Νέα

Cartier Tank Cintrée Limited Edition, 100η επέτειος

Γυναικείο ρολόι Cartier 100th anniversary tank cintree

Την περασμένη εβδομάδα, η Cartier ανακοίνωσε ένα νέο ρολόι.  Φωτογραφίες μιας νέας Cartier Tank Cintrée Limited Edition, για τον εορτασμό των 100ων γενεθλίων του ρολογιού, άρχισαν να κυκλοφορούν μεταξύ του στενού κύκλου σοβαρών συλλεκτών Cartier στο Instagram και παρά το γεγονός ότι η Cartier είχε επιλέξει να κυκλοφορήσει ένα από τα πιο ακαταμάχητα Tank  στην πρόσφατη μνήμη, απλώς παραδίδοντάς την σε πελάτες και αφήνοντας το Διαδίκτυο να κάνει τα υπόλοιπα, το ρολόι έγινε διασημότητα.

Το Cartier Tank κυκλοφόρησε εμπορικά το 1919, και στα 15 περίπου χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρχικού Tank Normale, σχεδόν κάθε σημαντική παραλλαγή έκανε το ντεμπούτο του, υπό τη διεύθυνση του Louis Cartier. Τα διάφορα μοντέλα – το Allongée, το Cintrée, το Basculante και πολλά άλλα – ήταν μια έκρηξη δημιουργικής ενέργειας, παράλληλα με την ιστορία του ρολογιού χειρός. Η πρώτη παραλλαγή στο Normale ήταν το Cintrée, το 1921, με τη χαρακτηριστική καμπύλη θήκη του (“Cintrée σημαίνει” καμπύλη “) που έδωσε στον επιμήκη σχεδιασμό τόσο εκπληκτική παρουσία, και το έκανε, παρά τις διαστάσεις, εξαιρετικά άνετο να φορεθεί.

Για την 100ή επέτειο του Tank Cintrée, η Cartier παρουσίασε μια νέα περιορισμένη έκδοση Cintrée, η οποία, αν και δεν είναι ακριβής αναπαραγωγή οποιουδήποτε συγκεκριμένου vintage μοντέλου, αποτυπώνει ακριβώς την κομψότητα και τη γοητεία πολλών κλασικών vintage μοντέλων. Η ακρίβεια με την οποία το μοντέλο 100ης επετείου αποτυπώνει τη γοητεία του αρχικού σχεδιασμού του 1921 είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί – τα σημεία επαφής ισοδυναμούν με αυτά που, για τους άγνωστους, μοιάζουν με μικρά σημεία, αλλά μαζί, αποτελούν μαγεία.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μοντέλα Tank, είναι πολύ δύσκολο να γενικεύσεις σχετικά με το Cintrée εκτός από τα βασικά – τα ρολόγια Tank, για πολλές δεκαετίες, δεν έμεναν συνήθως σε απόθεμα σε μπουτίκ Cartier, αλλά φτιάχνονταν κατά παραγγελία  σε κάποιο βαθμό, επομένως ήταν μοναδικά κομμάτια.

Cartier 100th anniversary

Συχνά, ο Cartier χρησιμοποιούσε δείκτες σε στυλ Breguet και, σχεδόν πάντα, ένα κομμάτι λεπτοδεικτών chemin-de-fer , καθώς και επιμήκους ρωμαϊκούς αριθμούς. Η επιμήκης, καμπύλη θήκη είναι, φυσικά, κοινή σε όλα τα μοντέλα Cintrée (και αυτό τους χωρίζει από το Allongée). Επίσης κοινό σε όλα τα μοντέλα Cintrée είναι τα παχιά brancards,τα οποία είναι ανάλογα με τη θήκη συνολικά, βαρύτερα από ό, τι στο Tank Normale, και τα οποία τονίζουν έντονα τη συνολική γεωμετρία της θήκης.

