Η αρχική ιδέα για το Rolex Sea-Dweller αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με το COMEX. Η γαλλική εταιρεία ειδικεύτηκε στη μηχανική και στις επιχειρήσεις κατάδυσης στη δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή χρειάζονταν ένα ρολόι κατάδυσης για να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες δύτες τους ενώ εργάζονταν σε εξέδρες πετρελαίου βαθέων υδάτων.
Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, η Rolex τροποποίησε τακτικά ρολόγια Submariner (κωδ. 5513) για να ενσωματώσει μια βαλβίδα διαφυγής ηλίου, μια εφεύρεση που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Rolex το 1967. Το αποτέλεσμα ήταν μια ειδική αναφορά που δημιουργήθηκε για το COMEX. Μετά την επιτυχία της σε αυτό το έργο, ένα νέο μοντέλο εξοπλισμένο με βαλβίδες διαφυγής ηλίου – το Sea Dweller Ref. 1665 – ήρθε στην αγορά το 1967. Φυσικά ήρθε με στόχο να χρησιμοποηθεί σε επαγγελματίες δύτες βαθέων υδάτων. Το αρχικό μοντέλο ήταν ανθεκτικό στο νερό στα 2.000 πόδια (610 μέτρα), ένα εντυπωσιακό επίτευγμα εκείνη την εποχή.
Εξέλιξη του Rolex Sea-Dweller
Το Rolex Deep sea αντιπροσωπεύει την απόλυτη εξέλιξη του Sea-Dweller. Στην καρδιά του βρίσκεται το καινοτόμο σύστημα Ringlock. Αυτό επιτρέπει στη θήκη του ρολογιού να αντέχει πίεση νερού ισοδύναμη με ένα βάρος περίπου τριών τόνων στο κρύσταλλο. Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία σε αυτό το σύστημα: ο κεντρικός δακτύλιος, κατασκευασμένος από ατσάλι-κράμα χάλυβα, ο θόλος 5 χιλιοστών με κρύσταλλο ζαφείρι και η θήκη τιτανίου. Η πίεση του νερού συμπιέζει τα τρία στοιχεία του συστήματος Ringlock. Αυτή η διαδικασία ενισχύει περαιτέρω τη σφράγιση της θήκης. Εξ ου και η ικανότητά του να διανύσει σχεδόν 4km κάτω από το νερό.
Παρά την πρωτοποριακή κατασκευή του, το αρχικό μοντέλο έλαβε μικτές κριτικές για την κυκλοφορία του. Μερικοί αγαπούσαν την καθαρή υπερβολικότητα του Rolex Deepsea. Άλλοι παραπονέθηκαν ότι ήταν πολύ ανέφικτο για καθημερινή χρήση. Η Rolex δημιούργησε τη φήμη της στη δημιουργία πρακτικών, αξιόπιστων ρολογιών που μπορείτε να φορέσετε οπουδήποτε. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι αυτό ήταν κάτι πολύ κακό για τους συλλέκτες. Επιπλέον, πολλοί θεώρησαν ότι το πλάτος του βραχιολιού δεν ήταν ανάλογο με τη θήκη. Αυτό έκανε το ρολόι να μοιάζει λίγο αστείο στον καρπό.
Στην πραγματικότητα, το Rolex Deepsea θα είχε πάντα περιορισμένη εμπορική έκκληση. Αυτό αφορούσε την απόδειξη της εξαιρετικής τεχνογνωσίας της εταιρείας.
Rolex Deep Sea Sea-Dweller D-Blue Dial
Ακόμα και με τα εντυπωσιακά τεχνικά διαπιστευτήριά του, το Rolex Deep Sea δεν έφτασε πραγματικά στο ραντάρ των ανθρώπων μέχρι το 2014. Αυτή ήταν η χρονιά που η Rolex έκανε το ντεμπούτο του στο Deep Dial Sea-Dweller D-Blue Dial. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον φημισμένο σκηνοθέτη, James Cameron.
Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Κάμερον είχε κάνει κατάδυση για να εξερευνήσει την τάφρο Mariana. Είναι το βαθύτερο σημείο του ωκεανού της γης (10.908 μέτρα.) Κατά μήκος της διαδρομής είχε ένα πρωτότυπο Rolex γνωστό ως Deepsea Challenge. Σχεδιασμένο για να αντέχει σε βάθη έως και 12.000 μέτρα, προσαρτήθηκε στον βραχίονα χειριστή του υποβρύχιου Deepsea Challenger. Όπως και ο Κάμερον, επιβίωσε από τη δοκιμασία χωρίς πρόβλημα. Φυσικά, η Rolex έκανε ένα ρολόι που διατίθεται στο εμπόριο για να γιορτάσει αυτό το επίτευγμα.
Το αποκορύφωμα αυτού του συγκεκριμένου μοντέλου ήταν η μπλε κλίση κλίσης (εξ ου και το όνομα, D-Blue). Προορίζεται ως μια λεπτή αλλά εντυπωσιακή οπτική αναπαράσταση του βάθους του ωκεανού. Τα πράγματα ξεκινούν από ένα υπέροχο γαλάζιο κοντά στην επιφάνεια όπου το φως μπορεί να φτάσει και να κατεβεί σιγά-σιγά σε σκοτεινό επίπεδο καθώς βουτάτε όλο και πιο βαθιά. Δεδομένου ότι τα ρολόγια εργαλείων Rolex έχουν συνήθως απλούς αριθμούς, αυτό ήταν κάποτε πολύ μεγάλο. Τούτου λεχθέντος, πολλοί αμφισβήτησαν την απόφαση να κάνουν τα γράμματα «DEEPSEA» στο καντράν ένα κιτρινοπράσινο χρώμα. Εμπνεύστηκε από το χρώμα του υποβρύχιου που βρισκόταν ο Cameron.
Ανεξάρτητα από τα ανάμικτα συναισθήματα του κόσμου, αυτά τα ρολόγια ήταν αρκετά περιζήτητα για ένα διάστημα Υπήρχε ακόμη και εικασία ότι θα γινόταν συλλεκτικά. Δεν είναι σαφές αν τα πράγματα έχουν αλλάξει.