Πόσο ανθεκτικό στο νερό πρέπει να είναι ένα ρολόι κατάδυσης;
Ορισμένοι κατασκευαστές λένε ότι τα ρολόγια τους με βαθμολογία αντοχής στο νερό 300 μέτρων και άνω είναι κατάλληλα για καταδύσεις. Άλλοι λένε ότι το ρολόι χρειάζεται βαθμολογία μόλις 200 μέτρων. Ακόμα άλλοι λένε ότι μπορεί να είναι 200 μέτρα, αρκεί να έχει ειδική σήμανση ως καταδυτικό ρολόι.
Ο Διεθνής Οργανισμός Προτύπων (ISO), από την άλλη πλευρά, ορίζει ότι ένα ρολόι κατάδυσης πρέπει να είναι ανθεκτικό στο νερό στα 100 μέτρα.
Όλες αυτές οι βαθμολογίες βάθους είναι σημαντικά υψηλότερες (ή χαμηλότερες, αν θέλετε) από τα βάθη στα οποία μπορεί να καταδυθεί ένας μη επαγγελματίας δύτης. Οι δύτες αναψυχής δεν ξεπερνούν τα 40 μέτρα (130 πόδια). Πέρα από αυτό, μπαίνουν στη σφαίρα της τεχνικής κατάδυσης, η οποία απαιτεί εκτεταμένη προπόνηση, ειδικά αναμεμειγμένα αέρια για αναπνοή, μεγάλες στάσεις αποσυμπίεσης και ειδικό εξοπλισμό.
Όταν δοκιμάζεται για αντοχή στο νερό στο εργοστάσιο, το ρολόι βρίσκεται σε ένα τεχνητό περιβάλλον που είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θα αντιμετωπίσει το ρολόι κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής κατάδυσης. Για τη δοκιμή, το ρολόι είναι τέλεια στατικό, τα καινούργια παρεμβύσματα και η θήκη που συναρμολογήθηκε πρόσφατα, έτσι ώστε τίποτα να μην θέσει σε κίνδυνο την αντοχή του στο νερό.
Το μηχάνημα δοκιμών δεν λαμβάνει υπόψη τέτοια φαινόμενα όπως πρόσθετη πίεση από την επίδραση του άλματος ή της κατάδυσης του χρήστη. ή για αλλαγές θερμοκρασίας και πίεσης καθώς ο δύτης ανεβαίνει και κατεβαίνει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση ή επέκταση της θήκης. Επιπλέον, η αντίσταση στο νερό ενός ρολογιού θα μειωθεί λόγω της γήρανσης των παρεμβυσμάτων του ρολογιού. Τα χτυπήματα και άλλες σκληρές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν τη στερέωση των εξαρτημάτων της θήκης λιγότερο σφιχτά από ότι όταν το ρολόι ήταν ολοκαίνουργιο.
Ποια χαρακτηριστικά καθιστούν το ρολόι αδιαπέραστο για καταδύσεις;
Απαιτούνται πολλά χαρακτηριστικά για να κάνει ένα ρολόι αρκετά αδιαπέραστο για καταδύσεις. Σε σχεδόν όλα τα καταδυτικά ρολόγια, η θήκη έχει βιδωτή πλάτη και κορώνα. Οι δακτύλιοι χρησιμοποιούνται για τη στεγανοποίηση της κορώνας, της θήκης και του κρυστάλλου. Η θήκη και τα κρύσταλλα είναι παχύτερα από ό, τι σε ένα ρολόι χωρίς κατάδυση.
Τα ρολόγια που έχουν σχεδιαστεί για πολύ βαθιές καταδύσεις έχουν συχνά πρόσθετα χαρακτηριστικά που αψηφούν την πίεση, όπως κρύσταλλα με τρούλο, ή ατσάλινο δακτύλιο για την ενίσχυση της θήκης (όπως στο Rolex Deepsea).
