ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση και δημιούργησε το “Radiomir”, ένα αυτοφωτιστικό υλικό που επέτρεψε να δει την ώρα στο σκοτάδι και το νερό.

Το πρώτο κατάστημα Panerai
Το πρώτο κατάστημα Panerai στην Ιταλία

Εδώ και μερικά χρόνια, η Panerai προμήθευε εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας στο Βασιλικό Ιταλικό Ναυτικό. Το Radiomir, μια σκόνη με βάση το ράδιο που δίνει φωτεινότητα στους πίνακες, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1916, θα αποτελέσει βασικό στοιχείο στην παραγωγή του Officine Panerai.

Το 1936, την παραμονή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Panerai δημιουργεί τα πρώτα πρωτότυπα του μοντέλου που είναι τώρα γνωστά ως «Radiomir» για τους βατράχους κομάντο της Πρώτης Υποβρύχιας Ομάδας Διοίκησης του Βασιλικού Ιταλικού Ναυτικού. Αυτό το μεγάλο ρολόι 46 χιλιοστών, με ανώτερη αντοχή στο νερό, χαρακτήρισε ένα φωτεινό καντράν και θα παραδοθεί από το 1938 σε στρατιωτικές δυνάμεις – μετά από αρκετές αλλαγές στην αρχική ιδέα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του «σάντουιτς επιλογέα».

Ακολούθησαν πολλές εξελίξεις, όλες μόνο για ρολόγια που εκδίδονται από το στρατό. Το 1940, η Panerai παρουσιάζει το Radiomir 1940, με ενισχυμένες ωτίδες και μια θήκη σε σχήμα μαξιλαριού φτιαγμένη με άκρες που είναι πιο έντονες στο πλάι – ένα σχήμα που αργότερα θα γίνει το σήμα κατατεθέν της μάρκας.

Το 1943 θα αναπτυχθεί ένα άλλο ρολόι ορόσημο, ο χρονογράφος «Mare Nostrum» για αξιωματικούς καταστρώματος. Το 1949, η μάρκα κυκλοφόρησε ένα νέο φωτεινό υλικό με το όνομα “Luminor“, αυτή τη φορά με βάση το τρίτιο, το οποίο αντικαθιστά την πάστα με βάση το ράδιο. Συμπτωματικά, το επώνυμο ρολόι θα εισαχθεί, με την ανάπτυξη της γέφυρας που προστατεύει το σήμα κατατεθέν – και πάλι, ένα στοιχείο που θα σφυρηλατήσει το DNA της μάρκας.

Το 1972, η μάρκα θα παραδοθεί στον μηχανικό Dino Zei, αφού πεθάνει ο Giuseppe Panerai, γιος του Guido. Το εμπορικό σήμα εξακολουθεί να λειτουργεί ως στρατιωτικός προμηθευτής, με συμβάσεις προμήθειας ιταλικού ναυτικού που καλύπτονται από καιρό από στρατιωτικό απόρρητο. Η παραγωγή ωστόσο επικεντρώνεται τώρα μόνο σε καταδυτικά όργανα, όπως πυξίδες και μετρητές βάθους καρπού, καθώς και σε υποβρύχιες φακούς αντιστάθμισης πίεσης.

Ανδρικό ρολόι Parenai 1441

Μόνο το 1993 η Panerai θα κυκλοφορήσει στο κοινό. Η Officine Panerai παρουσίασε πράγματι μια συλλογή από τρεις σειρές ρολογιών περιορισμένης έκδοσης: το Luminor, το Luminor Marina και το Mare Nostrum, που αντλούν έμπνευση από τα ιστορικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν για τους κομάντο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία της μάρκας συμβαίνει το 1997, όταν ο Όμιλος Vendôme, που αργότερα θα ονομάζεται Richemont, θα επενδύσει στην Panerai και θα καταστεί διαθέσιμος διεθνώς και θα το μετατρέψει ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της βιομηχανίας.

Έκτοτε, η μάρκα κυκλοφόρησε πολλές συλλογές και άρχισε να δημιουργεί τις δικές της εσωτερικές κινήσεις, χάρη στις εγκαταστάσεις παραγωγής που εδρεύουν στο Neuchâtel της Ελβετίας. Ωστόσο, όλα τα ρολόγια που φέρουν το όνομα Panerai θυμίζουν τα ρολόγια που δημιουργήθηκαν για τους Ιταλούς βατραχανθρώπους, με τα τυπικά στρατιωτικά στοιχεία.

Αφήστε μια απάντηση