Brands

Frédérique Constant

Ρολόι Frederique Constant Slimline-Perpetual-Calendar Grey-Dial
Ανδρικό ρολόι Frederique Constant Slimline-Perpetual-Calendar Grey-Dial

Frédérique Constant, Ελβετικός κατασκευαστής ρολογιών πολυτελείας

Η Frédérique Constant είναι ένας σχετικά νέος ελβετικός κατασκευαστής πολυτελών ρολογιών, που ιδρύθηκε το 1988 από τους Ολλανδούς επιχειρηματίες Peter Stas και Aletta Stas-Bax. Η αποστολή τους ήταν να παράγουν ελβετικά μηχανικά ρολόγια σε προσιτές τιμές, χωρίς να τα περιορίζουν για πλούσιους πελάτες. Τα πρώτα ρολόγια της μάρκας κυκλοφόρησαν το 1992, μια συλλογή από έξι μοντέλα με ελβετικές κινήσεις.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα το 1994, το μοντέλο Heart Beat κυκλοφόρησε ως ένα από τα μοντέλα της μάρκας. Ο τροχός ισορροπίας εμφανίστηκε μέσω ενός ανοίγματος στο καντράν, μια δημοφιλής αισθητική που αντιγράφεται τώρα σε ολόκληρο τον κλάδο. Το 2004, το Heart Beat caliber FC 910 ξεκίνησε ως η πρώτη εσωτερική κίνηση, καθιστώντας την εταιρεία ως κάθετα ολοκληρωμένο κατασκευαστή.

Το εργοστάσιο της Frederique Constant
Το καινούριο εργοστάσιο της Frederique Constant

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, η μάρκα απολάμβανε ταχεία επέκταση με τουλάχιστον 15 εσωτερικές κινήσεις (συμπεριλαμβανομένων του turbillon, του διαρκούς ημερολογίου και των επιπλοκών της σελήνης), και μάλιστα απέκτησε την Alpina Watches το 2002. Η Frédérique Constant είναι πλέον θυγατρική της Citizen Watch Company αφού εξαγοράστηκε το 2016 με την Alpina και τον DeMonaco. Ο Peter Stas συνεχίζει να υπηρετεί ως CEO.

Η εταιρεία καινοτομεί ταχύτατα από το πρώτο της διαμέτρησης εσωτερικών κινήσεων, παράγοντας εσωτερικές εκδόσεις Moonphase και Date του μοντέλου Heart Beat τον επόμενο χρόνο και το αυτόματο διαμέτρημα Heart Beat FC-930 το 2006. Στη συνέχεια, οι διαφυγές πυριτίου δημιουργήθηκαν το 2007, μετά η εισαγωγή της τεχνολογίας από την Patek Philippe το 2005.

Το διαμέτρημα Heart Beat FC 935 Silicium ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε διαφυγές πυριτίου τον Οκτώβριο του 2007. Το πυρίτιο είναι ουσιαστικά χωρίς τριβή και δεν απαιτεί λίπανση, παρέχοντας μεγαλύτερη αντοχή και ακρίβεια από τα περισσότερα συμβατικά υλικά. Το πρώτο εσωτερικό tourbillon κίνημα της μάρκας ξεκίνησε το 2008 με επίσης μια διαφυγή πυριτίου, το διαμέτρημα FC-980.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επίσης αγκαλιαστεί από την εταιρεία με την έναρξη του Horological Smartwatch της το 2015, ένα αναλογικό κομμάτι με λειτουργίες smartwatch (τροφοδοτείται από ηλεκτρονική μονάδα). Ακολούθησε το Hybrid Manufacture το 2018, ένα παραδοσιακό μηχανικό ρολόι εσωτερικής κίνησης με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά smartwatch.

Όπως πολλές μάρκες πολυτελείας, η εταιρεία έχει δημιουργήσει κάποιες συνεργασίες με την πάροδο των ετών, κυρίως με την Ιστορική Εταιρεία Riva το 2009 – μια ένωση με έδρα το Μιλάνο, αφιερωμένη στη συντήρηση κλασικών σκαφών Riva. Τα περιορισμένα μοντέλα αυτόματων μοντέλων Runabout κυκλοφορούν κάθε χρόνο με ναυτικό θέμα, ελβετικές κινήσεις και προσιτές τιμές.

Ένα μικροσκοπικό ξύλινο αντίγραφο σκάφους Riva περιλαμβάνεται ακόμη και στο κουτί. Η εταιρεία έχει επίσης χρηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις βαρκών Hélice Classique Genève και Lake Tahoe Concours d’Elegance, με κλασικά ξύλινα σκάφη. Πρόσθετες χορηγίες περιλαμβάνουν κλασικά ράλι αυτοκινήτων παγκοσμίως, όπως Healey Challenges, Peking to Paris και το Carrera Panamericana. Τα ρολόγια περιορισμένης έκδοσης παράγονται για να αποτίσουν φόρο τιμής σε κάθε μία από αυτές τις εκδηλώσεις.