Τι είναι η βαλβίδα ηλίου;
Μια συσκευή για εξισορρόπηση της πίεσης μέσα και έξω από τη θήκη του ρολογιού όταν το ρολόι φοριέται σε θάλαμο κατάδυσης. Μέσα στο θάλαμο, οι δύτες αναπνέουν ένα μείγμα αερίων που περιέχει ήλιο. Τα μόρια ηλίου είναι εξαιρετικά μικρά και ως εκ τούτου είναι ικανά να διεισδύσουν στη θήκη του ρολογιού, συσσωρευμένα μέσα σε αυτό. Κατά τη διαδικασία αποσυμπίεσης, η πίεση εντός του θαλάμου μειώνεται ταχύτερα από την πίεση εντός της θήκης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το κρύσταλλο ρολογιού να σπάσει. Για να αποφευχθεί αυτό, ορισμένα ρολόγια έχουν μια βαλβίδα στο πλάι της θήκης που επιτρέπει στο ήλιο να διαφύγει από τη θήκη κατά τη διάρκεια της αποσυμπίεσης, κάνοντας την πίεση εντός και εκτός της θήκης, ίδια.
Όλα τα ρολόγια κατάδυσης έχουν βαλβίδα ηλίου;
Τα περισσότερα ρολόγια κατάδυσης δεν διαθέτουν βαλβίδες ηλίου επειδή χρησιμοποιούνται μόνο σε καταδύσεις κορεσμού, όταν ένας δύτης ξοδεύει χρόνο σε θάλαμο κατάδυσης.
Γιατί στα περισσότερα ρολόγια κατάδυσης η στεφάνη στρέφονται προς μία μόνο κατεύθυνση;
Τα περισσότερα στεφάνια κατάδυσης στρέφονται προς τη μία κατεύθυνση μόνο, αριστερόστροφα, έτσι ώστε η στεφάνη να μην μπορεί να χτυπηθεί κατά λάθος αντίθετα στη φορά των δεικτών του ρολογιού και επομένως να υποτιμηθεί ο χρόνος που έχει παρέλθει (συνήθως ο συνολικός χρόνος κατάδυσης) που μετράται. Μερικά ρολόγια λύνουν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας εσωτερικά περιστρεφόμενα στεφάνια που δεν μπορούν να περιστραφούν κατά λάθος.
Πώς λειτουργούν τα ρολόγια κατάδυσης;
Στα περισσότερα, υπάρχει ένας αισθητήρας (συνήθως μια μεμβράνη ή διάφραγμα) στο πλάι της θήκης που παραμορφώνεται από την πίεση του νερού. Ο βαθμός παραμόρφωσης στη συνέχεια μετατρέπεται σε πόδια ή μέτρα βάθους και εμφανίζεται με τους δείκτες στην πρόσοψη του ρολογιού.
Το Oris , στο μοντέλο Aquis, χρησιμοποιεί έναν άλλο τύπο μετρητή βάθους: έχει ένα σωληνάριο γύρω από την περίμετρο του κρυστάλλου με ένα μικρό άνοιγμα προς τα έξω. Περισσότερο ή λιγότερο νερό εισέρχεται στο σωληνάριο, ανάλογα με το βάθος, και ο δύτης μπορεί να διαβάσει το βάθος σε μέτρα στην κλίμακα δίπλα στο σωληνάριο.
Πόσα μηχανικά ρολόγια κατάδυσης έχουν μετρητές βάθους;
Μόνο μια χούφτα. Εκτός από το προαναφερθέν Oris Aquis Depth Gauge, άλλα μηχανικά ρολόγια με μετρητές βάθους περιλαμβάνουν τα Blancpain X Fathoms, το IWC Aquatimer Deep Three, το Jaeger-LeCoultre Master Compressor Diving Pro Geographic και το Panerai Luminor 1950 Pangea Depth Gauge (το οποίο παρά τη μηχανική του κίνηση έχει ηλεκτρονικό μετρητή βάθους).