Ωστόσο, ένα από τα πιο ευχάριστα χαρακτηριστικά της θήκης Cintrée είναι ότι η εντύπωση της έμφασης της ευθύγραμμης φόρμας που δίνει όταν κοιτάμε το ρολόι, δίνει στο προφίλ του σε μια λυρική χάρη. Πάντα μου άρεσε ιδιαίτερα αυτή η ποιότητα του σχεδιασμού Cintrée και είναι το είδος της αβίαστης οπτικής εικόνας του δείκτη που είναι χαρακτηριστικό του Cartier στα καλύτερά του – είναι σαν να κοιτάς ένα κομμάτι αρχιτεκτονικής που φαίνεται σχεδόν Brutalist από μια γωνία  και ασυμβίβαστα νεοκλασικά από άλλη.

Cartier 100th

Αυτός ο συνδυασμός σαγηνευτικής λεπτότητας και αυστηρής γεωμετρίας υπάρχει και στην 100η επέτειο περιορισμένης έκδοσης. Το νέο ρολόι φαίνεται ότι προορίζεται να προσελκύσει όχι μόνο τους οπαδούς του Cartier γενικότερα, αλλά και τους λάτρεις που καταλαβαίνουν τι αντιπροσωπεύει το Cintrée όσον αφορά την ιστορία της εταιρείας και την ιστορία του ρολογιού συνολικά.

Οι μετρητές που είναι στην κάσα δεν είναι ιδιαίτερα ενημερωτικοί όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου εμφάνισης και αίσθησης ενός ρολογιού στο μέταλλο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, είναι αρκετά υπονοητικές – το νέο Cintrée έχει μέγεθος 46,30mm x 23mm και πάχος μόλις 6,40mm Το μήκος δεν είναι μόνο κάτι που δεν πρέπει να σας τρομάξει, αλλά είναι και το είδος του ρολογιού – αυτό το μήκος, με τη βαθιά υπόγεια θήκη, δίνει την ίδια οπτική razzle-dazzle που έκανε το Cintrée ένα εικονίδιο του σχεδιασμού Cartier για εκατό χρόνια.

Γυναικείο ρολόι Cartier 100th anniversary

Το Cartier Tank Cintrée Limited Edition διαφέρει με μερικούς ενδιαφέροντες τρόπους από το κανονικό μοντέλο παραγωγής που έκανε το ντεμπούτο του το 2018. Και οι δύο εκδόσεις έχουν το chemin-de-ferκοινό κομμάτι, αλλά η νέα περιορισμένη έκδοση έχει μια σειρά χαρακτηριστικών που δεν διαθέτει το κανονικό μοντέλο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών Breguet και των επιμηκών ρωμαϊκών αριθμών.

Το νέο Cartier Tank Cintrée Limited Edition παραλείπει επίσης το θρύλο “Swiss Made” στις 6:00, ο οποίος ήταν προφανώς αμφιλεγόμενος μεταξύ ορισμένων ενθουσιωδών του Cartier, όταν οι τελευταίες εκδόσεις έκαναν το ντεμπούτο του το 2018. Ο επιλογέας και το παραδοσιακό σχήμα της μπλε κορώνας cabochon βοηθούν επίσης στην σταθερή τοποθέτηση του ρολογιού στο παραδοσιακό στρατόπεδο – νομίζω με καλό τρόπο.

Το μόνο πράγμα που με κάνει λίγο λυπηρό είναι ότι είναι μια περιορισμένη έκδοση – εύχομαι να ήταν ένα κανονικό μοντέλο παραγωγής, γιατί νομίζω ότι περισσότερο από ποτέ, ένα ρολόι που είναι τόσο άμεσο και όσο απτό συνδέεται με το παρελθόν τόσο σημαντικά.

Υπάρχουν 150 από αυτά και κοστίζουν 29.900 δολάρια.

Μία σκέψη στο“Cartier Tank Cintrée Limited Edition, 100η επέτειος”

Αφήστε μια απάντηση