Ρολόι Frederique Constant Tourbillon-Perpetual-Calendar Limited Edition
Ανδρικό ρολόι Frederique Constant Tourbillon-Perpetual-Calendar Limited Edition

Η προσβάσιμη πολυτέλεια δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ για την Frédérique Constant με εκπληκτικά κομμάτια όπως το Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture που πωλείται με λιγότερο από 20.000 ευρώ. Τα εσωτερικά διαρκή ημερολόγια μπορούν να διατεθούν για λιγότερο από 10.000 ευρώ και με μοντέλα που πωλούνται κάτω από 3.000 ευρώ. Οι Peter Stas και Aletta Stas-Bax πραγματοποίησαν το όνειρό τους να παράγουν πολυτελή ελβετικά ρολόγια ως κάθετα ολοκληρωμένη κατασκευή για τους λάτρεις με χαμηλούς προϋπολογισμούς. Ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε μια τέτοια υπερ-ανταγωνιστική, παγκόσμια βιομηχανία με επωνυμίες που ξεκίνησαν πριν από 1 αιώνα.

Frederique Constant Slimline Perpetual Calendar με γκρι dial

Σήμερα, η μάρκα παρουσιάζει δύο νέες αναφορές στη συλλογή της Slimline, τόσο με Perpetual Calendars όσο και με νέα γκρι χρώματα. Και φυσικά, η τιμή παραμένει πολύ χαμηλότερη από ό, τι φαντάζεστε.

Η Frederique Constant κατασκεύαζε πάντα αξιόλογα ρολόγια. Πολέμησε σκληρά ενάντια στο πανίσχυρο Swatch Group για να διατηρήσει την πρόσβαση στα κινήματα της ETA και έθεσε με βαρύτητα την κατασκευή του στο Plan-les-Ouates της Γενεύης, ακριβώς δίπλα στους επιφανείς πρεσβύτερους όπως ο Patek Philippe και ο Vacheron Constantin.

Ρολόι Frederique Constant Slimline PerpetualCalendar back
Ανδρικό ρολόι Frederique Constant Slimline PerpetualCalendar η πίσω πλευρά

Το σύνθημα του Frederique Constant είναι «προσιτή πολυτέλεια», και αυτό ισχύει σίγουρα εδώ. Η σημερινή νέα εισαγωγή ονομάζεται Slimline Perpetual Calendar Manufacture και έχει τιμή 7,995 EUR . Διαθέτει ατσάλινη θήκη 42 mm, γκρι καντράν, ατσάλινους δείκτες, δείκτες ώρας και μπλε δερμάτινο λουράκι αλιγάτορα με υπόλευκες ραφές.

Το καντράν εμφανίζει τέσσερις μετρητές, τρεις από αυτούς είναι λειτουργίες ημερολογίου και ο τελευταίος είναι φάση σελήνης. Η τεχνική ομάδα του Frederique Constant, με επικεφαλής τον Ολλανδό Pim Koeslag, έδωσε για άλλη μια φορά ένα σχεδόν άψογο κομμάτι της μηχανικής που δείχνει πραγματικά τι είναι ικανή να κάνει  αυτή η εταιρεία. Όταν ρωτήθηκε πώς πέτυχε αυτό το μάλλον ασυνήθιστο σημείο τιμών, ο Διευθύνων Σύμβουλος Dr Peter Stas είπε το 2016: «Με έξυπνη μηχανική. Το χτίσαμε από την αρχή και επομένως θα μπορούσαμε να το χτίσουμε με πιο οικονομικό τρόπο. Τόσο στον αριθμό των εξαρτημάτων όσο και στην απαιτούμενη εργασία. ”

Τεχνικές προδιαγραφές του Frederique Constant Slimline Perpetual Calendar

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσέδωσαν τη χρηστικότητα του ρολογιού. Ένα πολύ ωραίο επίτευγμα είναι η διάταξη του καντράν: η Frederique Constant κατάφερε να κατασκευάσει ένα ρολόι σε καλό μέγεθος με τα δευτερεύοντα καντράν να τοποθετούνται σε ιδανική απόσταση από το κέντρο του καντράν για να διατηρήσει τον κομψό σχεδιασμό.

Η δεύτερη νέα εισαγωγή δεν είναι πολύ διαφορετική, εκτός από την επιχρυσωμένη θήκη με τριαντάφυλλο. Επομένως, η τιμή αυξάνεται επίσης ελαφρώς: 8,295 ευρώ.

Και τα δύο νέα μοντέλα τοποθετούνται στη συλλογή Slimline, και παρόλο που δεν μπορούμε πραγματικά να το ονομάσουμε πολύ λεπτά, σίγουρα δεν είναι παχιά: 11,3 mm ύψος. Ένα πολύ ωραίο χαρακτηριστικό και για τα δύο μοντέλα είναι το διάφανο caseback που προβάλλει το εσωτερικό διαμέτρημα FC-775 με perlage και κυκλικές διακοσμήσεις Côtes de Genève.

Αφήστε μια απάντηση