Κριτικές

Rolex GMT-Master II 126710BLRO Κριτική και λεπτομέρειες

Η τελευταία αναφορά ρολογιού Rolex Pepsi GMT σε χάλυβα, με ανοδιωμένο πλαίσιο αλουμινίου, ήταν η αναφορά 16710, αν και το 2014, τσεκάραμε ένα λευκό χρυσό ρολόι Pepsi GMT. Αυτό δημιούργησε ενδιαφέρον αποτέλεσμα για την αρχική επιθυμία των οπαδών της Rolex προς επιστροφή των Pepsi ρολογιών, αλλά επίσης, πυροδότησε φλόγες για ένα Rolex ρολόι από χάλυβα Pepsi.

Τώρα, δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το λευκό χρυσό, αλλά φυσικά πολλοί πιστεύουν ότι τα ρολόγια πολύτιμων μετάλλων Rolex είναι λίγο άχρωμα ως ανθεκτικά, ακριβή και αξιόπιστα τεχνικά ρολόγια και ένα ρολόι από χάλυβα το έχει χάσει αυτό. Το νέο μοντέλο είναι ό, τι επιθυμεί ο καθένας σε ένα Pepsi GMT-Master, αλλά φυσικά, με κάποιες ενημερώσεις από την τελευταία έκδοση αλουμινίου-bezel, κάποιες προφανείς και μερικές λιγότερο άμεσα προφανείς.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του Chronergy escapement είναι η βελτιωμένη γεωμετρία μοχλού και ο σκελετός τροχός διαφυγής για καλύτερη απόδοση, καθώς και η χρήση ενός μη μαγνητικού κράματος νικελίου-φωσφόρου και για τα δύο μέρη. Εκτός από την καλύτερη αντίσταση στον μαγνητισμό, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της διαφυγής παράγει ένα σημαντικά μεγαλύτερο απόθεμα ισχύος. Ενώ το 3186 έχει χρόνο λειτουργίας 48 ωρών, το 3285 προσφέρει 70 ώρες. Όσον αφορά την ακρίβεια, ωστόσο, και οι δύο κινήσεις ελέγχονται στο ίδιο επίπεδο: ± 2 δευτερόλεπτα την ημέρα, οπότε αν δεν έχετε τη συνήθεια να αφήσετε το ρολόι σας στο κομοδίνο το σαββατοκύριακο, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε καμία διαφορά μεταξύ των δύο κινήσεων στην πραγματική χρήση.

Φυσικά, η άλλη μεγάλη διαφορά μεταξύ του νέου χάλυβα Rolex GMT-Master II 126710BLRO και των προηγούμενων μοντέλων, όπως και αυτή που θα είναι για τους ιδιοκτήτες πολύ πιο αισθητή από την κίνηση, είναι το βραχιόλι Jubilee. (Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση ενός Jubilee ρολογιού σε ένα πλαίσιο Cerachrom GMT-Master II, αν και φυσικά, μπορεί να βρεθεί ως ένα σωστό βραχιόλι σε πολλά vintage μοντέλα).

Το βραχιόλι Jubilee είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας Rolex από μόνο του, ακόμη και εκτός από τα ρολόγια GMT-Master / GMT-Master II. Εισήχθη από τη Rolex το 1945, στο Datejust (το 1945 ήταν η 40η επέτειος από την ίδρυση της εταιρείας το 1905 ως Wilsdorf και Davis. Η 40η επέτειος είναι το Ruby Jubilee).

Το βραχιόλι Jubilee σε ένα Pepsi-bezel GMT (ή σε οποιοδήποτε GMT, πιθανώς) είναι το μοναδικό πιο διαιρετικό στοιχείο του ρολογιού. Όπως όλα τα μοντέρνα βραχιόλια Rolex, είναι ένα όμορφα σχεδιασμένο κομμάτι με γρανάζια, με την καλύτερη εφαρμογή και φινίρισμα στην κατηγορία. Ωστόσο, είναι επίσης λίγο πιο διακοσμητικό από ένα βραχιόλι Oyster, και φαίνεται ότι η σχετική ηρεμία του GMT-Master II θα έπρεπε να ζητήσει την πιο αυστηρή εμφάνιση του Oyster. To μπρασελέ Jubilee θα πρέπει θεωρητικά να προσφέρει καλύτερη προσαρμογή στο σχήμα του καρπού, χάρη στους μικρότερους συνδέσμους, αλλά όπως θα σας πει ο καθένας που φορούσε ένα μοντέρνο βραχιόλι Oyster, χάνει βαθμούς από την άποψη ευκολίας ρύθμισης και γενικής φθοράς.

Σε γενικές γραμμές, το να προσπαθείς να διαβάσεις το μυαλό της Rolex είναι πολύ δύσκολο, αλλά ο πιο προφανής πιθανός λόγος είναι να διακρίνεις οπτικά το ατσάλινο μοντέλο από αυτό του λευκού χρυσού. Διαφορετικά, τα δυο ρολόγια Ρόλεξ θα ήταν μάλλον δύσκολο να ξεχωρίσουν (τουλάχιστον, για οποιονδήποτε άλλο εκτός από έναν εποχιακό λευκό-χρυσό spotter), αλλά το βραχιόλι Jubilee είναι μια άμεση ένδειξη ότι αυτό που έχεις είναι η χαλύβδινη έκδοση. Δεδομένου ότι η έκδοση χάλυβα μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί από το λευκό χρυσό, αυτό είναι κατάλληλο να κάνει το βραχιόλι Jubilee μια ελκυστική επιλογή για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του Rolex, σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο της ιστορίας της εταιρείας, είναι ότι ενώ το vintage Rolex είναι ένα εξαιρετικά κερδοφόρο εμπορικό ζογκλέρ για τους οίκους δημοπρασιών και τους έμπορους vintage ρολογιών. Η Rolex κατασκευάζει τώρα, από τεχνική άποψη, μακράν τα καλύτερα ρολόγια που έχει κάνει ποτέ (στο σημείο της τιμής, κατασκευάζει μερικά από τα καλύτερα ρολόγια, από τεχνική άποψη). Το Vintage Rolex είναι σίγουρα ένα συναισθηματικό φαβορί, αλλά από πρακτική άποψη, εκτός αν είστε προσκολλημένοι με την καλύτερη και πιο αυθεντική δυνατή έκφραση μιας αισθητικής στα μέσα του αιώνα, δεν υπάρχει καμία επιλογή μεταξύ vintage και μοντέρνου. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν έχετε έφεση με την αισθητική των μέσων του αιώνα, τα μοντέρνα ρολόγια Rolex δεν απέχουν πολύ από τις ρίζες τους.

Αφήστε μια απάντηση