Γιατί μερικοί μετρητές βάθους ρολογιού καταγράφουν το βαθύτερο σημείο μιας κατάδυσης;
Υπάρχουν τρεις λόγοι.
- Πρώτον, για λόγους ασφαλείας, τα όρια χρόνου κατάδυσης που καθορίζονται από τους πίνακες κατάδυσης προϋποθέτουν ότι ο δύτης περνά ολόκληρο τον χρόνο κατάδυσης στο βαθύτερο σημείο της κατάδυσης. Για να χρησιμοποιήσει τον πίνακα κατάδυσης, ο δύτης πρέπει επομένως να γνωρίζει το βαθύτερο σημείο του.
- Δεύτερον, είναι ένας γενικά αποδεκτός κανόνας κατάδυσης ότι ο δύτης πρέπει πρώτα να κάνει το βαθύτερο μέρος της κατάδυσης. Αυτό του δίνει το μέγιστο χρονικό διάστημα για να αφαιρέσει το αέριο τη σχετικά υψηλή ποσότητα αζώτου που απορρόφησε στο κάτω μέρος της κατάδυσης (όσο χαμηλότερο πηγαίνετε, τόσο περισσότερο άζωτο διαλύεται στο αίμα σας).
- Τρίτον, πολλοί ειδικοί κατάδυσης προτείνουν, ακόμη και σε καταδύσεις χωρίς αποσυμπίεση, που δεν απαιτούν στάσεις αποσυμπίεσης, ο δύτης να κάνει μια λεγόμενη στάση «ασφάλειας» ενός λεπτού στα μισά του δρόμου μεταξύ του χαμηλότερου σημείου της κατάδυσης και της επιφάνειας με τη σειρά στο άζωτο εκτός αερίου.
Στην εποχή υπολογιστών κατάδυσης, χρειάζονται τα καταδυτικά ρολόγια;
Όχι πραγματικά. Οι δύτες τις παίρνουν μερικές φορές ως αντίγραφα ασφαλείας στους καταδυτικούς υπολογιστές τους, εάν οι υπολογιστές εξαντληθούν κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, αλλά τώρα που οι φορητοί υπολογιστές κατάδυσης καρπού είναι ευρέως διαθέσιμοι και σε λογικές τιμές, ορισμένοι δύτες τα χρησιμοποιούν ως αντίγραφα ασφαλείας για τους υπολογιστές τους σε στυλ κονσόλας ( ή φορέστε δύο υπολογιστές σε ρολόι χειρός).
Εάν ένας δύτης χρησιμοποιεί ένα ρολόι ως αντίγραφο ασφαλείας, χρειάζεται επίσης άλλο εφεδρικό εξοπλισμό που παρέχει πληροφορίες που παρέχονται από έναν υπολογιστή κατάδυσης: ένα μετρητή βάθους, ένα μανόμετρο και πίνακες κατάδυσης.
Τότε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αγοράζουν καταδυτικά ρολόγια;
Για διάφορους λόγους. Πολλοί άνθρωποι συμπαθούν την αίσθηση ασφάλειας που παρέχει μια υψηλή βαθμολογία αντοχής στο νερό. Εάν ένα ρολόι είναι ασφαλές να φορεθεί σε μια βαθιά κατάδυση, σίγουρα είναι εγγυημένο ότι θα επιβιώσει σε μια βουτιά ή μια κατάδυση με αναπνευστήρα. Άλλοι συμπαθούν τα άλλα χαρακτηριστικά ενός ρολογιού κατάδυσης, όπως ένα περιστρεφόμενο πλαίσιο ή πολύ φωτεινούς δείκτες και σημάνσεις. Για πολλούς χρήστες καταδυτικών ρολογιών, η εμφάνιση είναι η κύρια αιτία: τα σπορ ρολόγια με τεχνική εμφάνιση είναι πολύ δυναμικά.
Μία σκέψη στο“10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα καταδυτικά ρολόγια”